Osijek
I sad?
12.5.2015. 5:31:14h
Osječkim ugostiteljima više odgovaraju manje kazne nego produženje radnog vremena
Grad će inzistirati na jednoobraznosti terasa kafića uz obnovljenu Promenadu
Ante Vekić / glas-slavonije.hr

Sabor je u petak jednoglasno prihvatio Prijedlog zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, a najviše pozornosti izazvao je prijedlog da jedinice lokalne samouprave mogu odrediti i duže radno vrijeme ugostiteljskih objekata na svom području, ako to žele.

No za osječke ugostitelje najveća prednost novog zakona jest smanjivanje visine kazne, odnosno potencijalno savjetodavno djelovanje inspekcijskih nadzora. Podsjetimo, Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti krajem travnja predložilo je Ministarstvo turizma, jedan od razloga je i to što je sada stari zakon, koji je bio na snazi od 2006. godine, do sada doživio osam (!) dopuna i izmjena. I tada se pričalo upravo o mogućnosti da lokalne zajednice same mogu odrediti trajanje radnog vremena.
- No to u slučaju Osijeka nije ništa novo, kod nas je to i ranije bilo moguće - kaže Krešimir Kuna, suvlasnik tvrtke Kubo, u čijem su sastavu neki od osječkih najrenomiranijih restorana i kafića. On upozorava da bi se ovime zapravo moglo pomiješati poslovanje klubova koji su klasificirani kao noćni, odnosno da bi im “u teren” ušli dnevni kafići.
I Dražen Bilandžić, suvlasnik tvrtke Rege-commerce, u mogućnosti produženja radnog vremena ne vidi preveliku dobit.
- Možeš ti raditi i do šest ujutro ako posla nema - kaže, dodajući kako je Zakon pisan prije svega u korist turizma na moru. Ipak stava je kako je dobro da o radnom vremenu mogu odlučivati lokalne zajednice, a da nije sve u državnim rukama.
Obojica naposljetku pozdravljaju prijedlog smanjenja inspekcijskog pritiska, Kuna priželjkuje i njihovu savjetodavno-odgojnu ulogu pri prvom dolasku, odnosno ukazivanje na uočeni propust u radu ugostitelja.
- Ako ugostitelj ne otkloni propust, sasvim je u redu da mu se propiše veća kazna za ponavljanje prekršaja - smatra Kuna.
- S druge strane ja kao ugostitelj nisam pravnik, pa ne moram znati tumačiti zakon, ali i kada se nađem pred sucem, on opet nije ugostitelj pa nema sluha za nešto što se napravilo kako se napravilo - kaže Bilandžić.
Josip Mihaljević, vlasnik ugostiteljskog obra Ugo-Kastor, ponovit će ranije iznesene stavove kolega iz Hrvatske obrtničke komore u dijelu u kojem nisu zadovoljni što je izbačen dio koji se odnosi na uvjete stručnosti za obavljanje ugostiteljske djelatnosti.
- Smisao propisivanja uvjeta stručnosti uz vezane obrte, među kojima su i ugostiteljska zvanja - kuhar, konobar, ili priprematelj jednostavnih jela, jamstvo je kvalitete obavljanja ugostiteljske djelatnosti, ali i zaštite potrošača, i to je ono što bi trebalo vrijediti jednako i za obrtnika i za pravnu osobu - mišljenja je Mihaljević.
Naposljetku i sam gradonačelnik Ivica Vrkić rekao nam je kako su u gradskoj Upravi spremni djelovati u korist svojih ugostitelja. Ali očekuje se da se i u oni uklope u odredbe komunalnog reda, prije svega ovdje se misli na jednoobraznost terasa kafića uz obnovljenu Promenadu. Ta bi slika mogla postati jedna od novih turističkih razglednica Osijeka.

Piše: Dario Kuštro

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved