Povoljniji krediti
27.3.2015. 5:30:57h
Zaba smanjila kamatne stope na turističke kredite
Zagrebačka banka od ožujka primjenjuje povoljnije kamatne stope za kunske kredite za pripremu turističke sezone. Ti krediti ne nose valutni rizik, dok je fiksna kamata spuštena s 7,2 na 6,95 posto
/ freepix.biz

S obzirom na veliku važnost segmenta privatnih iznajmljivača i njihovog potencijala za razvoj hrvatskoj turizma kao jedne od najvažnijih gospodarskih grana Hrvatske, Zagrebačka banka kontinuirano nastoji optimizirati svoju ponudu kredita za razvoj turizma kako bi ih što bolje prilagodila potrebama svojih klijenata.

Stoga su od ožujka u primjeni povoljnije kamatne stope na kunske kredite za pripremu turističke sezone. Kod ovih kredita, koji ne nose valutni rizik, fiksna kamatna stopa snižena je sa 7,2% na 6,95%. Maksimalni iznos kredita povećan je sa 70.000 kuna na 100.000 kuna dok je maksimalni rok otplate povećan sa 12 na 36 mjeseci.

Uvjeti su povoljniji i za dugoročne turističke kredite uz valutnu klauzulu u euru, kod kojih je kamatna stopa snižena sa 6,54% na 6,10% (za klijente) odnosno sa 6,79% na 6,35% (za neklijente). Uz novougovorene kredite, ovi uvjeti odnose se i na postojeći portfelj dugoročnih turističkih kredita uz valutnu klauzulu u euru, s primjenom od 1.3.2015.

Ako se radi o financiranju namjene kojom se podiže energetska učinkovitost objekta koji se iznajmljuje u turističke svrhe, moguće je odobravanje turističkog kredita uz važeću kamatnu stopu za Zelene stambene kredite koja je u trenutku odobravanja kredita definirana Odlukom o kamatnim stopama Banke.

Prosječno ulaganje 1500 eura
Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj je trenutno registrirana oko 61 tisuća obiteljskih domaćinstava koja se bave privatnim iznajmljivanjem. Na njih otpada oko 150 tisuća smještajnih jedinica, odnosno 500 tisuća kreveta te obiteljski smještaj čini polovinu ukupne ponude svih registriranih kreveta u sektoru turizma, bilježeći pozitivne trendove u broju ostvarenih noćenja turista.

Prosječno domaćinstvo godišnje uloži minimalno 1.500 eura za osnovno održavanje smještajnih jedinica, i sve više ih se odlučuje na ulaganje s ciljem podizanja kvalitete smještaja i dodatnih sadržaja što predstavlja znatan kreditni potencijal (prema procjenama 90 milijuna eura).

Na taj način otvara se i prilika za produženje turističke sezone, što je jedna od bitnih strateških odrednica razvoja turizma Hrvatske. Sektor Kućanstva ostvaruje kontinuirani rast u ostvarenom broju noćenja, u 2014. godini ostvareno je 25 milijuna noćenja, time je sektor Kućanstva zauzeo 36% od ukupno ostvarenih noćenja u turizmu.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved