Rovinj
Razvoj ruralnog turizma
25.6.2015. 5:48:50h
Bespovratna sredstva na raspolaganju ruralnom turizmu
Predavanju o bespovratnim sredstvima za poljoprivredu iz Ruralnog fonda za ruralni razvoj (EAFRD), održanom prošlog tjedna u Rovinju, prisustvovalo je 30-ak poljoprivrednika s Rovinjštine i okolice.
/ glasistre.hr

Predavanju o bespovratnim sredstvima za poljoprivredu iz Ruralnog fonda za ruralni razvoj (EAFRD), održanom prošlog tjedna u Rovinju, prisustvovalo je 30-ak poljoprivrednika s Rovinjštine i okolice. Predavanje u Pučkom otvorenom učilištu organizirali su Lokalna Akcijska Grupa "Južna Istra", u suradnji s Udrugom Agrorovinj, a održali su ga predstavnici LAG-a i tvrtke Eurokonzalting iz Pule. Adriana Hrelja, tajnica LAG-a, upoznala je prisutne s radom ove lokalne akcijske grupe, njegovim poslovanjem i aktivnostima te prednostima koje ostvaruju članovi.

Također, upoznala je sudionike s Leader pristupom Hrvatske mreže za ruralni razvoj, koji označava vezu među aktivnostima razvoja ruralnog gospodarstva te na taj način pridonosi prilagođavanju ruralnih politika specifičnim potrebama pojedinih ruralnih prostora. Leader govori o tome kako, a ne što treba raditi, te se sastoji od sedam osnovnih elemenata, odnosno načela.

Ovaj pristup razvija sve veći utjecaj na buduće ruralne politike, s obzirom da potiče sudjelovanje na lokalnoj razini u stvaranju i provedbi strategija održivog razvoja. David Horvat, predstavnik pulskog Eurokonzaltinga, predstavio je pak mogućnosti ishođenja bespovratnih sredstava kroz Mjeru 6. ?Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja? iz Programa ruralnog razvoja Hrvatske. Tu je, naveo je između ostalog, i mogućnost dobivanja 15.000 eura, odnosno sto posto bespovratnih sredstava u okviru Mjere 6.3., čiji je natječaj u tijeku.

Otvorena je i mogućnost dobivanja 50.000 eura za aktivnosti razvoja poljoprivrednih gospodarstava i početak poljoprivrednih aktivnosti s naglaskom na ruralni turizam. Nadalje, Horvat je najavio i otvaranje natječaja za povlačenje bespovratnih sredstava iz Mjere 6.4., kroz koju će se moći ishoditi 200.000 eura bespovratno za nepoljoprivredne aktivnosti (ruralni turizam), a pritom će se sufinancirati do 70 posto ulaganja. Predavanje je završeno pitanjima i raspravom tijekom koje su poljoprivrednici pokazali najveći interes za ruralni turizam na poljoprivrednim gospodarstvima.

Piše: Z. S.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved