Opasnost za turizam
17.3.2016. 7:10:58h
Ako izbjeglički val skrene prema Jadranu, očekujemo pomoć EU
Očekujemo cjelovito rješenje izbjegličke krize na europskoj razini, ali Albanija ne namjerava otvoriti svoje granice za migrante
udeyismail / flickr.com

Albanija će zatražiti pomoć država Europske unije, osobito Italije, ako se izbjeglički val preusmjeri prema Jadranskoj obali nakon što je zatvaranjem makedonsko-grčke granice prekinuta balkanska ruta, najavio je albanski ministar unutarnjih poslova Saimir Tahiri.

Albanija se sama s time neće moći nositi ako migranti krenu prema našim granicama i zatražili smo pomoć Italije, kazao je Tahiri, najavljujući posjet talijanskog ministra unutarnjih poslova Angelina Anfana koji će idućeg tjedna posjetiti Tiranu.

Situacija na granici Makedonije i Grčke trenutno je mirna i nema priljeva migranata, ali ako bi migranti počeli dolaziti Albanija od Italije očekuje pomoć u jačanju granične kontrole i suočavanju sa sigurnosnim rizicima koje bi donio nekontrolirani  ulazak velikog broja ljudi, naveo je Tahiri.

Albanija smatra da je Italija i sama zainteresirana dati pomoć u ljudstvu i tehnici  albanskoj policiji i pomoći u kontroli dokumenata na svojim granicama  jer je konačni cilj migranata doći u Schengenski prostor dio kojega je  Italija.

Rim strahuje od skretanja migrantskog vala

U Italiji se već nalazi velik broj migranata i izbjeglica koji su zadnje dvije godine u tu zemlju došli morskim putem iz sjeverne Afrike. Pri tome su zabilježene i mnoge tragedije i utapanja, a EU je prihvatila program relokacije migranata koji su sada u Italiji u druge članice Europske unije, kako bi se rasteretila Italija koja je u izbjegličkoj krizi snosila velik teret.

Vlasti u Rimu boje se da bi moguće skretanje migrantskog vala na jadransku rutu, najprije u Albaniju, a onda preko mora na talijansku obalu,   moglo ugroziti turizam u pokrajini Puglia koja je vitalno ovisna o toj djelatnosti.

Osim od susjedne Italije  albanske vlasti  pomoć u suočavanju s mogućnošću masovnijeg priljeva izbjeglica očekuju i od drugih država u Europi, a o tome će razgovarati sa povjerenikom Europske komisije za migracije Dimitrisom Avramopulosom koji u Tiranu stiže već u petak.

“Očekujemo cjelovito rješenje izbjegličke krize na europskoj razini, ali Albanija ne namjerava otvoriti  svoje granice za migrante”, kazao je Tahiri.

Piše: Vecernji.ba

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved