Split
Ulaganja
5.12.2013. 9:10:42h
Izraelski milijarder Tshuva razmatra ulaganja u Dalmaciju
U Splitu je u utorak na nekoliko sati boravio Yitzhak Tshuva (65), izraelski biznismen čije osobno bogatstvo poslovni magazin Forbes u 2013. procjenjuje na dvije milijarde i 200 milijuna dolara, te se već niz godina nalazi na listi deset najbogatijih Izraelaca.
אבי הצלם / wikipedia.org

U Splitu je u utorak na nekoliko sati boravio Yitzhak Tshuva (65), izraelski biznismen čije osobno bogatstvo poslovni magazin Forbes u 2013. procjenjuje na dvije milijarde i 200 milijuna dolara, te se već niz godina nalazi na listi deset najbogatijih Izraelaca.

Tshuva je u zračnu luku Resnik doletio svojim privatnim zrakoplovom challenger, tip zrakoplova kakav ima i hrvatska Vlada. Sa suprugom Chayaom razgledao je Split i okolicu, popio kavu na ugodnom vremenu i obećao se ponovno vratiti s konkretnim prijedlozima u vezi s ulaganjem u Dalmaciji.
Prerano za detalje

– Gospodin Tshuva je boravio u Splitu na poziv Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba. Kratko se zaustavio na svom putu prema Rumunjskoj, gdje ima sastanak s tamošnjim premijerom. Zanima se za mogućnosti ulaganja u Splitu i Dalmaciji, ali o detaljima je još prerano govoriti.

Moćni izraelski poslovni čovjek, čije kompanije u kojima je on većinski ili potpuni vlasnik premašuju vrijednost od 35 milijardi dolara, već je bio u Hrvatskoj. Sastao se u Zagrebu s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom i predsjednikom Ivom Josipovićem, a ovaj ponovni dolazak potvrđuje da je zainteresiran za ulaganje u našu zemlju – kazao nam je Tshuvin domaćin u Splitu Dragan Primorac.

Forbes još piše kako se Tshuva bavi prodajom i kupnjom nekretnina, napose hotela, kasina i ulaže u turizam, a bogatstvo je, napominju, stvorio sam upornim radom, ulaganjima u zemljišta, zgrade, obnovom i prodajom. Šira javnost, naročito ona američka, za Tshuvu je čula kada je saudijskom princu Alwaleedu bin Talalu i njegovim poslovnih partnerima “iskeširao” 675 milijuna dolara za nadaleko poznati Manhattan’s Plaza Hotel u New Yorku.

Hotel, jedan od simbola toga grada, obnovio je, dio nekretnina koje su bile u vlasništvu hotela prodao i zaradio stotine milijuna dolara. Izraelski dnevni list Haretz piše kako je prošle godine Tshuva prodao udio u tom hotelu. Ipak, Tshuvi najveću moć i bogatstvo daje vlasništvo nad energetskom kompanijom Delek group.

Razvoj diljem svijeta

- Delek grupa (http://www.delek-group.com) u vlasništvu Yitzhaka Tshuve, osnovana je 1951. kao Izraelska korporacija za gorivo, a napredak izraelskoga gospodarstva poticao je rast tvrtke i omogućio joj širenje u dinamičan konglomerat.

Danas je Delek grupa jedan od najvećih izraelskih konglomerata i investicijska grupa s poslovnim operacijama na četiri kontinenta te pionir izraelske proizvodnje prirodnog plina.

Njezini ukupni prihodi u 2012. godini iznosili su 20,15 milijardi dolara (porast u iznosu od 21 posto u odnosu na 2011. godinu), a snaga Grupe očituje se u vrlo visokoj razini diverzifikacije djelatnosti koja uključuju naftu i prirodni plin, energetiku i infrastrukturu, turizam, nekretnine, marketing i maloprodaju, autoindustriju, osiguranje i financije, biokemiju itd. Delek grupa je lokalni uspjeh pretvorila u međunarodni.

- Osnovan je Delek SAD, operater s više od 500 benzinskih postaja i trgovina, koji je naknadno kupio rafineriju La Gloria i objekte u teksaškom gradu Tyleru.

Delek Energy proširila se na bušenje nafte u Vijetnamu, SAD-u i Rusiji. Delek Capital je pripojio i Republic Companies Inc., američku osiguravajuću grupu, te Phoenix, jednu od najvećih osiguravajućih kuća u Izraelu. Delek Nekretnine investirao je u velikoj mjeri u zapadnoeuropske i kanadske nekretnine.

Nedavno je osnovana Delek Benelux za upravljanje s 870 benzinskih postaja i trgovina pod brendom Texaco – navodi se u priopćenju Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba.

Piše: Saša Jadrijević Tomas

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved