Brbinj, Zadar
Sramotno ili smiješno
30.6.2014. 6:03:30h
Iz Zadra do Brbinja karta za jednu osobu s vozilom košta 206 kuna, do Pariza 175 kuna
Kao i svake godine početkom turističke sezone, odnosno 30. svibnja, promijeni se plovidbeni red pomorske veze, a s njim na snagu stupaju i nove, sezonske cijene prijevoza putnika i vozila, prenosi Vox Tjednik.
Jean-Noél Lafargue / flickr.com

Kao i svake godine početkom turističke sezone, odnosno 30. svibnja, promijeni se plovidbeni red pomorske veze, a s njim na snagu stupaju i nove, sezonske cijene prijevoza putnika i vozila, prenosi Vox Tjednik.
Dakako, riječ je o razlici od 20-ak posto u odnosu na vasezonske cijene, a što pak i nije malo. Naprotiv, radi se o znatnoj razlici koju ponajviše osjete oni koji koriste pomorske veze tijekom sezone, dakle, kod odlaska na odmore, a mahom se pak radi o obiteljima.
Kad je takva odluka donesena prije nekoliko godina, bilo je pokušaja da se takva promjena najmanje raduje najčešće korisnike trajektnih i brodskih veza, a to su otočani, koji koriste taj prijevoz do najbližih, ali i do najudaljenijih otoka u zadarskom akvatoriju. Ipak, za njih se cijena nije mijenjala.
Više za prikolicu
No, prema cjenovniku koji se nalazi na stranicama prijevoznika, osjetno je povećana i cijena trajektne karte do Zadru najbliže otočne destinacije, Preka. U sezoni cijena karte iznosi 18 kuna, dok se za vozilo plaća 103 kune. Ukoliko tim vozilom putuju primjerice četiri osobe, onda ih vožnja u jednom pravcu košta 175 kuna. Za veća vozila, poput kamp prikolica, cijena karte za istih penje se do 160 kuna.
Za usporedbu kazat ćemo kako je cijena istih u razdoblju od 1. listopada do 29. svibnja 15 za putnike odnosno 86 za vozilo.
Ipak, poskupljenje se ponajviše osjeća na linijama za primjerice Brbinj, Bršanj, Molat, Sestrunj, Zverinac, Ist, Olib, Silbu i Premudu.
Za navedena mjesta putnička karta za jednu osoba stoji od 24 do 31 kunu, za djecu od 12 do 15.50 kuna, dok će se za manje vozilo morati izdvojiti od 176 do 180 kuna plus prikolica, ukoliko je netko ima, za čiji prijevoz se plaća do 91 kunu.
Nadalje, „prava“ cijena je za veća vozila i kamp-prikolice. Tako je do Iža ili Dugog otoka prijevoz takvim vozilima 318, odnosno astronomskih 492 kune!
Stoga bi računica bila vrlo jednostavna. Naime, ako kamp kućicom putuju dvije odrasle osobe onda ih put do, primjerice, Brbinja košta ni manje ni više nego 552 kune!
Dobra računica
Iako je sezona tek počela, odnosno, ako je suditi prema najavama, tek se očekuje val turista, tek treba vidjeti kako će strani gosti reagirati na takve iznose jer rijetko tko od njih na godišnji odmor putuje bez prijevoznog sredstva.
Naime, treba uzeti u obzir i dolazak do Zadra jer ukoliko turisti stižu autocestom iz pravca Zagreba, i prije nego su se ukrcali u trajekt već su platili iznos cestarine od 109 kuna.
Sveukupno to je iznos tek za putovanje u jednom smjeru, dok će povratak iz neke otočne destinacije biti dvostruko skuplji, uz već plaćeni smještaj u nekom od privatnih apartmana. Ne treba, dakle, biti pretjerano dobar matematičar da bi se dobila računica koja je prilična.
S druge strane, za usporedbu smo uzeli cijenu avionskih karata iz Zadra prema svim destinacijama prema kojima, primjerice, vozi niskotarifna komapnija Ryanair.
Tijekom sezone, naime, ova kompanija nudi mogućnost leta u niz destinacija po izuzetno povoljnim cijenama.
Tako se trenutno nudi karata za Pariz iz Zadra za putovanje u srpnju za 22,99 eura, dok je za Marseille u istom mjesceu 25.99 eura.
U ponudi je čak i let za London i to po cijeni od 35.99 eura u sezoni, pa bi pak povratna karta bila, uz sve tarife, oko 100 eura. Dakle, puno manje nego bi nekog turistu stajao odlazak na neki od otoka u zadarskom arhipelagu, ali ne i povratak.
Čak je i Stockholm, koji slovi kao jedna od skupljih destinacija, na popusti pa karta iznosi 58,99 eura.
Otočne destinacije
Dakle, i na ovom je primjeru jasno kako putovanje do otočnih destinacija definitivno nije „sport“ za svakog, odnosno da se pritom ne treba čuditi kako to da turisti i ne žure previše na neku od otočnih destinacija, bez obzira na sva nastojanja da se revitalizira život na istima.
Barem u sezoni bi te destinacije trebale biti iole dostupnije, ukoliko se namjerava u tim otočnim mjestima napraviti turistički „bum“

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved