ACI
25.2.2014. 7:30:41h
Hajdaš Dončić: EBRD ulazi u ACI
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić potvrdio je da EBRD ulazi u vlasničku strukturu ACI-a.
Orlovic / wikipedia.org

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić potvrdio je da EBRD ulazi u vlasničku strukturu ACI-a.
- Time će ACI dobiti 100 milijuna eura svježeg kapitala što je svakako važno u investicijskom smislu, poručio je ministar s EBRD-ove londonske konferencije.
Ova informacija svakako predstavlja preokret u kontekstu planova države kao većinskog vlasnika ACI-ja. Ranije se, naime, spekuliralo da država ne bi željela EBRD kao partnera jer banka radi s turskom Dogus grupom, koja je već uložila u marine u Hrvatskoj, ali i došla do vlasništva u ACI-ju od oko šest posto. Postoji, naime, bojazan da EBRD ne proda svoj udjel Dogusu, a država nikako ne želi da veći udjel u ACI-ju preuzme konkurencija.
Prema investicijskom planu, u ACI bi trebalo uložiti oko 220 do 250 milijuna eura kroz novi kapital, a vrijednost kompanije tek treba procijeniti. Poznato je kako su interes za dokapitalizaciju ACI-ja pokazali i mirovinski fondovi.
Prihodi ACI-ja gotovo 80 posto iz osnova usluge vezivanja brodova, što je otprilike 30 posto više u odnosu na neke svjetske ili europske trendove.
Kako analize pokazuju da postoji potreba za još 5.000 do 10.000 vezova na Jadranu (ACI sada ima na raspolaganju oko 6.000 vezova od čega je oko 3.500 stalnih godišnjih priveza) novim Nacrtom strategije razvoja hrvatskog turizma se predviđa povećanje ACI-jevog kapaciteta za još pet tisuća vezova, vrijednih oko 200 milijuna eura.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved