Split
Investicije
16.12.2013. 8:46:18h
Turističke zone dovele bogate investitore
Novi Prostorni plan Splitsko-dalmatinske županije koji je izglasan na Županijskoj skupštini unijet će velike promjene u vizuru županije.
premus / flickr.com

Novi Prostorni plan Splitsko-dalmatinske županije koji je izglasan na Županijskoj skupštini unijet će velike promjene u vizuru županije. Tako će se velike promjene vidjeti u turizmu,a veliki broj turističkih zona najbolji je dokaz da se ova žuapnija okreće turizmu kao osnovnoj grani gospodarstva. -Prijedlozi zona izdvojene ugostiteljsko-turističke namjene moraju biti sukladni kriterijima zaštite prirode, kulturno-povijesne baštine i krajobraznih vrijednosti. – kaže Niko Mrčić ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje. Izmjenama i dopunama PPŽ-a planirano je ukupno 95 turističkih zona na 301 hektara.

Bogata obala

Koje zone Plan predviđa? Na makarskom području u Baškoj vodi bit će zona Čoce od 13 hektara, u Krvavici Promajni. Zonu od 6 hektara dobit će i Duće, mjesto na omiškoj rivijeri koje je dokazalo kako se želi razvijati u turizmu, kao i Dugi Rat koji je gašenjem Tvornice Dalmacija dobio veliki prostor upravo za turizam. Turistički biser Bol koji je ovjenčan brojnim nagradama u turizmu dobit će i nove sadržaje u turističkoj zoni.Kada je o turizmu riječ, nije zaboravljen ni unutrašnji dio otoka jer velike nade u zdrvastveni turizam polaže Općina Nerežišća otvaranjem Klinike za tumore. Naravno, tu su i druga bračka mjesta koja su već dostigla dobre rezultate u turizmu pa će im nove zone biti novi vjetar u leđa.

Općina Nerežišća, kako kaže načelnik Lovre Kušćević, mnogo očekuje od zdrvastvenog turizma. U tom mjestu će se graditi Klinika za tumore,a u toj klinici, koja bi bila u okviru turističkog kompleksa, planiraj se 85 tisuća noćenja godišnje i 160 zaposlenih vrijedna 270 milijuna eura. S obzirom da Ministarstvo smatra kako na Braču ipak ne smije biti primaran zdravstveni turizam, nego se on mora razvijati kroz turistički kompleks, to će zahtijevati i znatne preinake plana, no ipak na Braču izgardnja ove Klinike.otvara brojne mogućnosti i što je još važnije i nova radna mjesta.
Projekti otocima

Načelnik opčine Šolta Nikola Cecić Karuzić /Duje Klarić/CROPIX I ‘otok sunca’ novim Planom dobija nove turističke sadržaje, a nove zone su među ostalim u Jelsi, Vrboskoj,Milni.
Zone u turizmu dobit će i tok Vis dugo zanemaren zbog prisustva JNA, sada će i taj dio naše županije živnuti u turističkom razvoju jer se planira zona Samogor od 12 hektara.

Šolta također vidi potencijal u turizmu posebno u nautičkom turizmu, a posebno mnogo očekuje od budućeg projekta Livka koji uključuje i zonu s marinom.
Načelnik Šolte Nikola Cecić Karuzić kaže kako se u zoni Šešula planira hotelski smještaj i vile te marina, a za ovaj projekt psotoje investitori.

Nova je i zona Šipova s hotelima i vilama, projekt ima lokacijsku dozvolu, te investitore.
– U ovom Planu imamo i druge turističke zone Rakotina u Nečujmu s hotelima i ekološkom marinom, te Livka vrijedna čak 150 milijuna eura – kaže Cecić- Karuzić.
Mnoge su zone u planu koje sada nije moguće nabrojiti, bilo na otocima ili na obali, u svakom slučaju pred Županijom je veliki zamah, a turizam kao glavna grana gospodarstva trebala bi kroz nove zone dati toliko potreban profit ovoj posrnuloj županiji.

Piše: Ojdana Kohorević

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved