Istanbul
13.12.2013. 16:46:51h
Ministar Zmajlović u Istanbulu na konferenciji 'Gradovi prijatelji okoliša'
Populacija mediteranskih zemalja narasla je s 95 milijuna stanovnika 1979. na 155 milijuna stanovnika 2010. koji žive pretežito u gradovima i te je godine na Mediteranu bilo 15 gradova s više od milijun stanovnika i 11 gradova s više od pola milijuna stanovnika, rečeno je na Ministarskoj konferenciji održanoj u Istanbulu na temu "Gradovi prijatelji okoliša".
fsse8info / flickr.com

Populacija mediteranskih zemalja narasla je s 95 milijuna stanovnika 1979. na 155 milijuna stanovnika 2010. koji žive pretežito u gradovima i te je godine na Mediteranu bilo 15 gradova s više od milijun stanovnika i 11 gradova s više od pola milijuna stanovnika, rečeno je na Ministarskoj konferenciji održanoj u Istanbulu na temu "Gradovi prijatelji okoliša".

Na njoj je sudjelovao i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, zajedno s predstavnicima 21 mediteranske zemlje i EU. Zmajlović je tijekom konferencije, od 3. do 6. prosinca, održao i bilateralne sastanke s turskim i malteškim ministrima zaštite okoliša.

U razgovoru s domaćinom konferencije, turskim ministrom okoliša i urbanizma Erdoganom Bayraktarom, Zmajlović je naglasio da Hrvatsku i Tursku povezuje snažna orijentacija na turizam i založio se za što skoriju potvrdu Sporazuma o suradnji na okolišnim pitanjima između Hrvatske i Turske. Ministar Bayraktar izrazio je spremnost za intenzivniju suradnju u području utjecaja turizma na ekosustav mora i priobalja te u području gospodarenja otpadom u priobalnom pojasu.

Na bilateralnom sastanku s ministrom održivog razvoja, okoliša i klimatskih promjena Malte Leom Brincatom, ministar Zmajlović razgovarao je o mogućnostima zajedničkih inicijativa unutar EU. Na susretu je istaknuto da i Hrvatska i Malta uspijevaju održati visoku kvalitetu i čistoća mora unatoč razvijenom turizmu, pa je tako Hrvatska na trećem mjestu po čistoći plaža u EU, a u samom vrhu već su godinama i Malta i Cipar. Naglasili su važnost brige o moru i priobalju, jer su brojni problemi koji prijete tom osjetljivom ekosustavu i u njihovu rješavanju trebaju sudjelovati sve mediteranske zemlje.

"Imamo zajednički cilj - zaštititi morski okoliš i obalno područje Sredozemlja, i Istanbulska deklaracija sigurno će biti korak naprijed, no jednako važnim smatramo i direktnu suradnju međusobno sličnih zemalja, razmjenu ideja i iskustava i daljnje unapređenje zaštite mora i priobalja na koje smo s pravom toliko ponosni", zaključio je Zmajlović.

Ministri zaštite okoliša ocijenili su da obalni gradovi mogu biti ključni nositelji u implementaciji odredbi Konvencije o zaštiti morskog okoliša i obalnog područja Sredozemlja, tzv. Barcelonske konvencije. Ta je konvencija pravni okvir za rad Mediteranskog akcijskog plana osnovanog u okviru Programa UN-a za zaštitu okoliša 1975. s ciljem zaštite morskog okoliša i obalnog područja Sredozemlja.

Posebice su raspravljali o utjecaju urbanizacije na obalno područje, morskom otpadu i gospodarenju otpadom, a mjere i planovi u cilju zaštite morskog okoliša i obalnog pojasa ugrađene se u Istanbulsku deklaraciju koja je usvojena na konferenciji. 

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved