Budućnost
3.12.2013. 7:10:10h
Ribarstvo može biti naša budućnost
U ovom trenutku najznačajnije je osigurati održivost prirodnih resursa za dugoročno ekonomski isplativo iskorištavanje, ističe Longin
Vince Alongi / flickr.com

U ovom trenutku najznačajnije je osigurati održivost prirodnih resursa za dugoročno ekonomski isplativo iskorištavanje, ističe Longin

Foto: Zvonko KUCELIN
Od susreta očekuje unaprjeđenje uvjeta za razvoj plave ekonomije - Božidar Longin
Zadarski dožupan Božidar Longin u srijedu putuje u Bolognu na generalnu skupštinu Jadransko-jonske inicijative. Kao predstavnik Hrvatske, a posebno Zadarske županije, Longin će u srijedu govoriti upravo o Zadarskoj županiji koja na području ribolova u mnogočemu predstavlja najznačajniju županiju u industrijskom ribolovu, a posebno u ribolovu sitne i krupne plave ribe.

Jadransko-jonskoj inicijativi kao makroregiji na prvom mjestu je turizam kao najbrže rastuća gospodarska grana, slijede ga ribarstvo i marikultura, zatim prometna povezanost i na kraju međusobno povezivanje regija

Upravo će ribarstvo, koje predstavlja tradicionalnu djelatnost zadarske obale i otoka, a time i izvor egzistencije za veliki dio obalnog i otočnog stanovništva, biti glavna tema Longinova izlaganja u Bologni.

- Danas ribari Zadarske županije ostvaruju i do 47% ukupnog ulova ribe i drugih morskih organizama u Republici Hrvatskoj. U Zadarskoj županiji se obavlja iskrcaj preko 30% od ukupnog ulova ribe, a naša županija sudjeluje s oko 60% u ukupnoj proizvodnji marikulture u Hrvatskoj. U Županijskoj razvojnoj strategiji sektor ribarstva prepoznat je kao jedan od prioritetnih sektora, ali i kao sektor koji ima značajan potencijal za daljnji razvoj, kaže Longin napominjući kako je u ovom trenutku najznačajnije osigurati održivost prirodnih resursa za dugoročno ekonomski isplativo iskorištavanje, ali i ruralne zajednice koje značajno sudjeluju u provođenju ribolovnih aktivnosti.

Na sutrašnjoj skupštini Jadransko-jonske inicijative bit će naglašen razvoj obalnih zajednica, a u korištenju obale, naglašava Longin, puno je različitih interesa, pogotovo kad je obala, kao što je to naša, zanimljiva za razvoj turizma i pomorskog prometa.

Piše: Ljijana Jurjević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved