Kruzer turisti
29.4.2015. 13:55:48h
Od 2017. pristojbu će plaćati i gosti s kruzera
Da svaki gost s kruzera plati po euro samo bi Dubrovnik ove godine inkasirao gotovo 800.000 eura
Roger / flickr.com

Turisti će u Hrvatskoj od 2017. plaćati višu boravišnu pristojbu, ali samo u onim mjestima gdje se tako dogovore turistička zajednica i gradsko, odnosno općinsko vijeća. Procedura predviđa da inicijativu o povećanju iznosa daje turistička zajednica, a na lokalnoj razini će se odlučivati koliko će boravišna biti skuplja od sadašnjih sedam kuna. No, gornja bi granica po gostu i noćenju trebala biti 14 kuna. Tako zasad stoji u prijedlogu novog zakona o boravišnoj pristojbi, koji se paralelno s novim zakonom o turističkim zajednicama priprema u Ministarstvu turizma.

Prve najave o poskupljenju boravišne pristojbe čule su se, inače, još početkom lanjskog ljeta, kada je ministar turizma Darko Lorencin ukazivao da Hrvatska ima jednu od najnižih boravišnih pristojbi na Mediteranu. Ideja je tada svejedno dočekana na nož, kao još jedan udar na džep potrošača, pa se odustalo od ideje linearnog povećanja boravišne pristojbe. U Ministarstvo turizma je prevagnuo i stav da svaka lokalna zajednica najbolje zna koliko joj ponuda vrijedi i koliku pristojbu može naplatiti.

Inače, od 2017. bi i hrvatski gosti s brodova na kružnim putovanjima trebali plaćati užitak posjeta Dubrovniku, Splitu, Zadru..., najavljuje ministar Lorencin. O iznosu pristojbe za goste čiji se boravak na našoj obali mjeri u satima još nema informacija, ali od direktorice Turističke zajednice Dubrovnik Romane Vlašić doznajemo da se takvim gostima u Kotoru, recimo, naplaćuje po jedan euro.

- Da se tolika pristojba za goste s kruzera kod nas naplaćuje, Dubrovniku bi samo ove godine donijela gotovo 800.000 eura - ilustrira efekte naša sugovornica.

Prema takvom bi scenariju sve hrvatske luke u kojima pristaju kruzeri, gdje u 2015. očekuju nešto više od 1,1 milijun posjetitelja, ove godine inkasirale dodatnih 1,1 milijuna eura.

P
iše: Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved