Kina
26.11.2013. 11:09:23h
Kinezi vrlo zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku!
Kineske kompanije zainteresirane su za ulaganje u hrvatsko gospodarstvo. Zanimaju ih hrvatske luke, željeznica, Pelješki most. No, priliku bi mogle iskoristiti i manje hrvatske tvrtke. Vlada im planira pomoći da se ujedine i zajedno izađu na kinesko tržište. Premijer Milanović u Bukureštu se sastao s kineskim premijerom.
The Wolf / flickr.com

Kineski specijaliteti odavno su poznati Hrvatskoj. Chen Li Xiaotong prva je u Zagrebu otvorila restoran. Tu je već dvadeset godina. 'Ljudi su jako ljubazni i navikli su na našu kuhinju. Mi pripremamo sve na tradicionalan način. Svi kuhari su iz Kine i ne mogu drugačije kuhati nego što su u Kini naučili', kazala je Chen –Li.
Osim već poznate kuhinje i kulture, u Hrvatsku bi mogle doći i ozbiljne kineske investicije. Premijer Milanović u Bukureštu se sastao s kineskim kolegom. Kineske kompanije spremne su investirati u luke Ploče, Rijeka i Vukovar. U željezničku prugu između Hrvatske i Mađarske, most na Pelješcu, kao i u hidroelektrane i termoelektrane.
'Za sada smo pričali o desetinama, nismo realizirali ništa za sad. Ajmo realizirati barem jedan takav projekt. Na njemu onda vidjeti gdje su poteškoće i uklanjajući ih otvorit put i za ubuduće', kazala je prva potpredsjednica Vlade i ministrica Vesna Pusić.

Prva potpredsjednica u Kini je bila početkom mjeseca. Kinesko gospodarstvo jedno je od najbrže rastućih gospodarstava. Najmnogoljudnija je zemlja svijeta s gotovo milijardu i pol stanovnika, što je 300 puta više od Hrvatske.

Na tako veliko tržište, kaže Pusić, male hrvatske tvrtke treba okupiti kako bi zajednički plasirale proizvode. Sada se Kinezi bave životnim stilom. 'Hrana, kvalitetna vina, turizam i putovanja - tu mi imamo što za ponuditi i dobro se pozicionirati. Imamo već tamo naše ljude koji probijaju led', kazala je.
Kineski poduzetnici, kaže njihov dugogodišnji suradnik, cijene točnost i iskrenost. 'Vrlo su pedantni i kad nešto obećaju, to će i uraditi. Treba Kinezima sve dobro objasniti, vole znati kad rade nekakav posao, kao i svi pravi biznismeni, kakav je profit', kazao je Andrija Karafilipović iz društva hrvatsko –kineskog prijateljstva.
Vole i putovati. Tu šansu ima hrvatski turizam. 'Radimo da što više Kineza dođe u Hrvatsku kao turisti', kazala je Xiaotong. Prednost Hrvatske je i njezin geografski položaj - ulaz na Europsko tržište!

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved