Praznici, vrijeme, cijene...
26.3.2015. 5:50:04h
Analiziramo 5 kritičnih točaka hrvatskog turizma
Problemi mogući u tjednima od sredine lipnja do polovice srpnja
/ freepix.biz
Tek je svaki peti turist prvi put u Hrvatskoj. Ostali, valjda zadovoljni, tu ljetnu pustolovinu ponove barem još jednom. Unatoč natprosječno brojnim 'ponavljačima', turizam s puno neizvjesnosti ulazi i u sezonu 2015. Mediteranska konkurencija zaoštrava bitku niskim cijenama, famozna srpanjska rupa zahvatit će i dio lipnja, najveći europski putnici Nijemci još oklijevaju s bukingom, a sjeverni Jadran je, povrh svega, i u strahu od reprize lanjske serije kiša. Nesigurnost u turističkim zemljama sjeverne Afrike ili Turske, koja trpi zbog susjedstva sa Sirijom, Hrvatskoj ne odmaže, ali ni to nije jamstvo uspješne sezone.
– Turizam Tunisa, Egipta, Turske, pa i Grčke, počiva na all inclusive aranžmanima, mi toga nemamo toliko pa zapravo i ne ciljamo na te goste niti na njih računamo – kaže predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba, koji najveće probleme najavljuje u tjednima od sredine lipnja do polovice srpnja.
 
Od skorog Uskrsa ne očekuje se previše jer pada prerano da pokrene masovne dolaske, svibanj će puniti Slovenci, koji tradicionalno stižu za 1. svibnja, te Austrijanci i Nijemci koji dolaze za blagdan Duhova i Spasovo. No, nakon toga, sve do same špice sezone, kalendar praznika u najvažnijim emitivnim zemljama je prazan i sve je manje-više na umješnosti samih domaćina.
 
– Nažalost, većina će to, po starom običaju, pokušati riješiti samo sniženjem cijena. Neki su već počeli, a ne isključujem ni val paničnih sniženja u zadnji trenutak. Međutim, to više nije dovoljno da bi se privuklo razmaženog europskog gosta i mogli bismo se svi skupa ugledati, recimo, na Austriju. Tamošnji domaćini za razdoblja kad nema praznika i masovne potražnje smišljaju posebne pakete za ciljane skupine, obitelji s predškolskom djecom, mlade, umirovljenike... Istina, i oni daju atraktivnije cijene, ali u aranžmanu je uvijek i neka dodatna vrijednost; besplatne ulaznice za vodeni park, muzej, besplatan izlet ili slično – upozorava predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja Nedo Pinezić.
 
Unatoč svim izazovima koji su u 2015. pred domaćinima, turistički čelnici vjeruju u dobru sezonu, čak i koji postotak bolju od rekordne lanjske. Sigurna i nedaleka Hrvatska, kako rekosmo na početku teksta, ima svoju vjernu publiku, a otvaraju se i nova tržišta. Iako, pojedini mjeseci predsezone neće biti mjerilo zbog drukčijeg rasporeda praznika nego lani i prava će se slika znati, napominju u Ministarstvu turizma, tek koncem lipnja.
 
Ovih pet opasnosti vreba turističku sezonu
1. Rani Uskrs
Najveći istarski hoteli računaju da će zbog ranog Uskrsa imati 10 pa i 25% manje noćenja. Na minuse računaju duž obale
 
2. Praznici
Školski praznici u južnim njemačkim pokrajinama počinju tek 1. kolovoza pa će najbrojnijih hrvatskih gostiju Nijemaca nedostajati kao i lanjskog srpnja
 
3. Cijene
Turska, Španjolska i Grčka manjak Rusa žele nadoknaditi svim sredstvima. Ruše cijene i 40% i odvlače pažnju od našeg Jadrana
 
4. Kišobran i more
Lani je čak i na obalama Baltika vrijeme bilo ljepše nego u nas, a gost kojem kišobrani na ljetovanju zatrebaju dvaput, treći put neće riskirati
 
5. Tiha konkurencija
Austrija polovicu od svojih 37 milijuna turista privuče ljeti, a Njemačka ima više noćenja od Hrvatske
 
Piše: Radmila Kovačević
COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved