Beli Manastir, Kneževo
Banke
26.11.2013. 20:04:26h
Kneževački restoran i igralište postaju vlasništvom Hypo banke
BELI MANASTIR/KNEŽEVO - Restoran bivše beljske Šećerane sa sobama za smještaj i velikom dvoranom u istoimenom belomanastirskom prigradskom naselju, slično zdanje u Kneževu, gdje su, osim njega, zgrada bivšeg beljskog sjedišta (poslije rodilište pa upravna zgrada Poljoprivrede Kneževo) i još uvijek funkcionalni beljski Arhiv
Ivica Getto / glas-slavonije.hr

BELI MANASTIR/KNEŽEVO - Restoran bivše beljske Šećerane sa sobama za smještaj i velikom dvoranom u istoimenom belomanastirskom prigradskom naselju, slično zdanje u Kneževu, gdje su, osim njega, zgrada bivšeg beljskog sjedišta (poslije rodilište pa upravna zgrada Poljoprivrede Kneževo) i još uvijek funkcionalni beljski Arhiv - samo su neki od baranjskih mrtvih kapitala koje bi lokalne samuoprave (ili netko treći) znale i mogle iskoristiti. Dakako, nije isključeno da eventualno darovanje postane i mač s dvije oštrice, jer bi skrb o njima postala opasan proračunski uteg. Kako bilo da bilo, neslužbeno saznajemo da bi se Belje i te kako htjelo riješti svih nefunkcionalnih objekata, koji su mu samo teret.
Podsjetimo, prije nekoliko su godina beljci Općini Darda darovali mjesni dvorac Esterhazy, inače spomenik kulture druge kategorije. No, unatoč naporima, Darđani ga nisu uspjeli prodati.
- Imali smo potencijalnog investitora, raspisali natječaj, ali se na njega nije odazvao ni on ni itko drugi - prisjeća se načelnik općine Darda, Anto Vukoje, naglašavajući da je dvorac sada samo dragulj posipan prašinom.
Nadaju se pojavljivanju investitora, ali ujedno i prate natječaje EU fondova kako bi ga, eventualno, restrukturirali tim putem. Na svu sreću, dodaje, dvorac im nije preveliko breme. Uređuju njegov perivoj i, tu i tamo, financiraju sitne popravke.
Esterhazyjevo zdanje u nešto je boljoj “formi” nego što je totalno devastiran restoran u Šećerani, koji bi rado u vlasništvu vidjeli belomanastirski gradski čelnici. Kako saznajemo, pregovori oko prebacivanja objekta u gradsko vlasništvo su u tijeku, ali je još uvijek sve daleko od konkretnijeg dogovora. Planirali su gradski oci dio objekta obnoviti i u njega smjestiti MO, a dio prilagoditi za neke druge sadržaje, ali za sada je sve samo mrtvo slovo na papiru.
U posljednjih nekoliko mjeseci jedan je baranjski kapitalni objekt promijenio vlasnika, što bi službeno trebalo biti provedeno ovih dana. Nakon što je Belje TOS (Projekt gradnja) završio u stečaju, kneževački restoran i prostorije mjesnog NK Belje, zajedno s igralištem i čardom, sukladno s predstečajnom nagodbomi, prešli su u vlasništvo Hypo Alpe Adria banke. Bankari se, doduše, još uvijek nisu upisali kao vlasnici, ali je sudbina tih nekretnina u njihovim rukama.

Piše: Ivica Getto

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved