Zagreb
Kako je to moguće?
27.8.2015. 4:36:21h
Gotovo svaka druga turistička agencija u gubicima
Strukovna skupina pri Komori Zagreb najavila je da će lobirati za smanjivanje poreznog opterećenja putničkih agencija i turoperatora koje usprkos rastu prihoda posluju s gubicima. U Zagrebu i okolici 2014. godinu završili su s gubitkom od 40,36 milijuna kuna
Miroslav Vajdic / flickr.com

Usprkos sve većem broju turista u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, 324 putničkih agncija i turoperatora s područja Zagreba i Zagrebačke županije prošlu je godinu završilo s ukupnim gubitkom od 40,36 milijuna kuna, objavila je Hrvatska gospodarska komora.

Prema službenim podacima TZ-a, Grad Zagreb je od siječnja do kraja srpnja imao 12 posto više dolazaka turista i 11 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje 2014., dok je u Zagrebačkoj županiji broj dolazaka turista povećan za 10,5 posto a noćenja 9,4 posto.

U strukovnoj skupini putničkih agencija pri Komori Zagreb ističu da je agencijski turizam u neravnopravnom položaju naspram drugih s obzirom da se putničkim agencijama PDV računa po stopi od 25 posto. Riječ je o drugoj najvišoj poreznoj stopi u EU, odmah iza Mađarske, dok druge djelatnosti u turizmu imaju sniženu stopu od 13 posto, kažu u Komori.

"Unatoč višegodišnjem pozitivnom trendu turističkih dolazaka i noćenja te etabliranju Zagreba kao poželjne turističke destinacije, poslovanje turističkih agencija ne prati te trendove“, kaže Krešimir Opić iz Komore Zagreb.

Naime, 324 poduzetnika u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja (turoperatora) s područja Zagreba i Zagrebačke županije lani su ostvarili 1,26 milijardi kuna ukupnih prihoda, što je povećanje od 3,1 posto u odnosu na godinu prije, uz dosegnut udjel od 28 posto na razini te djelatnosti u RH, no na razini djelatnosti zabilježen je negativan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 40,36 milijuna kuna.

"Udio onih koji posluju s dobiti u ukupnom broju agencija s područja Komore Zagreb iznosi 58 posto, dok ih je 42 posto poslovalo s gubitkom“, upozorava Opić.

To je, smatraju u Komori, alarm da se nešto poduzme, posebice zbog toga što ta djelatnost u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji zapošljava 1500 ljudi s tendencijom rasta pa je lani tako broj zaposlenih porastao za šest posto u odnosu na prethodnu godinu, čime je dosegnut udjel od 28,4 posto od ukupnog broja zaposlenih u toj djelatnosti na razini Hrvatske.

Strukovna skupina pri Komori Zagreb najavila je da će lobirati za smanjivanje poreznog opterećenja budući je gotovo svaka druga agencija u Hrvatskoj lani poslovala s gubitkom.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved