Brela
Brela
2.12.2013. 17:10:19h
Propada Kalemegdan u Brelima na najelitnijoj poziciji uz more
Kalemegdan, jedna od zgrada nekadašnjeg kompleksa odmarališta Skupštine općine Beograd u Brelima, na najelitnijoj poziciji uz more, zvanoj Loznica, zalagana u podizanju oko 6 milijuna eura hipotekarnih kredita, pod opterećenjem bankarskog duga u potpunom je rasulu.
ahisgett / flickr.com

Kalemegdan, jedna od zgrada nekadašnjeg kompleksa odmarališta Skupštine općine Beograd u Brelima, na najelitnijoj poziciji uz more, zvanoj Loznica, zalagana u podizanju oko 6 milijuna eura hipotekarnih kredita, pod opterećenjem bankarskog duga u potpunom je rasulu.

PBZ banka, koja je za zalog 381 kvadrata zgrade u Ulici Ivana Gundulića, i 1982 četvornih metara pripadajućeg zemljišta, kreditirala Ivicu Matkovića, moćnog poduzetnika i političara iz Livna, ne može kredite, usprkos sudskoj ovrsi zabilježenoj u vlasničkom listu, lako naplatiti.

Propale su joj do sada tri dražbe. Matković je potkraj 90-ih imanje, koje je godinama koristila beogradska elita, kupio od HFP-a. Zatim je 2006. godine založio kako bi mu PBZ odobrila hipotekarni kredit od 1,8 milijuna eura. Iste godine ista banka mu je odobrila još 951 tisuću eura kredita, pa 845 tisuća eura.

Zatim, Matković dobiva još 10 milijuna kn, pa 2008. godine pola milijuna eura te se u vlastovnicu na zemlju stavlja teret od 1,1 milijun eura 2010. godine.

Ovrha je pravomoćna i za RH, koja od Matkovića potražuje 543 tisuće eura te 191 tisuća eura na ime kamate, kao i 175 tisuća kuna parničnih troškova i troškova ovrhe. Kako doznajemo u DUUDI-ju, Matković očito nije državi platio račun iz kupoprodajnog ugovora. Stoga je Općinski sud u Makarskoj donio 17. srpnja 2013. godine rješenje o ovrsi, koja je zabilježena između ostalih dugova u sudskom zemljišniku. Više podataka nismo mogli dobiti.
Interes poduzetnika

U općini Brela tek površno znaju o slučaju kuće Kalemegdan, kada su se ozbiljni poduzetnici interesirali za kupnju imanja ponuđenog na dražbi. Podastrli su nam podatke o građevinskoj zoni na Loznici za koju je prostornim planom predviđena izgradnja objekata na minimalnoj čestici od tisuću kvadrata, s koeficijentom izgrađenosti 0,15. Znači može niknuti zgrada od tlocrtnih 150 četvornih metara, a u visinu se može podignuti na tri etaže. Zgrada Kalemegdan prelazi sada određene gabarite.

Prema zakonu će biti legalizirana u postojećoj veličini. Brela štite pojas uz more, tvrde u općini, premda je upravo na tome dijelu Loznice, pomorsko dobro itekako devastirano. Osobito najružnijom šesterokatnicom Ante Tomaša također sagrađenoj na dijelu nacionaliziranog zemljišta na Loznici, koja je ušla u pomorsko dobro. (I ona će sadašnjim zakonom biti legalizirana).

Veliki broj od ukupno 319 srpskih objekata u Hrvatskoj nalazi se na jadranskoj obali na vrlo privlačnim lokacijama. Posebno je zanimljivo odmaralište SO Beograd u Brelima jer je vrlo atraktivno ljetovalište pripadalo prvacima u hijerarhiji bivše države.

Tako je SO Beograd na 15,5 tisuća četvornih metara padine od ceste do mora među borovinom od hotela “Berulija” do hotela “Soline” iza Drugoga svjetskoga rata na zemljištu i kućama oduzetim domaćim ljudima, raspolagala sa šest vila. Četiri su zadržale imena od starine, budući da su sagrađene prije Drugog svjetskog rata kao prvi turistički objekti u Brelima, primjerice Šojatova vila.

U nju je 1962. godine navratio i Tito da bi je nakon Domovinskog rata HFP prodao poduzetniku Anti Žužulu, koji je pak stupio u vezu sa Šojatovim nasljednicima radi raščišćavanja vlasničkih odnosa. “Vilu Loznicu” kupio je domaći čovjek Ante Tomaš. “Vilu Grlicu”, vlasništvo do Drugoga svjetskog rata poznatog zagrebačkog ljekarnika Grlića, kupio je također Breljanin Ante Bekavac.

Poduzetnik Matković kupio je “Avalu”, koja je neko vrijeme bila uknjižena na Hypo Adria banku, a sada se ponovo vodi na njemu.

Piše: Ana Dragičević

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved