Slamka spasa?
9.4.2015. 9:28:10h
Dobra turistička sezona može pogurati Hrvatski BDP
Prema podacima koje je objavio DZS, u veljači je ostvareno ukupno 164.234 dolazaka turista što je 14,7% više u odnosu na isti mjesec prethodne godine dok je broj ukupnih noćenja dosegnuo 368.780 što predstavlja godišnji rast od 15,4%…
Pero Kvrzica / flickr.com

Prema podacima koje je objavio DZS, u veljači je ostvareno ukupno 164.234 dolazaka turista što je 14,7% više u odnosu na isti mjesec prethodne godine dok je broj ukupnih noćenja dosegnuo 368.780 što predstavlja godišnji rast od 15,4%…

Pritom su u promatranom mjesecu najviše noćenja ostvarili gosti iz zemalja u okruženju: Slovenije (16,8%), Austrije (10,6%), Italije (10,1%) te Njemačke (8,5%).

Solidnom ostvarenju turističkih pokazatelja u veljači prvenstveno je doprinio godišnji rast dolazaka stranih turista po dvoznamenkastoj stopi od 21,3%, pritom čineći udio od gotovo 57% u ukupnim dolascima turista. Ostatak od 43% ukupnih dolazaka odnosi se na domaće turiste koji su u promatranom mjesecu ostvarili 7% više dolazaka nego u istom mjesecu prethodne godine. U strukturi ukupnih noćenja u veljači također dominiraju noćenja stranih gostiju (gotovo 56%) sa stopom rasta od 22,3% godišnje dok su noćenja domaćih turista (s udjelom od 44%) zabilježili godišnji rast od 7,6%.

Promatrano prema vrstama turističkih smještajnih objekata najveći broj noćenja u veljači (preko 68%) ostvaren je u hotelima gdje je zabilježen godišnji rast po stopi od 17,1%. Slijede ih odmarališta i slični objekti za kraći odmor koji su ostvarili rast od 13,3%, čineći udio od gotovo 30% u ukupnom broju ostvarenih noćenja. Dobri fizički pokazatelji u veljači pozitivno su doprinijeli rastu ukupnih dolazaka turista u prva dva mjeseca po stopi od 15,0% godišnje dok je broj ukupnih noćenja bio veći za 15,8% u odnosu na prva dva mjeseca 2014. godine. Pritom je u promatranom kumulativnom razdoblju rast ukupnih dolazaka prvenstveno posljedica rasta dolazaka stranih turista (24,5%) dok su domaći turisti ostvarili godišnji rast dolazaka od 4,9%. Rast ukupnih noćenja također je dominantno uzrokovan rastom noćenja stranih turista koji su u prva dva mjeseca ostvarili godišnji rast od 23,6% dok su domaći turisti u istom razdoblju zabilježili porast noćenja od 7,8%.

“Na temelju podataka koje će DZS objaviti za naredna dva mjeseca dobit će se bolji uvid u kretanje turizma tijekom predsezone, no svakako bi nastavak dobrih ostvarenja fizičkih pokazatelja u turizmu mogao pozitivno utjecati na kretanje prometa u trgovini na malo te u konačnici i boljim ostvarenjima BDP-a”, komentirali su analitičari RBA.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved