Nema krize, a ni natječaja za unosne poslove
25.5.2015. 12:43:32h
NP Plitvice - državna firma koja nije na proračunu, a okreće milijune
NP PLITVICE obara sve rekorde po posjećenosti. Zimski mjeseci siječanj i veljača su im za čak 150 posto bili bolji od prošlogodišnjih.
Mario Fajt / flickr.com

NP Plitvice obara sve rekorde po posjećenosti. Zimski mjeseci siječanj i veljača su im za čak 150 posto bili bolji od prošlogodišnjih. Do 10. svibnja već su imali 15.2 posto više posjetitelja nego lani kad je ostvareno preko 1,18 milijuna posjeta ovom nacionalnom parku, a ove godine ih očekuju čak 1,3 milijuna.

Budući da već sad imaju više turista i zarada će biti daleko veća, a lani je iznosila čak 228 milijuna kuna. Iako spadaju pod državu iz proračuna ne uzimaju ni lipu zahvaljujući znatnim financijskim sredstvima koja dobivaju od prodaje ulaznica. No, zarada bi se mogla vrtoglavo penjati dalje. Kako Index doznaje NP Plitvice uskoro planiraju poput NP Krka i NP Brijuni početi s izdavanjem koncesijskih odobrenja.

Hrvati u post sezoni jeftinije mogu u park

Posjetili smo ovaj najpoznatiji hrvatski nacionalni park i porazgovarali s glasnogovornikom NP Plitvice, Ognjenom Borčićem koji nam je rekao da Plitvice uskoro idu u izdavanje koncesijskih odobrenja za najam bicikla, rola, ugostiteljskih te ostalih djelatnosti kako bi i tako poticali malo i srednje poduzetništvo ličkog kraja.

"Iako smo u 100 postotnom vlasništvu RH mi samostalno nastupamo na realnom tržištu. Ne uzimamo ni lipe iz proračuna i dobro poslujemo sami. Prisutni smo na svim svjetskim turističkim sajmovima i naš rad se vidi po stalnom rastu broja posjetitelja", rekao je Borčić.

Dodao je kako gosti s Dalekog istoka prevladavaju u pred i post sezoni kad ih je najviše. Po ukupnom broju posjetitelja na prvom mjestu su i dalje Nijemci, zatim kako smo već rekli slijede Japanci pa Talijani, Nizozemci i Francuzi. Hrvati su na 13. mjestu.

"Nije li to zbog skupe ulaznice za naš džep", pitali smo ga, na što nam je odgovorio kako ne mogu imati odvojene cijene ulaznice za domaće i strane goste jer smo u EU, no da zato u post sezoni, kaže, uvijek organiziraju obiteljski tjedan za domaće pa tako za 100 kuna može ući cijela obitelj u park.

A kako bi uključili cijeli kraj u turizam nastoje postići da turisti koji u prosjeku provedu dva dana na Plitvicama produže boravak na pet dana pa zato rade na dodatnim sadržajima da ih animiraju.

Potiču malo i srednje poduzetništvo ličkog kraja

"Tu je važno da se uključe razni OPG-ovi iz našeg kraja koji turistima mogu ponuditi pravi život na seoskom domaćinstvu, da kušaju domaće specijalitete, jašu na konjima, mogu otići u pećinski park Grabovača, otići u ribolov na Gacku. Zatim surađujemo i sa susjednom BiH pa šaljemo turiste i na obližnji rafting na Uni u Bihaću. Uskoro održavamo i jubilarni 30. plitvički maraton gdje će svi sudionici imati besplatan ulaz u park i kasnije ručak, a očekujemo preko 2000 ljudi. Iako u vlasništvu imamo 4 hotela i autokamp dobro surađujemo i s privatnim iznajmljivačima kojih je sve više na ovom području što znači da turizam raste. Ministar Lorencin nam je rekao da smo jedina destinacija koja se turizmom doista i bavi 365 dana u godini", rekao je Borčić.

Uskoro spremaju i ponovno otvorenje Ličke kuće koja je kompletno izgorjela u požaru 2012. godine, a koja će turistima nuditi najpoznatije ličke specijalitete u tradicionalnom ambijentu na otvorenom ognjištu.

Nabavili su za ovu sezonu i dva nova elektro vlakića, a planiraju kupnju još jednog te ujedno imaju najveću elektro flotu u EU. Stavili su i vučnicu u naselje Mukinje kako bi ojačali zimski turizam. Rekonstruirali su i meteorološko klimatološku automatsku postaju, a u tijeku su radovi na najfrekventnijim pješačkim stazama kroz Plitvice.

Stranci oduševljeni, karte im nisu skupe

Nakon razgovora uputili smo se u obilazak Plitvica na kojima nismo čuli naš jezik, sve je vrvjelo strancima. Njima naravno, karte nisu skupe kao za domaći džep pa bez problema izdvajaju 110 kuna koliko sad stoji upad, a koji se u samoj špici sezone penje i na 180 kuna.

No, za vidjeti ovakvu prirodnu atrakciju turisti ne smatraju da je ovo veliki izdatak. Penjući se liticama kako bi došli do vidikovca zatekli smo bračni par iz Australije koji su prvi put u Hrvatskoj i ostali su zadivljeni pogledom koji se pružao s vrha nacionalnog parka.

"Ovo je apsolutno nešto najljepše što smo vidjeli. Imamo više od 70 godina, ali nije nam teško hodati kad je sa svake strane neka ljepota. Zbog ovog se isplatilo prijeći tolike kilometre", zadivljeno nam je rekla Marion dok je njezin suprug sve fotografirao.

Malo dalje grupa mladih Britanaca. Prvo su stigli u Zagreb, a zatim puta nastavili prema moru s tim da im je neizostavno stajalište bilo na Plitvicama.

"Ovo je genijalno. Gledali smo na internetu što se isplati vidjeti u Hrvatskoj i Plitvice su nam odmah upale u oko. Nemamo prevelik budžet, spavamo po hostelima i hranimo se sendvičima, ali karta za ovako nešto itekako se isplati kupiti", rekli su Tom, Henry i Emma.

Primijetili smo kako ima dosta Indijaca i Japanaca, a bilo je i puno Amerikanaca, starih, mladih, onih s djecom. Bilo je teško ne primijetiti njihovo oduševljenje prirodnim ljepotama Plitvica koje je među prvima u svijetu 1979. UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom, s razlogom.

Piše: Martina Pauček Šljivak

Link na originalni članak

Korisni linkovi:
- WIKI - NP Plitvicka jezera

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved