Uhljebi
3.5.2015. 7:19:32h
Šefovi HTZ-a po svijetu u boju za 3000 eura i stan!
Sredinom svibnja ide natječaj za nove direktore u Beču, Madridu, Ljubljani, Stockholmu, Tokiju, Londonu, Pragu i Zürichu, ali možda i drugdje, jer ministar Darko Lorencin nije zadovoljan radom nekih predstavništava.
János Balázs / flickr.com

Iako je njihovo radno mjesto u javnosti ocijenjeno kao jedno od najatraktivnijih, direktori Hrvatske turističke zajednice u 19 predstavništava naše zemlje u inozemstvu, ovih dana ne spavaju mirno.

Naime, do polovice svibnja izlazi natječaj za osam čelnih mjesta direktorima kojima ističe mandat.

Posljednjih dana ministar turizma Darko Lorencin, koji je i predsjednik HTZ-a, sve glasnije izražava nezadovoljstvo radom nekih od predstavništava. Tako se sve češće čuje i kako bi neki od 11 direktora HTZ-a kojima je povjerenje za taj posao poklonjeno lani u ovo vrijeme, mogli biti smijenjeni ako Turističko vijeće HTZ-a ocijeni da nisu zadovoljili svojim radom.

- Direktori HTZ u svijetu, svi redom, moraju pokazati što su napravili i tada ćemo utvrditi koja mjesta će ići na novi natječaj. Mi smo tu vrlo rezolutni i od njih očekujemo davanje konkretnih uputa za najbolje marketinške efekte na pojedinom tržištu. Mjerit ćemo efekte svakog uloženog eura po svakom dolasku gosta.

Ako ulažemo, a nemamo porasta, onda negdje ne štima. Mijenjat ćemo ljude i alate u tom poslu sve dok ne budemo zadovoljni rezultatima – kazao je Lorencin nedavno za “Slobodnu” i otvorio Pandorinu kutiju nagađanja tko ostaje, a tko odlazi.

Ono što se sigurno zna jest da će se novi direktori HTZ-a tražiti u Beču, Madridu, Ljubljani, Stocholmu, Tokiju, Londonu, Pragu i Zurichu, gdje je sadašnjim čelnicima istekao mandat.

Odluku o raspisivanju natječaja trebalo bi donijeti prvih dana svibnja Turističko vijeće HTZ-a, koje će ujedno ocijeniti je li zadovoljno dosadašnjim radom lani izabranih direktora, te ovisno o tome eventualno i proširiti listu zemalja u kojima će tražiti nove šefove.

Podsjetimo, radi se o vrlo atraktivnim mjestima u inozemstvu s plaćenim troškovima stanovanja i solidnim plaćama od oko 3 tisuće eura mjesečno, (ovisno o standardu zemlje u kojoj se radi), pa ne čudi da je lani za svako od oglašenih 11 mjesta, u HTZ pristiglo po dvadesetak molbi.

I dok oni dirketori kojima je istekao mandat znaju da će na novi natječaj, ostaje vidjeti kako će se donijeti odluka o tome koji su od lani izabranih direktora - koji su tek počeli trogodišnji mandat - zadovoljili, a koji nisu, pa smo to pitali ministra Lorencina, koji radom nekih predstavništava HTZ-a nije zadovoljan.

- S obzirom da Turističko vijeće HTZ-a u kontinuitetu dobiva informacije o radu mreže predstavništava, detaljno je upoznato sa svim projektima koji se provode na konkretnim emitivnim tržištima, najavama ovogodišnjeg turističkog prometa, kao i povratnim informacijama poslovnih partnera iz Hrvatske i svijeta o razini kvalitete provedbe aktivnosti HTZ-a na pojedinim tržištima. Temeljem toga vijeć može razriješiti pojedinog direktora predstavništva.

Osnova za razrješenje može biti ako ne izvršava zadaće, prekoračuje ovlaštenja, ne izvršava odluke tijela HTZ-a, ne podnosi izvješće o radu i financijskom poslovanju te ako mu Turističko vijeće to izvješće ne prihvati – kaže Lorencin i dodaje:

- O nezadovoljstvu radom pojedinih direktora, koji bi potencijalno rezultirao novim natječajem za radna mjesta za koja su imenovanja izvršena prošle godine, može raspravljati isključivo Turističko vijeće, a ne ni ja niti direktor HTZ-a. Prije toga ne može se prejudicirati radom kojih direktora Vijeće eventualno nije zadovoljno, pojašnjava Lorencin.

Na pitanje jesu li direktori HTZ-a obaviješteni o tome da će njihova radna mjesta na natječaj, ministar kaže da su svi direktori na nedavno održanoj koordinaciji upozoreni da se kontinuirano prati njihov rad.

Piše: Ružica Mikačić,

Može i bez iskustva u turizmu
Lani su natječajni uvjeti za zaposlenje bili vrlo “labavi”, pa su odabrani odmah prozvani direktorima opće prakse. Evo što su morali ispunjavati:
• diplomski studij
• pet godina iskustva na rukovodećim mjestima
• iskustvo ne mora biti u turizmu
• znanje jednog stranog jezika
• poznavanje drugog
• ako ne znate jezik zemlje u koju idete, HTZ plaća tečaj

Neki se baš i nisu pokazali
Ovo proljeće bio sam puno po terenu i imao prilike susresti se s partnerima na sajmovima i izvan njih. Neki direktori odlično odrađuju svoj posao, a neki ne daju maksimum. Njihove su zadaće od ove godine revidirane jer imamo globalnog PR partnera. Predstavništva moraju biti naše oči i uši na tržištima, moraju se baviti “business intelligenceom”, moraju pratiti ključna kretanja na njima te raditi i surađivati sa strateškim partnerima. To su područja u kojima očekujemo velik napredak u odnosu na protekle godine – kaže Lorencin, najavljujući predsezonsku bitku za direktorske fotelje u svijetu.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved