Dubrovnik
Svako misli da je meni lako
18.11.2016. 6:01:15h
Gost u vlastitome gradu
Stari, iskusni, dubrovački ugostitelji uvijek su se znali žaliti kako im je sezona loša, a gosti još gori.
andrea castelli / flickr.com

Nema tome dugo, naručio sam bijelu kavu, pivo i malome sok od jabuke. Sve zajedno 80 i sitno kuna, normalno, s popustom za domaću čeljad. Nije mi bilo krivo jer povremeno volim biti gost u vlastitome gradu, ali otkako sam pročitao da istarski ugostitelji od jedne kave zarade samo 63 lipe, više mi se ne mili ulazit' u kafić. A i te 63 lipe ostanu im zato jer im je mjesečni najam prostora samo 6.500 kuna. Kod nas za te pare jedva suncobran i dvije ležaljke možeš iznajmit. To znači da svaki put kad naručim kavu, dijete nekog ugostitelja ostane bez čokolade.

Tko bi rekao da će ova branša kukat za Linićem. Jest da im je zatvarao butige zbog dvije kune viška u blagajni, uveo fiskalizaciju do zadnjeg helera, ali im je smanjio porez. Omogućio im je da spuste cijene, postanu konkurentniji, privuku više gostiju i tako više zarade. Ali, znali su oni da će dobrog Linića brzo vrag odnijet i da sreća ne traje vječno. Zato su podigli cijene za 6 posto i tako napravili zalihu za crne dane koji su, evo, stigli s novom vladom i njenom poreznom reformom. Otkako je 2013. snižen PDV, država je ugostiteljima praktički transferirala milijardu kuna godišnje, izračunao je dr. Željko Lovrinčević. Od tri tako dobivene kune ugostitelji su dvije zadržali sebi, a jednu podijelili zaposlenicima i lokalnoj zajednici, tako da će još neko vrijeme izdurat. Uostalom, sad kad PDV skoči s 13 na 25 posto, svi ćemo i na kavu ići u Trebinje. Nije to više pitanje vremena i novaca, nego stvar domoljublja i nacionalne svijesti. Jer svaka naručena kava, svaki gulaš, a o biftecima i oboritoj ribi da ne govorimo, znači čisti gubitak za naše financijski ugrožene ugostitelje. Odlaskom u Trebinje mi zapravo radimo dvostruku korist - štitimo naše ugostitelje i uništavamo stočni fond u susjednoj Republici Srpskoj.

Financijski stručnjaci se, doduše, neće s ovim suglasiti. Ne boje se nešto pada investicija u tom sektoru jer se godišnje investicije kreću oko 100 milijuna kuna, a i to uglavnom samo u hotelijerstvu. Stari, iskusni, dubrovački ugostitelji uvijek su se znali žaliti kako im je sezona loša, a gosti još gori. Da sezona traje kratko i da ne znaju kako će zimu preživjet. A ove današnje naivčine ne žele radit preko Božića i Nove jer da je sezona bila rekordna i da im treba odmora. Hvale se da su turizam i ugostiteljstvo naša komparativna prednost, da se u toj industriji ostvaruje nešto manje od 18 posto bruto društvenog proizvoda... Iz toga bi se dalo zaključiti da i s malim ulaganjima posao baš lijepo cvjeta.
I eto im ga sad. Vlada je u najgore vrijeme donijela odluku o izjednačavanju stope PDV-a. Jer sad, kad je sezona završila, glupo je prijetiti da ćeš iz protesta zatvorit restoran na par sati kad svi znaju da je ionako zatvoren na par mjeseci. Ali nije to najgore.

Najgore ih tek očekuje.

Ugledni ekonomisti poput Guste Santinija smatraju da je nižom stopom PDV-a napravljena nepravda prema drugim industrijama. Kažu da porezna stopa PDV-a u turizmu nije ništa drugo nego privatizacija nacionalne rente, u boljem slučaju intervencionistička mjera. Tekstilna i drvna industrija su nam u banani, kožarske se nitko i ne sjeća, poljoprivreda je u Slavoniji na koljenima, a nezaposleni Slavonci klečeći traže posao u policiji, ugostiteljstvu ili hotelijerstvu. Ideja ove porezne reforme je da se novac uzme porezno povlaštenom turizmu, a prebaci porezno opterećenim građanima. Vlada ovime želi i poljoprivredu učiniti nešto konkurentnijom. Ako u tome uspije, lako se može dogoditi da se Slavonci uhvate kombajna i odustanu od konobarenja.

A što ćemo onda? Onda više nećemo ići u Trebinje na kavu radi naših ugostitelja, nego zato što nam je neće imat tko donijet.

Piše: Jadran Kapor

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved