Malinska
Propala investicija
10.3.2014. 12:06:29h
Haludovo pred propašću, ruski ulagači otišli!
Već 12 godina Haludovo zapravo čeka da ruski ulagači završe taj turistički kompleks. No navodni ulagači otišli su u Rusiju
Tor Lindstrand / flickr.com

Iako nam je početkom godine Karen Mkrtychyan, predstavnik ruskog ulagača u Haludovo, potvrdio da je dogovor s Vladom postignut, što bi značilo i početak obnove tog hotelskog kompleksa u koji su Rusi ušli prije 12 godina, trenutačno Mkrtychyan više nije dostupan – mobitel mu je isključen i vratio se u Rusiju. Kako su nam potvrdili u Agenciji za investicije, 4. ožujka telefonski su kontaktirali s tajnicom hotela, a prema njezinim navodima radnici nisu došli u tvrtku oko dva mjeseca zbog prestanka opskrbe električnom energijom zbog nepodmirenih obveza. Potvrdili su da je Mkrtychyan otputovao u Rusiju prije dva i pol mjeseca i da s radnicima komunicira vrlo rijetko pa ni sami ne znaju što dalje i kako će se razvijati situacija. A Mkrtychyan ne odgovara ni na upite Agencije.

Neobična situacija jer se ruski ulagač godinama bunio da ga naša država koči u ulaganjima, pa je čak cijela priča poprimila i političke dimenzije. Tenzije su se umirile za prošlogodišnjeg posjeta Mladena Pejnovića, predstojnika DUUDI-ja, Rusiji, koji je tada i razjasnio cijelu situaciju s Abramjanom.

Da je pomak postignut, očekivalo se i nakon načelnog dogovora investitora i države u studenome kada je ruski ulagač dao novu viziju izgleda cijelog kompleksa koji bi mogao realizirati prema Zakonu o strateškim ulaganjima. Tada je ruski ulagač obećao da će za mjesec dana poslati prijedlog urbanističko-arhitektonskog rješenja projekta, nama je potvrdio da će to učiniti početkom godine, no do danas nije dostavljen. Da je imao ozbiljne namjere, u ulaganje se već odavno moglo krenuti jer je detaljni plan uređenja (DPU) prihvaćen 2007.

No zamjerke investitora bile su što prema postojećem DPU ne mogu graditi veći broj vila i apartmana. Posljednji plan za koji su morali dostaviti rješenje je o gradnji kompleksa namijenjenog zdravstvenom turizmu. Ako bi se projekt razmatrao kao strateški, bilo bi lakše riješiti prepreku vezanu za dobivanje koncesije na pomorskom dobru. Kada se ulagačima to objasnilo, vrlo su zadovoljno obećali bržu realizaciju. U Vladi zasad ne poduzimaju ništa.

Piše: Lidija Kiseljak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved