Politika 'običaji'
17.7.2015. 9:42:13h
Turizam se vraća na europsku agendu
Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača je ovaj tjedan raspravljao o Mišljenju o novim izazovima za europski turizam.
FrauSchütze / flickr.com

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača je ovaj tjedan raspravljao o Mišljenju o novim izazovima za europski turizam. Turizam se prema Lisabonskom ugovoru ne može unificirati za sve države članice. Međutim, ako se EU želi održati konkurentom uz pojavu novih jeftinijih destinacija po svijetu, Odbor je ocijenio nužnim vratiti turizam na dnevni red EU.

Još 2010. godine Europska je komisija krenula u kampanju “Europa – prva svjetska turistička destinacija” s ambicioznim ciljevima o povećanju zaposlenosti i ostvarenju ekonomskog rasta. Nažalost, već 2013. EK je odustala od toga plana. U međuvremenu, u svijetu je niz destinacija razvilo prepoznatljivost uz znatno jeftiniju ponudu te se ponovno javlja potreba povećanja konkurentnosti europskog turizma.

Hrvatska predstavnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Biljana Borzan je naglasila potrebu da se u buduće u strateške dokumente uvrsti lakši pristup financiranju komunalnih usluga od strane EU u turističkim mjestima.

– U Hrvatskoj tijekom sezone često dolazi do velikog pritiska na komunalne usluge. Hrvatska se s tim uspješno nosi i velik je broj općina i gradova koji grade infrastrukturu prilagođenu većim zahtjevima upravo kroz sredstva EU. Međutim, procedura je dugotrajna i komplicirana. Zato sam predložila da se pojednostavni pristup takvom financiranju, posebno, u hrvatskom slučaju za otpad i otpadne vode. Vjerujem da će to koristiti domaćim i stranim potrošačima – kazala je Borzan.

Predložila je da se u Mišljenje ugradi i odredba da se potrošačima koji on-line kupuju i pretražuju opcije za odmor omogući puna informacija o svim relevantnim detaljima paketa u ponudi.

– Čak 95 posto potrošača koristi internet za rezervaciju godišnjih odmora. Moramo za njih osigurati dostupnost informacija na njihovom jeziku i zaštitu njihovih osobnih i financijskih podataka. Ne smijemo zaboraviti da su podaci valuta novog doba i da njihova zaštita mora biti osigurana – rekla je Borzan, dodajući kako prema podacima Europskih potrošačkih centara, žalbe koje se odnose na putovanja svake godine čine 30-35 posto pritužbi.

Mišljenje poziva na bolju suradnju među državama članicama poštujući princip supsidijarnosti, posebno u području oporezivanja, putne dokumentacije, inovacija i transporta.

Bruxelles, 16/07/2015.

Izvor: biljanaborzan.eu

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved