Velika očekivanja
12.5.2015. 5:22:51h
Žele elitni turizam i bogate goste, a nude im – “šipak”
Pripreme za turističku sezonu u punom su jeku, a kao i ranijih godina očekivanja su da će tih nekoliko ljetnih mjeseci pokriti sve minuse koji se nakupe tijekom godine, kako u vječno praznoj državnoj kasi, tako i u još praznijim džepovima građana.
Øyvind Wahl / flickr.com

Pripreme za turističku sezonu u punom su jeku, a kao i ranijih godina očekivanja su da će tih nekoliko ljetnih mjeseci pokriti sve minuse koji se nakupe tijekom godine, kako u vječno praznoj državnoj kasi, tako i u još praznijim džepovima građana. Prilika je to državi za ubrati obilniju cestarinu, boravišnu pristojbu, nebrojene poreze i druge namete, a nezaposlenim građanima za uhvatiti koju kunu u sezonskim poslovima.

Nažalost, turistička sezona u Hrvatskoj svodi se na nekoliko udarnih mjeseci, nakon kojih se pobjedonosno broje noćenja i dolasci, proglašavaju se rušenja rekorda, no takvi brojčani rekordi ne odražavaju se i na konkretnim rezultatima - onim financijskim.

Zato su i ove godine glavna tema razgovori o suzbijanju sezonalnosti, produženju pred i post sezone, povećanju potrošnje turista, odmicanju od masovnog turizma, podizanju hotelskih kapaciteta i slično.

Turistička strategija
Turistička strategija, predstavljena 2013. godine, kao glavne ciljeve razvoja hrvatskog turizma ističe suzbijanje sezonalnosti, povećanje prosječne potrošnje turista i rebrending Hrvatske kao turističke destinacije u periodu do 2020. Ovaj rebrending, odnosno promjena imidža, trebala bi nas odmaknuti od slike zemlje za jeftini i masovni turizam, povećati hotelske kapacitete i dovesti goste kojima sunce i more nisu jedini cilj dolaska u Hrvatsku.

Novi slogan “Hrvatska puna života” jedan je od dijelova nove komunikacijske strategije, koji bi trebao gostima iz cijelog svijeta sugerirati da u Hrvatskoj ima daleko više od sunca i mora. Tu je i program Hrvatska 365 kojim se krenulo prošle godine, a zbog dobrih reakcija i interesa na terenu, ove godine će se dodatno proširiti i na nove destinacije.

Broj noćenja i dolazaka turista otkriva jedan dio statistike o popularnosti destinacije, duljini boravka i određenim navikama turista, ali ne i koliko ukupno zaradimo od turizma. Podaci Hrvatske narodne banke o financijskim učincima sezone dolaze tek u narednoj godini, pa smo tako tek prije koji dan saznali i taj dio statistike za 2014. godinu.

Tako smo, prema HNB-u, u 2014. godini od turizma ostvarili 7,4 milijarde kuna prihoda, a u odnosu na godinu ranije i rast od 2,4 posto. Udio turizma u BDP-u time je narastao na 17,2 posto, a prihodi su konačno prerasli rekordnu 2008. godinu za 2 posto ili 135 milijuna eura.

Statistika HNB-a pokazuje ujedno i jačanje pred i posezone, te je ostvareno u tom periodu i 30 milijuna eura više nego 2008. godine. No, obzirom na sav dosadašnji trud i ukupni rast prihoda u 2014., tih 30 milijuna eura u pred i posezoni ustvari i nisu značajni, odnosno ne pokazuju da se u proteklih šest godina išta značajno pomaklo po pitanju sezonalnosti.

Lagani rast turističkih brojki, a za njima i financijskog učinka bilježi se već nekoliko godina zaredom i prolazak rekordne 2008. je bio očekivan, no u usporedbi s prijekriznim godinama, treba napomenuti kako je rast dostizao i dvoznamenkaste iznose.

U što se troši novac
Ministar Lorencin, kako je kazao na kongresu, pak smatra kako je riječ o podacima koji dokazuju “da se turistička politika kreće u pravom smjeru te da Hrvatska postaje konkurentnije, zanimljivije i traženije svjetsko odredište”, no s njim se ne slažu i brojni poduzetnici.

Već na Kongresu hrvatskog turizma koji se ovih dana održao u Zagrebu, predstavnici hotelijera istaknuli su da Hrvatska potiče razvoj privatnog smještaja obiteljskog tipa, umjesto da se orjentira prema hotelskoj industriji i razvoju poduzetničkog turizma.

Vlasnik jednog od rijetkih kampova s pet zvjezdica, autokampa Oaza mira u Dragama, Ante Barešić, ističe svoje sumnje u najave Ministarstva turizma.

-To je široki pojam i sklop o kojeg je teško jednostavno analizirati, a još teže promjeniti. Problem je u tome da Vlada ustvari ne radi na razvoju turizma, već uglavnom baca novce na besmislene projekte. Ministar Lorencin i Ministarstvo turizma žive na lažima, troše novce na neke slogane i promidžbu cjelogodišnje sezone koje nema nigdje u svijetu. Preko 10 godina sam radio u turizmu u Švicarskoj, pa ni oni nemaju cjelogodišnju sezonu, nego ljetnu i zimsku, a kamo li da ćemo mi uspjeti proširiti sezonu na cijelu godinu. Dovoljno vam je to da se stalno govori o produženju sezone, a kad tražim da se u mom kampu stavi poštanski sandučić, Hrvatska pošta mi odgovara kako kod njih sezonski poštanski poslovi kreću od 1. lipnja, ne ranije. I onda tko je tu lud, kad niti poštu ne možeš primati osim u špici sezone. Lani su pričali da ima manje turista, pa više, pa da su manji prihodi, pa je sad ispalo da je više i turista i prihoda, a mi to na terenu ne osjetimo. Isto tako nam govore i da bolje živimo, a imamo zemlju gdje se čovjek zaduži kreditom, vraća uredno taj kredit i nakon 10 godina je dužan više nego je bio na početku kredita. Hvale se padom nezaposlenosti, a istovremeno mi imamo sve manje zaposlenih, pa tako i u turizmu. Toga nema niti u Bangladešu, a takve nelogičnosti dočekaju nas na svakom koraku i to je prava istina, a sve drugo u što nas uvjeravaju su laži. - žali se Barešić izražavajući sumnju kako sve navodne dobre vijesti o rastu turizma i općenito gospodarstva prvenstveno služe u svrhu politike.

Već se godinama upozorava, a to je bila i jedna od glavnih tema nedavno turističkog kongresa, da je Hrvatska hotelski podkapacitirana i da se pod hitno trebaju razvijati uvjeti za razvoj hotelske industrije. S 12 do 13 posto udjela hotela u ukupnim smještajnim kapacitetima, Hrvatska teško može očekivati produljenje sezone, a još teže povećanje prihoda od turističke potrošnje. Sa sadašnjim stanjem hotelske industrije, kazano je na kongresu, Hrvatska je među najmanje konkurentnim zemljama na Mediteranu.

-Govori se neprestano o poticanju turizma i gospodarstva, kažu da nam nedostaje hotelskih kapaciteta, a meni ne daju otvoriti hotel s četiri zvjezdice već pet godina. I onda netko u Vladi govori o turizmu, a to su sve priče i laži, jer kad kreneš u investiciju, toliko te koče na svakom koraku, da bilo koji normalan investitor bježi od Hrvatske - ogorčeno zaključuje Barešić.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved