HR, EU i Kina
25.3.2014. 8:19:33h
Suradnja HGK i Europske turističke komisije na pristupu kineskom turističkom tržištu
Hrvatsku godišnje posjeti, prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz 2012, oko 50 tisuća kineskih turista
watchsmart / flickr.com

Sektor za turizam Hrvatske gospodarske komore, na inicijativu ETC – Europske turističke komisije ETC's Corporate Website,  sudjelovao je u pripremi  i ispitivanju prilagodbe tvrtki rastućem kineskom tržištu zajedno s Europskom asocijacijom turoperatora ETOA i Kineskim institutom za istraživanja trendova emitivnih putovanja Kineza – COTRI.

Inicijativa je na razini EU pokrenuta slijedom novog i sustavnog marketinškog pristupa prema kineskom tržištu u interesu integrirane promocije Europskih destinacija, pa i kroz pripremu brošura European Travel Comissiona „Meeting the Chinese Travellers“ pri čemu su u ovom slučaju sudjelovale i članice Sektora za turizam.

Kina je u posljednjih deset godina najbrže rastuće turističko tržište svijeta. Zahvaljujući brzoj urbanizaciji, rastu raspoloživog dohotka i smanjenju ograničenja putovanja u inozemstvo, obujam međunarodnih putovanja kineskih putnika porastao je s 10 milijuna u 2000. godini na 83 milijuna u 2012., što je ekvivalent prosječnog rasta od 19 posto godišnje u tom razdoblju.

Kina je 2013. godine zabilježila najveću potrošnju od svih emitivnih zemalja u turizmu, sa 102 milijarde dolara ujedno je bila na drugom mjestu po broju ostvarenih putovanja i na četvrtom mjestu prema broju ostvarenih noćenja na svijetu.

Slijedom navedenog Europa to tržište promatra izuzetno pomno i kreira novi pristup shodno njihovim potrebama. Upravo s tim ciljem provode se sustavne aktivnosti i ispitivanja u koja smo uključili i hrvatski turistički sektor te podržavajuće atrakcije koje u ovom trenutku već posjećuju kineski gosti.

Hrvatsku godišnje posjeti, prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz 2012, oko 50 tisuća kineskih turista te je priprema za nove goste s navedenog  tržišta poželjna i na široj razini uvjetovano očekivanim rastom tog tržišta u EU.

U RH je trenutno tridesetak turističkih agencija koje slijedom svojeg interesa i iskustva imaju dopusnicu za rad s kineskim agencijama. Navedene agencije, kao i ostali turistički subjekti pa i muzejske i ostale institucije, pokazale su interes i uključili se u tekuća ispitivanja odgovarajućeg marketinškog pristupa kineskim turistima.

Slijedom provedenih istraživanja Europske Komisije, izrađena je brošura na kojoj se nalazi i logo HGK slijedom kvalitetnog partnerstva i sudjelovanja. Elektronska verzija brošure objavljena je na stranicama ETC-a:

http://etc-corporate.org/images/Chinese%20brochure%20for%20web%20upload.pdf

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved