Lov u mutnom
19.5.2015. 5:17:34h
Zašto Turistička zajednica mulja u financijskom izvješću?
Hrvatska turistička zajednica (HTZ) podnijela je saborskim odborima za financije financijsko izvješće za 2014. Nedostatak financijskog izvješća HTZ-a jest da ne sadrži financijsko izvješće - izvještaj o prihodima i rashodima i bilancu
Lucas Hayas / flickr.com

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) podnijela je saborskim odborima za financije financijsko izvješće za 2014. Nedostatak financijskog izvješća HTZ-a jest da ne sadrži financijsko izvješće - izvještaj o prihodima i rashodima i bilancu

'Financijsko izvješće je zapravo nepotpuni godišnji izvještaj o poslovanju. I to nije glavni problem', kaže u Aktualnim osvrtima Instituta za javne financije istraživač Anto Bajo.

Ne postoji zakonska obveza izvještavanja Sabora o financijskom poslovanju HTZ-a. Iako nema zakonske obveze, HTZ od 2013. dostavlja godišnje financijsko izvješće članovima Odbora za turizam i Odbora za financije i proračun.

Odbor za turizam pokrenuo je inicijativu da o Izvješću raspravlja Sabor na plenarnoj sjednici. 'Na žalost, to se još uvijek nije dogodilo iako za tu raspravu postoje brojni razlozi', kaže Bajo.

Glavni ured HTZ-a objavio je izvješće iz kojeg nije moguće ocijeniti financijsko poslovanje niti uspješnost u obavljanju djelatnosti. U Izvješću nedostaju podaci o kretanju zaposlenih i razlozima zapošljavanja novih djelatnika, nema podataka iz bilanci o obvezama ili potraživanjima niti detaljnog pregleda prihoda i rashoda te ostvarenog rezultata poslovanja. Nije jasno kako se i za koje svrhe rebalansom prilagođavaju iznosi navedeni u planu proračuna.

Indeksi pokazuju velika odstupanja plana (ili rebalansa) i njihova ostvarenja u svim godinama od 2012. - većina stavki nije realizirana u planiranom iznosu. Nema čak ni usporedbi podataka iz prethodnih godina koji bi trebali pružiti uvid u promjene politika koje su utjecale na promjene u financijama. Proračun HTZ-a u stalnom je višku.

Ukupni prihodi proračuna HZT-a u 2014. su 351 milijuna kuna i za 80 milijuna su veći od rashoda. HTZ uglavnom ostvaruje viškove koji se godišnje povećavaju i prenose iz godine u godinu. U 2012. ostvaren je višak od 47,7 milijuna kuna u 2013. višak raste na 91,8 milijuna kuna, a u 2014. iznosi 80 milijuna Kuna. Razlog stalnih prijenosa je izuzetno slab proces planiranja, a to potvrđuju stalni rebalansi financijskog plana

Iako je to planirao još 2012., HTZ nije ustrojio jedinstveni turističko informacijski sustav prijave i odjave turista, niti statističku obradu na razini lokalnih turističkih zajednica. Ustrojen je sustav prikupljanja statističkih podatka o ostvarenom turističkom prometu (broj dolazaka i noćenja domaćih i stranih turista), ali nije ustrojen jedinstveni sustav vođenja popisa turista, kontrole naplate boravišne pristojbe i obrade podataka na razini svih turističkih zajednica. To onemogućava uvid u njihovo financijsko poslovanje i izradu konsolidiranog izvješća o poslovanju.

Cijeli izvještaj pročitajte ovdje.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved