Investicije
4.4.2015. 6:43:08h
Kinezi žele ulagati u kulturu
Predstavnici kineskih kompanija koje se bave ulaganjem u nekretnine te različite kulturne i medijske djelatnosti posjetili su prošli tjedan Hrvatsku
Jamie Davies / flickr.com

Predstavnici kineskih kompanija koje se bave ulaganjem u nekretnine te različite kulturne i medijske djelatnosti posjetili su prošli tjedan Hrvatsku. U Hrvatskoj gospodarskoj komori - Komori Zagreb razgovarali su s predstavnicima tridesetak hrvatskih potencijalnih poslovnih partnera. Među gostima su bili predstavnici pekinške podružnice velike investicijske kompanije Warburg Pincus i poduzeća Ling Shenk, koje gradi stadione, hotele, škole, sveučilišta, bolnice... Uz njih su u razgovorima sudjelovali i izaslanici Cable 8 Cultural Groupa, grupe koja u Pekingu vodi industrijski park u kojem se razvija dizajn, moda, umjetnička i srodna djelatnost. Bili su tu i ljudi iz tvrtke Beijing 3i Culture media koja se bavi izdavaštvom i djelatnostima u kulturi. Izdaju časopis koji se bavi životom zaposlene žene i modom. Moglo se razgovarati i s voditeljima China Oriental Performing Arts Group, glazbenog teatra koji se osim scenskim nastupima bavi i izdavaštvom te TV i filmskom produkcijom.

Posjet kineskog gospodarskog izaslanstva organizirali su Komora Zagreb i Kinesko vijeće za promociju međunarodne trgovine (CCPIT) iz Pekinga.

Predsjednik Komore Zagreb Zlatan Fröhlich podsjetio je da su komore Zagreba i Pekinga još 2001. godine potpisale ugovor o suradnji, čime su postavljeni temelji za daljnji razvoj poslovnih veza dvaju gradova na gospodarskom planu, u kulturi, znanosti i sportu. Gospodarske veze Kine i Hrvatske trebale bi dodatno jačati nakon što je Hrvatska ušla u EU, čime se kineskim ulagačima posredno otvara i tržište s više od 500 milijuna stanovnika, rekao je Fröhlich.

Liu Yang, potpredsjednik Međunarodne trgovačke komore Pekinga, potvrdio je da raste interes kineskih tvrtki za uspostavljanje različitih oblika suradnje i širenje ekonomskih odnosa s hrvatskim partnerima. Sve veći je i interes kineskih turista za dolazak u Hrvatsku, tako da je u 2014. zabilježeno više od 60.000 dolazaka i oko 90.000 noćenja kineskih turista.

Kineska je vlada najavila da će sa 10 milijardi dolara kreditirati ulaganja svojih poduzetnika u zemljama Srednje i Jugoistočne Europe. Na nedavno održanom 3. sastanku šefova vlada NR Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe najavljeno je da će se tom fondu za ulaganje dodijeliti i dodatne tri milijarde dolara.

Piše: Igor Vukić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved