Mit ili stvarnost
17.7.2015. 5:01:15h
Jagma stranaca za luksuznim hrvatskim nekretninama: Mit ili stvarnost
Znate li što je osim dubokih novčanika zajedničko glamuroznoj internacionalki Slavici Ecclestone, nogometašu Manchester Cityja i reprezentativcu BiH Edinu Džeki, nekadašnjem političkom menadžeru Wolfgangu Petrichu, ruskom magnatu Viktoru Vekselbergu, američkom poklisaru specijaliziranom za Balkan Williamu Montgomeryju i tenisaču Thomasu Musteru? Svi su viloljupci!
Eneas De Troya / flickr.com

Znate li što je osim dubokih novčanika zajedničko glamuroznoj internacionalki Slavici Ecclestone, nogometašu Manchester Cityja i reprezentativcu BiH Edinu Džeki, nekadašnjem političkom menadžeru Wolfgangu Petrichu, ruskom magnatu Viktoru Vekselbergu, američkom poklisaru specijaliziranom za Balkan Williamu Montgomeryju i tenisaču Thomasu Musteru? Svi su viloljupci! Svi vole vile, kako se još od rimskih vremena nazivaju posebna zdanja kojima se kroz povijest mijenjao arhitektonski pristup, materijal od kojih su građene, blizina ili udaljenost od urbanog središta, ali nikad ne i namjena. Od imperatora Hadrijana u Tivoliju preko renesansnih gospara do današnjih VIP-ovaca, svi su u njima tražili isto: Raskošno mjesto za odmor (poglavito onaj ljetni). Oni koje smo naveli svoje idealno mjesto za ladanje pronašli su u Hrvatskoj, točnije u Dubrovniku

Ni oni, kao ni njihovi predšasnici ne žale pritom novca, kako u kupovini tako i tijekom preuređivanja te uređivanja interijera i eksterijera. Duge uši medija tako gotovo svake sezone zapljusnu naslovi o milijunima eura koje je netko poznat uložio u korist svoga mira. Ako se svota i ne zna – kao primjerice za investiciju gospođe Ecclestone u Zatonu – priča je tim bolja. Tada se može dati mašti na volju jer ono što je kupljeno ne da se skriti. Riječ je, naime, o zdanju na tri etaže, s nekoliko apartmana, garaža i brojnih drugih pomoćnih sadržaja. Sve to nalazi se na oko 1.000 metara četvornih, od kojih na stambeni prostor otpada 930 kvadrata. Nekretninu posebnom čini i mala, privatna plaža, skrivena grebenima.

Cijena koja u ovom slučaju nije poznata s vremenom ipak ispliva do javnosti. Tako se prije dvije godine pročulo kako je spomenuti Viktor Vekselberg za vilu od 400 četvornih metara u elitnom dubrovačkom naselju Lozica iskeširao pet milijuna eura. (Posrednik u prodaji tvrdio je da je vila prodana za dva milijuna, što je kasnije osporeno u medijima.) No ta svota nipošto nije hrvatski plafon, iako se tako tvrdilo u tom trenutku. Prošle godine se na oglasu na Njuškalu našla vila u Opatiji za koju se tražilo – 40 milijuna eura. Vijest o njenoj prodaji u medijima nije viđena. Time lista s milijunskim iznosima nije zaključena, a proteže se od sjevera do juga.

U Umagu primjerice vila kraljevskog imena Royal površine 1.200 četvornih metara teška je deset milijuna eura, a slikovita vila smještena na splitskom Marjanu od 350 kvadrata prodaje se za pet milijuna eura, koliko se traži i za dva turbo zdanja s pogledom na more smještena u Dubrovniku. Interes poznatih osoba za nekretnine u Hrvatskoj ima svoju povijest, a i on je podložan slobodnim procjenama, glasinama i 'provjerenim pričama', kao i utjecajima recesije. Još dok smo se vrzmali u čekaonici EU-a mediji su bili puni procjena kako bi Hrvatska u skoroj budućnosti mogla postati svjetsko mondeno odredište. Svojedobno je i New York Times proglasio Jadran 'novom francuskom rivijerom' u kojoj bi nekretninu posjedovale mnoge slavne osobe, a interes su navodno pokazivali Clint Eastwood, Robert de Niro, Sharon Stone, Elton John... Nekoliko recesijskih godina kasnije slavni su ostali tamo gdje su i bili. O tome tko i kako kupuje vile, kako ta priča izgleda u Dubrovniku te kakve posljedice doseljavanje novih stanara ima za lokalnu sredinu, pokušali smo doznati iz prve ruke, razgovarajući s osobama koje se bave tim poslom.

Prije svega, što se na tržištu nekretnina može zvati vilom?

Vila je samostojeća kuća, po mogućosti na velikoj parceli koja omogućuje privatnost. Nalazi se na atraktivnoj lokaciji koja je zbog nečega poznata, a još važnije, na dobroj mikropoziciji, u 'elitnom' području na kojemu je i okruženje u skladu sa samom nekretninom, kaže Lana Mihaljinac Knežević, suvlasnica i direktorica agencije za nekretnine Zagreb West.

Precizirajući kriterije po kojima se neko zdanje može kvalificirati kao vila, dodaje kako je, ako se radi o zadnju u primorju, poželjno da je blizu obale ili uz nju te da ima dobar pogled. Treba imati minimalno 200 m2 (često se traži puno više), najmanje tri spavaće sobe, najmanje dvije kupaonice, prostran dnevni boravak, terase, vrt, garažu, parking te treba biti lijepo i ukusno uređena i opremljena, s puno dnevnog svjetla i s modernom opremom. Dakako, očekuje se da ima i bazen.

Piše: Josip Antić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved