Pula
Pula - Dublin
20.4.2014. 7:48:23h
Krenuli prvi direktni letovi iz Pule prema Dublinu
U pulskoj zračnoj luci večeras je bilo svečano i ama baš sve u znaku Irske. Naime, nakon pune četiri godine, Pula je ponovno direktnim avionskim linijama povezana s Dublinom - na Veliku subotu u zračnu je luku sletio prvi zrakoplov s 130 irskih putnika koji su stigli irskom aviokompanijom Aer Lingus i odlučili upravo u Istri provesti uskrsne blagdane. Istim je zrakoplovom nakon kraće stanke prema Dublinu krenulo 30-ak putnika iz Pule.
D. Štifanić / glasistre.hr

U pulskoj zračnoj luci večeras je bilo svečano i ama baš sve u znaku Irske. Naime, nakon pune četiri godine, Pula je ponovno direktnim avionskim linijama povezana s Dublinom - na Veliku subotu u zračnu je luku sletio prvi zrakoplov s 130 irskih putnika koji su stigli irskom aviokompanijom Aer Lingus i odlučili upravo u Istri provesti uskrsne blagdane. Istim je zrakoplovom nakon kraće stanke prema Dublinu krenulo 30-ak putnika iz Pule.

Uz "vodeni pozdrav" specifičan kod uvođenja prvih linija, irski se zrakoplov sletjevši na pistu "našao" ispod dva isprepletena mlaza vode koje su puštali vatrogasni šmrkovi. Vedre, nasmijane i dobro raspoložene Irce prvi je dočekao direktor Zračne luke Svemir Radmilo, koji je u ulozi domaćina iskrenu dobrodošlicu zaželio kapetanu leta Richardu Persseu, a pridružili su mu se i ministar turizma Darko Lorencin, veleposlanik Irske za Hrvatsku i Sloveniju Kieran Dowling, pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci i direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević.

Uz kroštule, fritule, tortu, pulske mažoretkinje i piće dobrodošlice putnike je čekalo još jedno iznenađenje. Nakon što su preuzeli prtljagu, iznenadila ih je pulska plesna skupina Irish Maiden otplesavši njima u čast nekoliko irskih plesova. Vođa trupe, Irac s istarskom adresom Paul O'Grady, pohvalio se da je prije tjedan dana dobio hrvatsko državljanstvo i rekao da je presretan zbog ove nove linije jer će sada češće boraviti u rodnom Dublinu, u koji već za dva tjedna putuje s cijelom obitelji.

Direktor Zračne luke Svemir Radmilo naglasio je da je ovo velika stvar za Pulu, ali i cijelu Istru, koja će zbog direktnih letova biti još prepoznatljivija turistička destinacija, sada i na irskom tržištu.

"Ovo je velika prilika i za Istru, ali i za sjeverozapadni dio Hrvatske, da se poveže s Irskom i da putnici što više koriste ove direktne letove", kazao je Radmilo i dodao da karta u dva smjera košta oko 160 eura te da će se letovi do 5. svibnja odvijati subotom, a nakon toga, sve do sredine listopada, letjet će se i utorkom.

"Prošlo je nepunih godinu dana otkad smo boravili u Dublinu i tada su se svi čudili što ministar početkom srpnja radi u Irskoj. Ovo je rezultat", kazao je ministar turizma Darko Lorencin rekavši da je ova izuzetno važna linija realizirana u vrlo kratkom vremenu.

Tome je, tvrdi, prethodila analiza koja je pak pokazala da Istra ima najveći broj irskih putnika dok istovremeno pulski aerodrom bilježi najmanje gostiju iz Irske.

"Predložili smo Aer Lingusu da uvede izravne letove i sada u konačnici imamo izravnu zračnu liniju koja će od svibnja biti poduplana. Inače, irsko je tržište za čitavu Hrvatsku lani naraslo za 30 posto u odnosu na godinu ranije, a radi se o oko 30-ak tisuća putnika. Vjerujem da je jako puno onih koji znaju ovu destinaciju još od prije dvadeset i više godina i siguran sam da će mnogi sada ponovno za odmor izabrati Istru, ali i ostale hrvatske destinacije", kazao je ministar Lorencin.

O ljepotama Istre već mnogo zna irski veleposlanik Kieran Dowling rekavši da je Irska poput Hrvatske prekrasna zemlja te da je siguran da obje države imaju mnogo toga zajedničkog.

"Imamo mnogo poveznica, ali i prostora za buduću suradnju, ne samo u turizmu već i na području gospodarstva i biznisa, tim više što se i kompanija Aer Lingus, osim sektora turizma, bavi i biznisom. Jako sam zadovoljan zbog ove nove veze od koje će velike koristi imati obje zemlje, a ovo je ujedno prilika da Irci više doznaju o istarskim ljepotama i bolje upoznaju ovu regiju, jer za razliku od Dubrovnika, o Istri malo znaju", zaključio je veleposlanik.

Putnici s kojima smo razgovarali boravit će na Poluotoku oko tjedan dana a većina ih odsjeda u hotelima u Poreču.

Nakon što je irska niskotarifna kompanija Ryanair prije četiri godine otkazala letove za Irsku iz Pule, sada se u prijestolnicu Irske dva puta tjedno može letjeti Aer Lingusom. Zanimljivo je da iz Dublina postoje organizirani letovi prema SAD-u, što znači da bi putnici koji sjednu na avion za Dublin, iz te destinacije lako mogli dalje otputovati "preko bare" i obrnuto, a možda upravo Dublin bude jedna od ruta preko koje će u Istru stizati američki gosti.

Istra je uz Dubrovnik, za koji lete već godinama, druga destinacija koju je kompanija Aer Lingus odabrala u Hrvatskoj. Upravljaju flotom sastavljenom uglavnom od zrakoplova tipa Airbus i najstarija su irska zrakoplovna tvrtka, osnovana 1936. godine sa sjedištem u Dublinu.

Piše: D. Bašić-Palković

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved