Investicije
14.12.2013. 5:58:25h
Ruska braća postaju najveći investitori u hrvatski turizam
Braća Dimitrij i Aleksej Ananiev, vlasnici Promsvyaz banke postat će, zahvaljujući investiciji svojih fondova, jedni od najvećih ulagača u Hrvatsku
moaksey / flickr.com

Dugačke brade i besprijekorno skrojena odijela po mjeri ključni su elementi imidža ruske braće Alekseja i Dimitrija Ananijeva, poduzetnika ukupno teških tri i pol milijarde dolara. Do sada nepoznati hrvatskoj javnosti, braća Ananijev itekako će postati poznati Hrvatima kao veliki, a uskoro možda i najveći strani investitori u Hrvatsku u posljednje vrijeme. Kako doznajemo, iako nikad nisu posjetili Hrvatsku, braća Ananijev odlučili su se na ozbiljna ulaganja u hrvatski turizam, koja će se u konačnici vjerojatno mjeriti u stotinama milijuna eura.

Braća Ananijev, naime, stoje iza tvrtke Beta ulaganja, koja je u utorak službeno objavila ponudu za otkup dionica turističke tvrtke Jadranka d.d. iz Malog Lošinja. Beta ulaganja nedavno je stekla 50,18 posto dionica Jadranke d.d., čime je nastupila zakonska obveza za objavu ponude za preuzimanje dionica. Tvrtka Beta ulaganja obavijestila je o tome regulatora Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga i Zagrebačku burzu 2. prosinca. Ukupno je u vlasništvu Beta ulaganja trenutno 166.839 dionica Jadranke sa zabilježenom cijenom od 685 kuna po dionica nakon objave da je nastala obveza preuzimanja dionica. To znači da je tvrtka Beta ulaganja do sada uložila nekih značajnu svotu novca u hrvatsko tržište kapitala, a samo za otkup preostalih dionica Jadranke spremna je uložiti barem još 117 milijuna kuna, koliko vrijede preostale dionice lošinjskog turističkog poduzeća uz ponuđenu cijenu od 700 kuna po dionici.

Aleksej Ananijev stariji je od dvojice braće. Rođen je 1964. godine u Moskvi. Po struci je diplomirani lingvist, prevoditelj za portugalski i ruski jezik, ali je završio i MBA na Sveučilištu u Chicagu. Oženjen je i otac troje djece.

Dimitrij Ananijev rođen je 1969. u Moskvi. On je diplomirao na moskovskom Institutu za aeronautiku, a nakon toga je diplomirao i na Državnoj akademiji za menadžment Sergo Ordzhokonidze. Kao i brat, i on je stekao MBA na Sveučilištu u Chicagu. Oženjen je i otac četvero djece.

Braća Ananijev u ruskoj su javnosti poznati kao veliki vjernici, a spadaju i u najveće donatore Ruske pravoslavne crkve. Aleksej Ananijev čak i pjeva u crkvenom zboru. Tvrdi se da redovito pomažu u obnovama starih crkvi i crkvenih umjetnina. Ruski mediji nekad ih zbog njihovih jakih vjerskih uvjerenja nazivaju i "pravoslavni oligarsi".

Prvi kapital su stekli na uvozu računalne opreme u bivši SSSR. Aleksej Ananijev je kao vrsni govornik engleskog jezika bio zamjenik generalnog direktora tvrtke Tekhnoserv, koja je uvozila informatičku opremu u Sovjetski Savez. Kad se SSSR raspao, Ananijev je osnovao privatnu tvrtku Tekhnoserv A/S, a brata Dimitrija je uzeo za zamjenika direktora za marketing i potpredsjednika Nadzornog odbora.

Zajedno su 1995. godine utemeljili Promsvyazbank, banku u kojoj preko tvttki u svojem vlasništvu kontroliraju većinski paket od 88,25 posto dionica, dok manjinski udio od 11,75 posto ima Europska banka za obnovu i razvoj.

Dimitrij Ananijev je aktivan i u politici, od 2006. do srpnja ove godine bio je u Vijeću Federacije, ruskom senatu. Predstavljao je Jamalo-nenecki autonomni okrug, a u srpnju je podnio ostavku, navodno zbog novog ruskog zakona prema kojem dužnosnici imaju ograničenje u tome koliko imovine mogu posjedovati u inozemstvu..

Prema posljednjim dostupnim podacima, Promsvyazbank je jedanaesta po veličini banka u Rusiji, a po izboru agencije Interfax iz 2011. godine je deseta banka po važnosti u toj zemlji. Ukupna imovina banke na dan 30. lipnja 2012. godine procijenjena je na 18,9 milijardi američkih dolara. Tijekom 2012. aktiva banke je porasla za 22,7 posto, na 690,23 milijardi rubalja, a neto dobit je porasla za 60 posto, na 8,1 milijardi rubalja.

U Rusiji banka ima mrežu od 264 poslovnice, na Cipru ima podružnicu i maloprodajni ured, a u Ukrajini, Kini i Indiji predstavništva.

Promsvyazbank je osobito okrenut na investicijsko bankarstvo. Upravlja brojnim investicijskim fondovima putem svog društva UK Promsvyaz, koje upravlja s nekoliko otvorenih i zatvorenih fondova i jednim od vodećih mirovinskih fondova u Rusiji. UK Promsvyaz predstavlja sebe kao ozbiljnog ulagača koji se na međunarodnom tržištu pozicionira kao dugoročni investitor koji prinose investicija planira na duge staze. UK Promsvyaz je orijentiran na strateška ulaganja, a tvrtkama koje stekne i lokalnim zajednicama jamči stabilnost i sigurnost.

Prije nekoliko godina je UK Promsvyaz počeo tražiti prilike za investicije na Mediteranu. Strateška odluka bila je ulazak u turizam. Polako se sužavao izbor mediteranskih zemalja, dok na kraju odluka nije pala na Hrvatsku, djelomično i zato jer se znalo da Hrvatska 1. srpnja 2013. pristupa Europskoj Uniji.

UK Promsvyaz je krajem 2012. u Zagrebu osnovao tvrtku Beta ulaganja s temeljnim kapitalom od 163 milijuna kuna. Za direktora je postavljen Silvije Eugen Barišić. Njegova je zadaća bila još više suziti izbor i pronaći idealnu kompaniju za Promsvyazovo ulaganje u hrvatski turizam.

Na temelju pozitivne investicijske analize, izbor je pao na tvrtku Jadranka d.d. iz Malog Lošinja. Riječ je o kompaniji utemeljenoj 1947. godine, koja upravlja praktički svim značajnijim turističkim kapacitetima Malog Lošinja. Osim šest hotela, pod Jadrankom d.d. su i nekoliko kampova, više vila i apartmanskih kompleksa za iznajmljivanje, kampovi, tvrtka za iznajmljivanje jahti, trgovine i lokalna radio postaja. Ukupno tvrtka raspolaže s 3500 kreveta. Tvrtka je i u djelomičnom vlasništvu drugih otočnih poduzeća, primjerice Zračnog pristaništa Mali Lošinj.

Jadranka je zdrava, redovito isplaćuje plaće za 530 zaposlenih i tristotinjak sezonaca, kao i sve druge obveze. Od rata do 2007. je u tvrtku investirano 49 milijuna eura, a od 2007. je pokrenut novi investicijski ciklus kojim su renovirani svi hoteli. U planu je i daljnji razvoj, izgradnja golf terena, marine i drugih novih sadržaja. Svi sadržaji su već u planovima tako da su fijaska poput onog s otporom izgradnji golf igrališta na Srđu nemoguća.

Beta ulaganja planiraju nastaviti s ulaganjima u Jadranku, razvoj tvrtke će im biti prioritet u slijedećim godinama. U planu je nastavak provođenja srateškog poslovnog plana aktualne uprave. Odmah po preuzimanju tvrtke Beta ulaganja će plasirati kapital potreban za realizaciju projekata koji se nalaze u finalnoj pripremnoj fazi. Naglasak će biti na podizanju kvalitete postojećih hotela, kampova i turističkih sadržaja, uz najveću pažnju posvećenu zaštiti okoliša.

U Jadranki i njenim tvrtkama kćeri zaposlen je značajan postotak radno aktivnih Lošinjana. Ulagači su svjesni važnosti tvrtke za lokalnu zajednicu i spremni su to poštivati. Njihov je cilj identičan strateškim smjernicama Grada Malog Lošinja, koje predviđaju održivi razvoj prema odgovornom turizmu uz očuvanje prirodnog okoliša i kulturnog naslijeđa otoka.

O cijelom planu ruskih ulagača za Mali Lošinj ovih su dana upoznati i resorni ministi, doznaje Aktual iz političkih krugova. Očito je da će se investicija braća Ananijev u Hrvatsku kretati u stotinama milijuna eura – samo do sada je u Beta ulaganja navodno ubačeno više od 230 milijuna kuna. Bit će to izvrsna prilika za Vladu da poentira na prvoj stvarnoj velikoj investiciji u ovom mandatu, makar je riječ o investitorima koji su sami došli u Hrvatsku jer smatraju da će tu najbolje oploditi svoj kapital.

Link na oroginalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved