Vinski rat
24.11.2016. 10:29:28h
Slovenija zaratila s Hrvatskom oko vina, istarski vinar za Index ispričao što je doživio
Hrvatska predlaže Europskoj komisiji da prihvati kompromisni prijedlog i da se registriraju dva terana, slovenski i istarski, a krajnji rok za donošenje konačne odluke o teranu je 1. srpnja 2017. godine.
lolobo4 / flickr.com

SLOVENIJA je 2004. godine zaštitila teran kao svoje autohtono vino i time onemogućila istarskim proizvođačima plasiranje vina sorte teran na tržištu pod tim imenom. No, budući da se teran na području Istre proizvodi već 700 godina, istarski vinari ne odustaju od proizvodnje terana.

Hrvatska predlaže Europskoj komisiji da prihvati kompromisni prijedlog i da se registriraju dva terana, slovenski i istarski, a krajnji rok za donošenje konačne odluke o teranu je 1. srpnja 2017. godine.

U međuvremenu su hrvatski vinari nastavili s proizvodnjom i prezentacijom svog vina teran s kojim ne planiraju prestati iako su neki vinari već prijavljeni od strane slovenske inspekcije.

Tako je prije nekoliko tjedana na sajmu Vindel u Mariboru slovenska inspekcija prijavila istarskog vinara Klaudija Tomaza i naložila mu da sa štanda ukloni crno vino sorte terana naziva Barbarossa.

Istarski vinar čeka kaznu

U razgovoru za Index Klaudijo Tomaz rekao je da zbog ovog događaja koji mu je stvorio neugodnost i zbog čega se osjećao poniženo, više neće izlagati teran u Sloveniji. Ali ne odustaje od prodaje i izlaganja u ostalim članicama EU. Kaže i kako kaznu još nije dobio.

"Inspektorica mi je napisala prijavu i to ide kod suca za prekršaje, još ništa nisam dobio doma, ne znam ni koliku će mi kaznu poslati. Tražio sam i službeni zapisnik, no niti to nisam dobio. Došao sam tamo izlagati svoje vino na poziv jedne neprofitne udruge iz Maribora i potom je stigla inspektorica koja mi je rekla da je došla zato što me netko prijavio, a kasnije su mi slovenske kolege i rekle o kojem se to slovenskom vinaru radi.

Inspektorica nema nikakve elemente za kažnjavanje jer po zakonu nisam u prekršaju. Ta sorta je međunarodna priznata i kao takvu je vodimo kroz Agenciju za plaćanje u poljoprivredi", rekao nam je Tomaz.

Njemu je ovo prvo takvo neugodno iskustvo, no dodaje kako je takvih slučajeva bilo još.

"Na proljeće smo bili na festivalu malvazije u Portorožu i tamo je isto došao jedan inspektor te naredio svim hrvatskim vinarima koji su imali promo materijale s etiketom teran, da se moraju skloniti sa stolova. Mene nije strah slovenske inspekcije, no u pitanju je neugodnost i poniženje koje su mi priuštili pa definitivno dok god EK ne donese odluku o teranu, neću izlagati tu moju sortu vina. U druge države izvozim vino od sorte teran i izlagat ću ga jer je nesporno da ga smijem prodavati", rekao je Tomaz i dodao kako je nakon događaja u Mariboru primio puno poruka podrške od strane slovenskih kolega vinara.

"Slovenski vinari su se isto zgrozili tim činom, kao što se zgražavaju i odlukom da smo mi uskraćeni prodavati našu najplemenitiju sortu crnog grožđa iz Istre. Tako da ne trebamo kvariti međusobne odnose sa Slovenijom, no trebamo dogovoriti normalni konsenzus", zaključio je Tomaz.

"Moje su vino prvo uklonili"

Razgovarali smo s još jednim istarskim vinarom Francom Armanom koji je kaže, prvi osjetio posljedice spora oko terana.

"Već 2012. kad je počela afera oko terana moje su vino skinuli s polica slovenskih trgovina. Povukli su nam to vino i dalje ga ne forsiramo radi ove situacije. Neka druga vina se sad nešto prodaju, no zasad nećemo na tržišta EU forsirati teran jer ne želimo probleme. Ministarstvo poljoprivrede se treba potruditi da se postigne dogovor jer je to jako bitno za nas. Ako EK ima imalo razumijevanja, nadam se da će donijeti pravednu odluku", rekao je Arman.

Oštriji je međutim, bio još jedan istarski vinar Franco Cattunar, koji je za Index rekao da istarski proizvođači vina nikad neće odustati od terana.

"To nije samo sorta vina, to je naša kulturna baština. U Istri je prvo vino proizvedeno upravo od sorte teran. Ja sam rekao Slovencima da ću se tužiti idućih 40 godina. Kad bude neki sajam vina u Sloveniji i kad dobijem poziv, ići ću izlagati moj teran. To vino prodajem po Kaliforniji i Kanadi, kao i ostalo moje vino i namjeravam ga prodavati i dalje.

Stvar je u tome da se još vodi spor oko terana tako da imamo pravi pisati ime te sorte na naša vina dok se taj spor ne riješi. Slovenci rade pogrešnu politiku. Oni su mi skinuli vino s polica njihovih trgovačkih centara još prije 3 godine kad na to nisu imali ni pravo jer sam imao teran još 2007. godine. Slovenci misle da se mogu ponašati kao u Teksasu. To je ružno", zaključio je Cattunar.

"Talijanske vinare se ne dira, samo hrvatske"

Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge istarskih vinara i vinogradara u razgovoru za Index je također naglasio kako su problemi sa Slovenijom počeli prije tri do četiri godine kad su Slovenci s polica trgovačkih lanaca povukli istarski teran.

"Od tad traje borba. Mi smo tražili dogovor sa slovenskim vinarima, no do njega nije došlo. Tražili smo dogovor s njihovim Ministarstvom poljoprivrede, no ni oni nemaju sluha niti volje za taj problem tako da je na kraju naše Ministarstvo poljoprivrede tražilo od EK da se očituje o tom problemu. Odluka se očekuje do sredine 2017.

Teško je preporučivati bilo što u ovom slučaju. Naši su vinari ustrajni da pišu teran na svojim etiketama. To je sorta koja je na nacionalnoj listi sorti vina i ova se sorta u Hrvatskoj proizvodi samo u Istri. Osim u Istri, još se proizvodi i na Krasu u Sloveniji i Italiji.

Zanimljivo je da se vinare na talijanskom Krasu ne dira. Tamo nitko nije imao problema jer su u dogovoru sa Slovencima. A i većina tih vinara je slovenskog podrijetla. Iako kad bi se realno gledalo i oni bi trebali imati problema. Ovdje se diskriminiraju samo hrvatski vinari. To je najvažnija autohtona crna sorta vina u Istri i nje se ne namjeravamo odreći.

Također ne smatram da smo u sukobu s cijelom Slovenijom već s nekolicinom proizvođača s Krasa koji imaju tu zaštitu i s njom nastupaju na žalost ovako. Pozivajući inspekciju našim vinarima", zaključuje Benvenuti.

"Politika utječe na slabu potražnju za slovenskim vinima"

Da problem sa slovenskim tržištem vina postoji još od raspada bivše države, smatra Boris Ivančić, direktor Vivat Fina vina, tvrtke koja se bavi trgovinom vina.

"Loši politički odnosi Slovenije i Hrvatske i stalne napetosti itekako su smanjile potražnju za slovenskim vinima u Hrvatskoj, a isto je i s druge strane.

Jednim dijelom činjenica je da su slovenski vinari u velikoj mjeri izgubili hrvatsko tržište koje im je bilo značajno i željeli bi se vratiti na njega. No s druge strane razni problemi koji proistječu iz politike i dolaze isključivo iz političkih krugova, a ne samih vinara, stvaraju probleme u plasmanu slovenskih vina", kaže Ivančić.

Dodao je i kako se tržište promijenilo jer su nekad slovenska vina bila jako značajna u Hrvatskoj budući da naše vinogradarstvo nije bilo na nivou kao danas i nije bilo toliko proizvođača.

"No i pored toga prekratko je vrijeme da se odgovori utječe li situacija s teranom, no i on se nadovezuje. Stalno se u zraku osjeća napetost između Slovenije i Hrvatske.

Svi mi potrošači i oni koji su u ovom poslu, više osjetimo posljedice takvih loših odnosa jer kad kontaktiramo sa slovenskim vinarima, vidimo da oni nude jako zanimljiva vina i mogli bi surađivati. Isto tako bi i oni s nama, no atmosfera koja vlada nije dobrosusjedska.

Taman kad pomislimo da će se situacija normalizirati, da su se stvari primirile, onda se dogodi ovakav slučaj u Mariboru koji je potpuno nepotreban.

On je u neku ruku legalan, ali je nevjerojatan. To su kratkoročna razmišljanja, to nije prava atmosfera kojoj bi vinari i potrošači trebali težiti i biti zadovoljni. Tko će kome prije podmetnuti.

Većina slovenskih vinara je protiv takvih stvari, no problem je što ne vidimo reakciju s njihove strane da bi javno se izjasnili da su protiv takvih postupaka.

Trgovinska suradnja između naših zemalja bi mogla biti znatno bolja. A ovo s teranom je veliki propust hrvatske administracije koja je na vrijeme sa Slovenijom trebala dogovoriti što će oko terana. Ovakva situacija ne bi trebalo ostati jer to nije dobro niti za jednu stranu", zaključio je Ivančić.

Ministarstvo poljoprivrede ne može ništa komentirati

Kontaktirali smo i Ministarstvo poljoprivrede, no rekli su nam da oni ne smiju komentirati spor koji je u tijeku. Kratko su nam samo kazali da se ministar Tomislav Tolušić prije tjedan dana na margini Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU, susreo s Philom Hoganom, povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj.

"Na sastanku je istaknuto nekoliko otvorenih pitanja, za koje Hrvatska očekuje brzo rješavanje, uključujući korištenje naziva vina Teran od strane hrvatskih proizvođača", kazali su nam u Ministarstvu, dodajući kako će o tome detaljnije raspraviti tijekom najavljenog posjeta povjerenika Hogana Hrvatskoj, koji će se realizirati početkom 2017. godine.

Piše: Martina Pauček Šljivak
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved