Paljba
7.7.2015. 16:30:46h
Dubrovačko-neretvanski župan napao ministra zbog turističkih zakona
Čudno mi je da se uopće ide u izmjene turističkih zakona ili bilo kojih drugih zakona na kraju ove vlade. To je dosta neuobičajno, kazao je na početku konferencije za novinare, župan Nikola Dobroslavić.
gravitat-OFF / flickr.com

Njegova izjava odnosi se na tri prijedloga koje je Ministarstvo turizma uputilo u hitnu proceduru.

Prvi prijedlog odnosi se na zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, drugi na izmjene i dopune zakona o boravišnoj pristojbi, a treći na članarine u turističkim zajednicama.

- Svaku novu ideju treba dati u novom programu, a ne ići po hitnoj proceduri, poručio je Župan te kazao kako su ovi zakoni neprihvatljivi iz nekoliko razloga.

- Ovi zakoni su attack na županiju! Iz najavljenog dolaska ministra Lorencina u Dubrovnik na raspravu o ovim zakonima, zaobišao je županiju i pozvao samo tri turističke zajednice, i to TZ Grada Dubrovnika,  Ploča i Orebića, rekao je Dobroslović.

Kazao je da se ostale turističke zajednice izostavljaju jer se u zakonu pokušava zaobići županije i ići paralelnim sustavom preko nižih razina.

- Najoštrije ćemo se tome usprotiviti jer se ponovno pokušavaju centralizirati sredstva. Sredstva turističke članarine predviđaju se na poseban način, i prikupljaju se u posebnom fondu kojim raspolaže ministar turizma, ne znam zašto bi to trebalo biti dobro, pita se Dobroslavić.

Županu također nije jasno zašto se zove TZ Ploča, a ne TZ iz Konavla, Župe dubrovačke, Primorja, Korčule.

- Mislim da se to tako ne radi i pozivam ga da to tako ne radi i da povuče prijedloge!, jasno je kazao Dobroslavić.

U turizmu postoji samo hitna procedura, a to je kada se ide smanjivati porez, a sve ostalo ide redovno.

Direktor Turističke Zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić kazao je kako su zakoni stavljeni na raspravu u špici turističke sezone.

- Zakon je u ovom obliku raspravljen prije dvije godine, a sada traže hitnu proceduru, to je suprotno demokratskoj praksi, poručio je Bakić.

Ministarstvo predlaže da sve tvrtke koje posluju u četiri i više županija, članarinu plaćaju drugačije nego je to sada i ogromna većina sredstava će biti uplaćivana na račun Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.  Sredstva bi se onda raspodijelila prema posebnim kriterijima, a njima bi upravljao Glavni ured sa 70 posto i Ministar sa 30 posto.

Ukidanje turističkih zajednica

U prijedlogu Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma navedeni su razlozi za prestanak turističke zajednice.  Razlozi ukidanja su: ako djeluje bez direktora duže od šest mjeseci, ako troškovi bruto plaća zaposlenika prelaze 25 posto prihoda i ako turistička zajednica ne ispunjava zadaće propisane Zakonom.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji bi prema izračunu prihoda trebalo prestati s radom 12 turističkih zajednica. To se odnosi na TZ općine Lastovo, Mljet, Janjina, Ston, Trpanj, Blato, Smokvica, Lumbarda, Slivno, Ploča, Opuzena i Metkovića.

Turističke zajednice koje bi trebale smanjiti sadašnji broj zaposlenih su TZ Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje i Vela Luka.

TZ Grada Dubrovnika, Korčule i Orebića bi mogle nastaviti funkcionirati kao do sada.

- Nema ozbiljne alternative ovome, i time je opasnost još veća. Ako se nešto ukine, trajno se ukinulo, poručio je Bakić.

Rezultati Strateske procjene utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa za ugljikovodike na Jadranu

Dubrovačko – neretvanska županija se usprotivila nastavku postupka izdavanja koncesija i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu i o tome je Županijska skupština donijela poseban zaključak u kojem je zatražila da se obustave svi postupci.

- Smatramo da je taj postupak nezakoniti i treba se cijeli postupak vratiti na početak, kazao je Dobroslavić, te dodao da su rezultati  za našu županiju poražavajući.

- Jedina primjedba koja je prihvaćena i to djelomično jest da se prošire kontaktne zone za postavljanje platformi za istraživanje nafte, ali je to prihvaćeno samo za najstrože zaštićeno područje, objasnio je Dobroslavić.

I dalje se mogu na 10 kilometara od Dubrovnika postaviti platforme.

- To je više nego užasno, da se na taj način odnosi prema baštini, županiji i zdravom razumu, zaključio je župan.

Pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode, Nikola Veraja naveo je i ostalih 11 primjedbi koje su upućene Ministrstvu ali nisu prihvaćene.

Župan je još na kraju osvrnuo na izjavu premijera Milanovića .

- Nisam primio predstavnika Marathon Oil-a, Milanović je rekao neistinu. Vlada i Ministarstvo je potpuno krivo i neopravdano dijelilla koncesije. Županije je otvorena za nove ulagače, ali s ovim nisam htio imati posla, kazao je Dobroslavić.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved