Otočani u Bruxellesu:
8.4.2014. 7:04:21h
Dalmatinskim škojima otvaramo vrata EU-a
Povezivati otoke Dalmacije, što nije uspjela hrvatska država, učinila je Europska unija, odnosno Oleg Valjalo, zastupnik u Europskom parlamentu, koji je predstavnike otoka srednjeg i južnog Jadrana okupio u – Bruxellessu.
Adam Sporka / flickr.com

Povezivati otoke Dalmacije, što nije uspjela hrvatska država, učinila je Europska unija, odnosno Oleg Valjalo, zastupnik u Europskom parlamentu, koji je predstavnike otoka srednjeg i južnog Jadrana okupio u – Bruxellessu. Upravo na inicijativu SDP-ova zastupnika, u srcu Europske unije sastali su se sadašnji i bivši lideri s Brača, Hvara, Visa, Lastova, Mljeta i Korčule.

Premda imaju isti stranački predznak, jer riječ je uglavnom o članovima SDP-a, u ovom slučaju oni nisu zastupali stranačke, nego otočne interese. Stoga su se spremili na put kako bi i u sjedište Europskog parlamenta, kojem od lani pripada i Hrvatska, donijeli dašak Mediterana, ali i upozorili na ono što ih tišti.

Priliku da to kažu dobili su Ivana Marković, supetarska gradonačelnica, Tihomir Marinković, bolski načelnik, Fabijan Bronzović, hvarski dogradonačelnik, Georges Buj, direktor marketinga u Turističkoj zajednici Hvar, Tonka Ivčević, komiška gradonačelnica, Lovro Krstulović, predsjednik Nadzornog odbora HTP-a “Korčula”, Zoran Čumbelić, korčulanski gradski vijećnik, Leo Katić, lastovski načelnik, Nikola Hajdić, mljetski općinski vijećnik, te Frano Hazdovac, bivši direktor “Komunalnog” s Mljeta.
Povijesni posjeti Zastupnik Valjalo pozvao je bodulsku delegaciju, kako kaže, jer je i sam, kao rođeni Dubrovčanin, a po majci s korijenima u Splitu, jako povezan s otocima i otočanima, a kao europarlamentarac odlučio je dati ruku upravo otocima i njihovim problemima.

– Svaki od nas, naime, skrbeći za dobrobit čitave Europske unije, mora dobro voditi računa i o tome da se u donošenju određenih zakonodavnih akata ne ugroze i interesi njegove matične zemlje. To je posebno važno u područjima u kojima se donose zajedničke uredbe ili zajednički dugoročni planovi kakvi su, primjerice, Zajednička poljoprivredna ili Zajednička ribarstvena politika Europske unije – kaže Valjalo.

Susret otočne delegacije u Bruxellesu s razlogom je nazvan povijesnim jer su se na taj način prvi put okupili vodeći ljudi u malim otočnim sredinama. Da je takvim sredinama potrebna veća pomoć i znatna logistika političara, uvjerio se zastupnik Valjalo tijekom obilazaka Hrvatske.

– Primijetio sam ogromnu razliku u praktičnom znanju koje o institucionalnom ustroju Europske unije, ali i prilikama koje se u njoj nude lokalnim zajednicama, imaju recimo javni dužnosnici u sjevernoj Hrvatskoj i oni u južnoj.
Posjet pradjedovini

Ne mogu se oteti dojmu da je naš dio Hrvatske, naš jug i naši otoci, ostao vrlo zakinut, te se još uvijek ne zna dovoljno o prilikama koje nam se pružaju u Europskoj uniji, a kamoli o alatima i mehanizmima preko kojih se može doći do konkretnih sredstava za realizaciju infrastrukturnih ili nekih drugih projekata – kaže Valjalo. Da naših otočana ima svuda po svijetu, poznato je odavno, a otočna delegacija je tako u srcu Bruxellesa, u jednom od najprestižnijih restorana, upoznala konobara Jacoma Depola čiji je pradjed u Belgiju došao s Korčule, a mladi Jacomo rado posjećuje svoju pradomovinu.

Povijesni susret otočne delegacije neće biti i jedini pa će se tako sljedeći susret otočne delegacije održati u Hrvatskoj, a domaćinstvo je ponudila Komiža. Do tada, nadaju se svi, za njihove bi probleme počeli bolje gledati i u Splitu, Dubrovniku i Zagrebu, a ne bude li sluha, poručuju, oni će opet po pomoć i lijepu riječ u srce EU-a.

Piše: Ojdana Koharević
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved