Dubrovnik
Nezadovljastvo
4.3.2014. 7:26:22h
Grad: Ako taksisti ne žele modernizaciju, neka vrate koncesiju
Dubrovački taksisti ponovno nezadovoljni, ne žele kartično poslovanje preko OTP banke
blu-news.org / flickr.com

Nije sporno niti itko bježi od kartičnog plaćanja, nego se osjećamo ucijenjeni zbog nemogućnosti izbora. Zašto samo OTP banka!? Imamo račune u drugim bankama i sada traže da ih prebacimo u OTP banku, a povoljnije bi nam bilo poslovanje preko naših banaka u kojima već imamo račun. Neki od nas imaju kredite u drugim bankama i vezani smo ugovorima, pa i nije baš jednostavno poslovati sad s drugom bankom.

Smeta nas ponašanje Grada i pogodovanje OTP banci – kazali su prošlog tjedna taksisti nezadovoljni dogovorom prema kojem će se uvođenje POS sustava obavljati samo preko OTP banke. Prema njihovim riječima, mjesečno će morati plaćati oko tristo kuna, a u svojim bankama bi im to bilo povoljnije. Međutim, predsjednik Udruženja obrtnika autotaksi-prijevoznika Ivica Smoljko kaže da je projekt dobro prihvaćen, da je OTP bio najpovoljniji ponuditelj i da je nemoguće da neka banka održava cijeli program za manje od toga.
Udruženje prihvatilo projekt

– Nezadovoljni? Ja ne znam tko je nezadovoljan. Neka kaže javno ako nešto ne valja. Nije mi jasno tko se buni, je li to neki taksist ili anonimac. Održavanje će nas koštati 280 kuna mjesečno. Išli smo i u druge banke, ali nijedna nije htjela ući u ovaj posao – ističe Smoljko te zahvaljuje Gradu Dubrovniku što im je omogućio da imaju najbolji mogući svjetski taksi-sustav.

Uvođenje POS sustava preko OTP-a stoji šest tisuća kuna, a predstavnici autotaksi-prijevoza su dogovorili s bankom da će ga taksisti otplatiti u dvije rate po tri tisuće kuna.

– To je kompletan taksi-sustav koji je radio Grad Dubrovnik, bolje rečeno, modernizacija našeg poslovanja. Udruženje je prihvatilo cijeli projekt jer ćemo imati jedan od najmodernijih svjetskih sustava. Također smo odlučili i jeftinije voziti građane Dubrovnika – kaže Ivica Smoljko.

Pročelnik za turizam, more i poduzetništvo Milan Perić navodi da je Grad Dubrovnik samo posrednik u svemu i da je odluka bila na taksistima.

– Mi smo posrednici u tome. Koliko mi je poznato, OTP banka je taksistima rekla da neće uzimati proviziju, dok bi je drugi uzimali. To je dogovor autotaksi-prijevoznika i banke. Prema tome, mi smo samo zatražili tvrtku koja će to sve instalirati. Tabletiranje traje do 20. ožujka, od 1. travnja je ovjera dozvola. Onaj tko se ne pojavi, nema dozvolu, onda na teren izlaze prometni redari i inspektori – zaključuje Perić.

Cijeli je projekt rezultat toga što je Grad Dubrovnik odlučio uvesti red u dubrovački autotaksi-prijevoz, na način da će se modernizirati sustav. U projekt se moraju uključiti svi taksisti, onima koji ne budu prihvatili odluku, prijeti oduzimanje koncesije.

Pročelnik Milan Perić istaknuo je da taksisti moraju poštovati odluku Grada, inače na području Dubrovnika neće taksirati.

– Cijeli sustav će se modernizirati, u Dubrovniku će se uvesti kartično plaćanje koje već postoji u mnogim hrvatskim gradovima. Ovo je turistički grad i mora se omogućiti da turisti taksi-usluge mogu platiti karticom. Izdavat će se i računi digitalno, a neće više biti moguće ni muljanje oko kilometraže. Taksisti moraju shvatiti da im je Grad Dubrovnik poslodavac i ako ne prihvaćaju promjene koje su za dobrobit svih, onda ovdje neće taksirati – jasan je Perić.

– Ovo je uvođenje reda i zaštita svih onih koji savjesno obavljaju svoj posao – ističe Milan Perić.
U odluci o autotaksi-prijevozu otprije stoji da taksist mora imati kartično plaćanje. Napokon je odluka postala obvezna te taksisti do 20. ožujka moraju novi sustav ugraditi u svoje automobile. Istim uređajem omogućit će se i provjera “Libertasovih” pokaza pa će se građani napokon voziti jeftinije.
Jeftinija vožnja

– Stvorila se halabuka bez razloga. To što pojedincima ne odgovara uvođenje reda, to je njihov problem. Zatražili smo ponude za projekt, na tim sastancima su bili i predstavnici taksista koji su upoznati sa svim. Kroz ovaj sustav bit će omogućena i jeftinija vožnja. “Libertas” čeka svog partnera iz Belgije da sredi program, a kada to uspiju, sve će isto biti kao kada uđete u “Libertasov” autobus. Pokaz će se otkucati i cijena će se automatski smanjivati – kazuje pročelnik Milan Perić. No, i to je tek početak jer je gradonačelnik Andro Vlahušić nedavno najavio da će cijene dubrovačkih taksija biti kao u Zagrebu, pa da pedeset posto nije krajnja granica, stoga će sigurno biti još promjena cijena u sljedećem razdoblju.

– Mislim da nije bilo potrebno popust davati preko “Libertasova” pokaza, mogla je biti dovoljna i osobna iskaznica. Ovako se pogoduje “Libertasu”, jer će netko plaćati njima, recimo, dvjesto kuna, a mi ulažemo u opremu i u svoja vozila – kazao je jedan dubrovački taksist koji je želio ostati anoniman.

Grad Dubrovnik pomaže taksistima u modernizaciji tako što će smanjiti visinu koncesije s deset na sedam tisuća kuna. U dvije godine taksisti će vratiti sve što su uložili u opremanje vozila. Tako da s te strane i nemaju razloga za pobunu.

– Nikad nijedan taksist nije vratio dozvolu za taksiranje. Kada bismo otvorili pizzeriju ili cvjećarnicu, i da te ne idu, zatvorili bismo je – kaže Perić, aludirajući kako nezadovoljnih možda ima, ali ne toliko da bi odustali od taksiranja.

Piše: Antonio Vojvodić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved