Profit
11.12.2013. 14:10:57h
Osnivanjem klastera u turizmu do jače konkuretnosti i većeg profita
„Turizam je najglobalnija industrija na svijetu koju karakterizira žestoka konkurencija pa je stoga, pored ostalog, nužno stalno poboljšavati domaću turističku ponudu pri čemu su nam na raspolaganju financijska sredstva strukturnih fondova EU“, rekao je Želimir Kramarić, pomoćnik ministra turizma na proširenoj sjednici Vijeća Udruženja putničkih agencija pri HGK održanoj 10. prosinca u HGK.
ChrisYunker / flickr.com

„Turizam je najglobalnija industrija na svijetu koju karakterizira žestoka konkurencija pa je stoga, pored ostalog, nužno stalno poboljšavati domaću turističku ponudu pri čemu su nam na raspolaganju financijska sredstva strukturnih fondova EU“, rekao je Želimir Kramarić, pomoćnik ministra turizma na proširenoj sjednici Vijeća Udruženja putničkih agencija pri HGK održanoj 10. prosinca u HGK.

Kramarić je naglasio kako se unutar EU sustavno promovira tržišno natjecanje  što se uklapa u  svjetske trendove koje karakterizira i neprekidno unapređivanje konkurentnosti. Zbog toga u Hrvatskoj treba poticati osnivanje klastera u turizmu, ali i ostalim dijelovima gospodarstva kako bismo što lakše i brže unaprijedili konkuretnost odnosno profitabilnost poslovanja. Za povlačenje financijskih sredstava iz strukturnih fondova EU ključnu ulogu ima strateški dokument Strategija razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine u kojem se pored ostalog utvrđuje i trenutno stanje hrvatskog turizma, napomenuo je Kramarić.

U tom dokumentu trenutna se turistička situacija definira pojmom zastarjela ljetna destinacija te se utvrđuju nedostaci koje treba što hitnije eliminirati. Investicijska odnosno poduzetnička klima je nezadovoljavajuća, a turistički proizvod nije primjeren potencijalima koje posjedujemo. Tako  primjerice raspolažemo sa svega 13 posto kvalitetnog hotelskog smještaja, a nije ni razvijen destinacijski proizvod nakon ljetne sezone. Osim toga, za sada ne postoji strateški marketinški plan, ali je on upravo u izradi što će potaknuti učinkovitije djelovanje. Očevidan je nedostatak kompetentne radne snage koja treba svakodnevno provoditi koncept turizma kao industrije doživljaja. U tom pogledu evidentni su problemi u obrazovnom sustavu. Na kraju treba spomenuti probleme u sustavu upravljanja poput primjerice zastarjelog sustava turističkih zajednica, rekao je Kramarić.

Ujedno Strategija razvoja hrvatskog turizma  do 2020. godine definira Akcijski plan koji obuhvaća 23 mjere. U razdoblju od 2014. do 2020. godine imat ćemo na raspolaganju 11,7 milijardi eura za realizaciju naših ekonomskih prioriteta od kojih je jedan turizam. Kohezijska politika EU sastoji se od Kohezijskog fonda, te strukturnih fondova odnosno Fonda za regionalni razvoj i Socijalnog fonda. Kramarić je ukazao i na značaj Socijalnog fonda koji omogućava i razvoj ljudskih potencijala. U Hrvatskoj će se realizirati poseban program za jačanje ljudskih potencijala uz pomoć regionalnih centara kompetencija kako bi se uklonili nedostaci obrazovnog sustava  Regionalni centri kompetencija koji će obuhvaćati i turističku djelatnost osnivat će se u suradnji s HGK.

„Segment međunarodnih poslova potreban je svim našim sektorima i centrima u okviru HGK i te procese nastojimo maksimalno decentralizirati kako bi se što učinkovitije ostvarili gospodarski interesi naših članica“, rekao je Domagoj Juričić, v.d. direktora Sektora za međunarodne odnose HGK. Komora se potvrdila kao jedan od
ključnih faktora u gospodarskoj diplomaciji pri čemu surađuje s brojnim relevantnim partnerima poput primjerice Svjetske banke. „Komora primjerice koristi sustav Svjetske banke za olakšavanje  našim gospodarskim subjektima nastupa na tržištima s kojima  gotovo da nemamo gospodarske odnose. Organiziramo odnosno pripremamo posjete naših brojnih gospodarskih delegacija inozemnim zemljama koji u pravilu iziskuju dosta vremena te educiramo gospodarstvenike o načinima poslovanja na konkretnim tržištima“, napomenuo je Juričić.

Milica Birk, pomoćnica ravnatelja SB Naftalan napomenula je kako njihovi klijenti odnosno općenito govoreći klijenti u zdravstvenom turizmu nisu klasični bolesnici jer su u pravilu aktivni i traže dodatne sadržaje nakon zdravstvenog tretmana. Klijenti u zdravstvenom turizmu žele znati što je specifičnost pojedine ustanove koja nudi uslugu i putničke agencije im moraju osigurati takve informacije. To se prvenstveno odnosi na prirodne ljekovite činitelje pri čemu je neophodno da su djelatnici putničkih agencija upoznati s indikacijama odnosno kontraindikacijama  pojedinih tretmana. Putničke agencije moraju poznavati sadržaj medicinskog programa, struku pružatelja usluga kao i razinu smještaja.

„Oko 15 posto putovanja u svijetu vezano je uz zdravstveni turizam“, naglasio je Marcel Medak, ravnatelj Daruvarskih Toplica. Boravci u zdravstvenom turizmu znatno su dulji u odnosu na klasični turizam. Neosporno je da imamo velike potencijale u tom podruju, ali ih za sada nismo iskoristili u dovoljnoj mjeri. Najavljena kategorizacija smještaja u objektima zdravstvenog turizma olakšat će poslovanje pri čemu smo već sada cjenovno konkurentni.

Studijsko putovanje u Kraljevinu Jordan bilo je izuzetno dobro organizirano i korisno. Putovanje je omogućilo stjecanje važnih informacija za buduće poslovanje kao i uvid u dobru poslovnu praksu. Izdana je i brošura Cesta rimskih careva i Dunavska vinska cesta koja će poboljšati regionalnu turističku suradnju. Riječ je o specifičnoj turističkoj ponudi koja nudi autohtone vrijednosti za sofisticiraniju klijentelu.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved