Nepravedna praksa
13.7.2015. 4:49:44h
HRT ne razlikuje male od velikih: Iznajmljivači, ne puštajte HRT-ove kontrolore u svoje kuće
Iznajmljivači obiteljskog smještaja u vlastitom domaćinstvu osim brojnih inspekcija na udaru su i od strane HRT-ovih kontrolora, kako onih pravih tako i lažnih, a nijedne ne bi trebali puštati u svoje kuće.
Rlicul / wikipedia.org

Nedjeljko Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja i turizma u razgovoru za Index rekao je da konstantno haraju HRT-ovi plaćeni kontrolori koji od provizije po odrađenom poslu dobivaju plaću.

"HRT-ovi kontrolori nisu inspektori, ne puštajte ih u kuću"
Naglasio je kako to nisu inspektori te da nemaju nikakve ovlasti upravnog postupka da bi ikakve zapisnike mogli sačinjavati, nego im je zadaća doći do podataka o fizičkim osobama (privatnim iznajmljivačima).

Objašnjava kako temeljem podataka koje HRT-ovi kontrolori prikupe, zatim ovlašteni odvjetnički uredi iznajmljivačima u obiteljskom smještaju šalju opomenu pred tužbu za ovrhu. Istaknuo je kako iznajmljivači ne trebaju nikakvu komunikaciju uspostavljati s nekim tko nije ovlaštena osoba za provođenje inspekcije, a HRT-ovi kontrolori to nisu.

"Građani koji pružaju usluge smještaja dužni su u objekt pustiti samo carinskog, poreznog i turističkog inspektora te policajca i to isključivo uz legitimiranje osoba. Vlasnik ima pravo zapisati podatke sa službene značke. Jedino su oni ovlašteni vršiti kontrolu. Znamo da postoji ustavna odredba nepovredivost doma pa se građani moraju naučiti da ne puštaju u svoj dom nikoga tko nije službeno nadležan vezano za poslove iznajmljivanja smještaja u domaćinstvu", upozorio je Pinezić.

Istaknuo je kako se bilo koja institucija u ovom slučaju HRT mora pisanim putem obratiti adresi pretplatnika ako smatra da ne ispunjava zakonske dužnosti i tada će domaćin znati odgovoriti na taj dopis.

"Vlasnici smještaja u domaćinstvu nisu dužni plaćati više od jedne pristojbe"

Dodao je i kako Zakon o HRT-u nije transparentan jer nigdje nema da bi vlasnici smještaja u domaćinstvu bili dužni plaćati išta više od jedne pristojbe za svoje domaćinstvo koju već plaćaju i imaju pravo na neograničen broj televizora.

"Smještaj u domaćinstvu nije u statusu poslovnog prostora, iznajmljivači u vlastitom domaćinstvu jesu fizičke osobe, ali ne one s pravnom osobnošću. Ta usluga ne spada ni u slobodne djelatnosti. Usluga smještaja u domaćinstvu nije nikakva djelatnost. Stoga da zaključimo nema nikakvog uvjeta da svi oni koji pružaju uslugu smještaja u vlastitom domaćinstvu plaćaju išta više od jedne RTV pretplate", kaže Pinezić.

HRT: Nema razlike između malih i velikih iznajmljivača

S HRT-a pak poručuju da oni ne rade razlike između velikih i malih iznajmljivača poput onih što iznajmljuju apartmane ili sobe u vlastitom domaćinstvu te da su svi dužni plaćati RTV pristojbu i to na način da za jednu plaćenu imaju pravo na tri gratis.

"Zakon o HRT-u smislu naplate pristojbe za ugostiteljske objekte ne razlikuje male i velike iznajmljivače, budući da se gosti iznajmljivača ne smatraju dijelom njihovog kućanstva. Naime, kada iznajmljivač dobije goste, oni nisu dio njihovog kućanstva. Svatko tko ima registrirano iznajmljivanje apartmana i postelja za jednu plaćenu pristojbu ima pravo na tri gratis. Pristojba koju plaća za svoje kućanstvo se u to ne uračunava", stoji u odgovoru HRT-a.

Istaknuli su kako njihovi kontrolori ljeti na obali obilaze vlasnike apartmana te sve ostale koji imaju vikendice, bilo da je riječ o hrvatskim ili stranim državljanima. Iako se kontrole vrše tijekom čitave godine, ljeti ih je daleko više zbog turista.

"Naši kontrolori idu s jedne lokacije na drugu pa se nekome može učiniti da se pojačano vrše kontrole", kažu na HRT-u.

Piše: Martina Pauček Šljivak
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved