Raskoš za što?
17.3.2016. 7:43:22h
Što Hrvatska ima od balkanske turneje britanskog princa?
Na balkanskoj turneji britanskog prestolonasljednika, princa od Walesa Charlesa i njegove supruge, vojvotkinje od Cornwalla Camile, Hrvatska je prva destinacija. Putovanje nastavljaju posjetom Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu.
Dan Marsh / flickr.com

Na balkanskoj turneji britanskog prestolonasljednika, princa od Walesa Charlesa i njegove supruge, vojvotkinje od Cornwalla Camile, Hrvatska je prva destinacija. Putovanje nastavljaju posjetom Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu. No, koliki je utjecaj ove kraljevske obitelji čija je uloga u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske prvenstveno ceremonijalne prirode te na koji način oni djeluju, u razgovoru za tportal sažeo je prof.dr.sc. Goran Bandov, stručnjak za međunarodne odnose i međunarodno javno pravo, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld

'Kraljevska obitelj je usmjerila svoje djelovanje i zastupanje interesa Ujedinjenog Kraljevstva u međunarodnim odnosima prvenstveno kroz javnu, kulturalnu i humanitarnu diplomaciju što je tijekom ovog posjeta Hrvatskoj jasno došlo do izražaja', ističe Bandov.

Njihov dvodnevni boravak prštao je različitim kontaktima s prosječnim građanima kao i predstavnicima različitih građanskih inicijativa od stradalnika rata, srednjoškolskih učenika, članova vjerskih zajednica do proizvođača autohtonih proizvoda, inovatora i poljoprivrednika.

'Upravo je to, uz humanitarnu djelatnost, najčešći način djelovanja kraljevske obitelji, kako u Ujedinjenom Kraljevstvu, tako i tijekom međunarodnih aktivnosti, ostvarivanjem dijaloga s takozvanim malim čovjekom u svrhu poticanja dijaloga među narodima', tumači ovaj stručnjak za međunarodne odnose.

Nikako se ne smije zanemariti, smatra on, i turistička promocija Hrvatske koju je dobila uz ovaj visoki posjet.

'Milijuni ljudi na dnevnoj razini prate kretanje britanske kraljevske obitelji kako u Ujedinjenom Kraljevstvu, tako i globalno. Svjetski mediji će idućih dana prenositi fotografije, televizijske priloge i tekstove s ovoga putovanja, pa je i turističko-marketinški aspekt od izrazito velikog značaja za Hrvatsku i njezinu globalnu promociju', nastavlja on.

Iako je uloga kraljevske obitelji kod kuće, objašnjava Bandov, prvenstveno ceremonijalne prirode, ne smije se zanemariti njihov vrlo značajan politički utjecaj u svim državama Commonwealtha, a sukladno s tim i na međunarodnoj sceni.

'U svojim međunarodnim aktivnostima kraljevska obitelj uvijek djeluje u punom suglasju sa službenom britanskom vanjskom politikom. Ujedinjeno Kraljevstvo snažan utjecaj u međunarodnoj politici ostvaruje zbog svoje izrazito sposobne i kvalitetne diplomacije, ali i uloge koju je kao jedna od ključnih država svijeta preuzela u odlučujuće značajnim međunarodnim događajima. Sama kraljevska obitelj uz to, i sama često preuzima ulogu nositelja inicijativa u međunarodnim odnosima koje imaju prvenstveno za cilj otvaranje vrata dijaloga i suradnje u međunarodnim okvirima', kaže Bandov.

U tom svjetlu gleda i na ovaj posjet princa Charlesa i vojvotkinje Camile Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Kosovu. Smatra to vrlo jasnim signalom vanjsko-političkih interesa Ujedinjenog Kraljevstva za područje jugoistočne Europe kao i želje za produbljivanjem političke i gospodarske suradnje s državama u regiji.

'Hrvatska i Ujedinjeno Kraljevstvo ostvaruju partnerstvo, a dijele i niz zajedničkih stajališta u brojnim međunarodnim organizacijama uključujući i neke od svjetskih najznačajnijih, poput NATO-a i UN-a, unutar koje Ujedinjeno Kraljevstvo ostvaruje i pravo veta u moćnom Vijeću sigurnosti, što joj kao državi omogućuje i dodatni snažni politički utjecaj. Također, i unutar EU, Hrvatska pripada krugu država koje čvrsto podupire ostanak Ujedinjenog Kraljevstva, kao jedne od stožernih država europske politike mira i suradnje', zaključuje ovaj stručnjak za međunarodne odnose i međunarodno javno pravo.

Piše: Ivana Barišić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved