Novi trendovi
15.4.2015. 4:51:07h
Priučeni hotelijer više ne može jamčiti opstanak malog hotela
Male hotele uglavnom vode vlasnici koji najčešće nisu hotelijeri, kaže Ivan Gašpert s portala Hotelijer.hr.
Jose and Roxanne / flickr.com

Male hotele uglavnom vode vlasnici koji najčešće nisu hotelijeri, kaže Ivan Gašpert s portala Hotelijer.hr.

Značajan broj malih i obiteljskih hotela u Hrvatskoj, od ukupno 200 hotela s oko 15 tisuća postelja, zbog nedostatka stručnih znanja u sferi poboljšanja prodaje i marketinga mogao bi se uskoro naći u velikim financijskim poteškoćama.

Čitav sektor malog hotelijerstva stoga bi što prije trebao shvatiti da nije dovoljno samo angažirati agencije, već se trebaju sami educirati i prodaju kapaciteta, proširenje sezone, brendiranje proizvoda, uzeti u svoje ruke, upozorio je Ivan Gašpert, osnivač portala Hotelijer.hr. Portal Hotelijer.hr i CMT savjetovanje i upravljanje u turizmu, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Udrugom malih i obiteljskih hotela stoga su pokrenuli besplatne radionice o unapređenju prodaje kapaciteta srednjih, malih i obiteljskih hotela. Teme o kojima će na radionicama biti riječi su povećanje prihoda i unapređenje prodaje, pravilno vođenje politike cijena, e-marketing, potom nastup na sajmovima i uspješna prezentacija u inozemstvu, menadžersko izvještavanje te kreiranje hotelskog identiteta.

Gašpert
NIJE DOSTA ANGAŽIRATI AGENCIJU, PRODAJU I BRENDIRANJE MORAJU ODRADITI HOTELI
Kako pojašnjavaju organizatori, sudionicima će se otkriti alati i vještine u prodaji vlastitih kapaciteta, za što se do unatrag nekoliko godina smatralo da su isključivo u domeni velikih hotela ili hotelskih lanaca. Proljetne radionice održat će se tijekom travnja i svibnja u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Osijeku, a Gašpert ističe da je interes za radionice vrlo velik. "Male hotele u Hrvatskoj uglavnom vode investitori odnosno njihovi vlasnici koji najčešće nisu hotelijeri a nisu ni angažirali stručan kadar, i zbog toga dobar dio hotela ima problem s prodajom i održivošću poslovanja. Agencije kojima plaćaju proviziju umjesto njih ne mogu odraditi brendiranje, ispričati priču zbog kojih se i ide u male i obiteljske hotele, proširiti sezonu posebnim paketima ili sadržajima. Istodobno se turističko tržište razvija, u posljednjih nekoliko godina konkurencija je sve jača, otvaraju se hosteli, difuzni i integralni hoteli, raste kvalitet obiteljskog smještaja. S druge strane, male i obiteljskeh hotelijere pritišću banke, krediti se moraju vraćati, a investitori očekuju i povrat ulaganja. Njima trebaju konkretni odgovori na pitanja koja ih muče i na taj način smo i koncipirali radionice koje će biti interaktivne, s malim grupama i stručnjacima koji su duboko u operativi. Nećemo im prodavati velike ideje o priče koje im nisu potrebne", ističe Gašpert.

Gašpert pojašnjava da je prethodno iskustvo u savjetodavnim angažmanima pokazalo da hoteli imaju vrlo slične probleme, zbog čega je ideja zajedničkih radionica korisno rješenje. Nakon proljetnog dijela besplatnih radionica u pripremi su i jesenske. Također, ako im ne razješe sve njihove dileme, radionice će polaznicima otvoriti teme i nametnuti nova pitanja koja mogu riješiti angažmanom konzultanata Hotelijera i CMT savjetovanja, ističe Gašpert. ŽŽŽ

Piše: Marija Crnjak
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved