Vizni režim
20.3.2015. 7:00:34h
Kongresnici tražili da se Hrvatskoj ukinu vize za SAD
Joe Heck i Mike Quigley u proceduru su poslali zajednički nacrt zakona koji bi, ako prođe, u bezvizni režim sa SAD-om uključio i Hrvatsku
Ana Paula Hirama / flickr.com

Dva američka kongresnika, republikanac Joe Heck i demokrat Mike Quiqley, u zakonsku su proceduru poslala zajednički nacrt zakona koji će, ako bude prihvaćen, uključiti Hrvatsku u bezvizni režim sa SAD-om. Kako sada stoje stvari, hrvatsko primanje u program izuzeća iz viza koči jedan neispunjen uvjet – još imamo previsok postotak odbijenih zahtjeva građana, koji sa 6,1 posto treba spustiti na manje od tri posto.

Novi prijedlog zakona ide na ruku Hrvatskoj – umjesto odbijenih zahtjeva, kod ukidanja viza u obzir će se uzimati postotak stranih građana koji prekorače dozvoljeni boravak od 90 dana, a on je kod hrvatskih državljana nizak.

Poslovi u turizmu
Stvaranje novih radnih mjesta u turističkim djelatnostima u SAD-u ideja je koja stoji iza te zakonske inicijative, čiji pokretači smatraju da SAD gubi preoštrim mjerama u viznom režimu koji pak priječi turiste da u većem broju posjećuju SAD. Hrvatska je tu apostrofirana kao jedna od država koja nema problema s terorizmom i kriminalom, unatoč globalnom strahu od islamizma zbog kojega u SAD-u žele i pojačati nadzor ulaska. Usto, očito su lobiranja turističkih organizacija doprinijela mekšem stavu SAD-a o Hrvatskoj. Treba reći da je sličan prijedlog zakona već bio u Kongresu i Senatu, ali nije prihvaćen.

Trenutačno u američkom programu izuzeća od viza sudjeluje 36 država, no program već godinama stagnira. U slučaju Hrvatske broj odbijenica godišnje se kreće oko 600-700, a najveći se dio odnosi na vlasnike putovnica čije je prebivalište u BiH i Srbiji. Danas se hrvatski državljani odbijaju zbog ekonomskih razloga jer po procjeni službenika američke vlade ne pružaju dovoljno jako jamstvo da će se i vratiti iz SAD-a.

Mjere reciprociteta
Istovremeno, Europska komisija pritišće SAD u pogledu viza te bi do kraja mjeseca mogla donijeti uredbu da neke skupine američkih državljana trebaju vizu za EU, i to kao mjeru reciprociteta za diskriminaciju hrvatskih i građana još četiriju država EU – Bugarske, Rumunjske, Poljske i Cipra – koji jedini u EU trebaju vize za SAD.

Piše: Sandra Veljković

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved