Ne iskoristivost
8.5.2015. 9:48:22h
Turistički sektor slabo koristi potpore države za obnovljive izvore energije
Maksimalni iznos po zahtjevu za subvenciju je 1,4 milijun kuna, a za zajam 7 milijuna kuna, poručuju iz državne vlasti.
Sander van Dijk / flickr.com

Iako je ekoturizam i korištenje obnovljivih izvora energije hit u turističkoj industriji, a razvoj zelenog poslovanja u turističkom sektoru jedan je od važnih ciljeva Turističke strategije do 2020. godine, interes investitora za prilagodbu objekata još uvijek je slab, bar kad je u pitanju korištenje državnih potpora.

Kako je na turističkom kongresu Poslovnog dnevnika istaknula Vesna Bukarica iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na javni poziv namijenjen turističkim tvrtkama i iznajmljivačima koji je u tijeku prijavljeno je tek deset projekata. "Energetska politika Hrvatske je prepoznala stratešku važnost turizma koji ima brojne mogućnosti korištenja potpora za implementaciju zelenog poslovanja i obnovljivih izvora energije. Na žalost, jako je slab odaziv tvrtki, iako se nude subvencije i zajmovi uz čiju pomoć tvrtke i fizičke osobe mogu uvesti obnovljive izvore energije u svoje poslovanje, uz mogućnost potpora u iznosu do 1,4 milijuna kuna, te zajma s maksimalnim iznosom do 7 milijuna kuna. Pozivamo stoga vlasnike tvrtki i turističkih objekata da nam se jave i iskoriste mogućnosti koje se nude", kaže Vesna Bukarica.

Kako se navodi u pozivu za sufinanciranje projekata obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru, novac se dodijeljuje trgovačkim društvima, zadrugama, trgovcima pojedincima, fizičkim osobama (obrtnicima), obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) te fizičkim osobama, odnosno vlasnicima hotela, kampova i drugih vrsta ugostiteljskih i turističkih objekata namijenjenih smještaju, ili imaju pravo njihova korištenja. Pritom maksimalni udjel u opravdanim troškovima projekta iznosi do 80 posto ako se projekt provodi na području posebne državne skrbi, na prvoj skupini otoka ili u zaštićenim dijelovima prirode, do 60 posto za projekte na drugoj skupini otoka ili u brdsko-planinskom području, te do 40 posto ako se provode na ostalim područjima.

Piše: Marija Crnjak
Link na cijeli članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved