Kaštel Štafilić
Vodene zračna luka
5.8.2014. 6:36:51h
Hrvatska uskoro dobija prvi morski aerodrom
Morski aerodrom u Kaštel Štafiliću jedini je ovakve vrste u Evropi, a u Hrvatskoj će ih biti ukupno pet.
Ekko / wikipedia.org

Hidroavioni kao sredstvo prijevoza do hrvatskih otoka na Jadranskom moru - ideja je od koje se, unatoč višegodišnjem čekanju, nije odustalo.

Iako nisu poletjeli prije početka turističke sezone, hidroavioni će iz Kaštelanskog zaljeva, ipak, poletjeti ovog ljeta, jer su radovi na terminalu prvog morskog aerodroma ovakve vrste u Europi u završnoj fazi.

Očekuje se da bi prvi hidroavion trebao poletjeti za desetak dana, no put od ideje do završne faze zbog birokratskih problema potrajao je 14 godina.

Generalni menadžer European Coastal Airlinesa Klaus Dieter Martin s nestrpljenjem čeka premijerni let, a na vlastitoj je koži osjetio kako je boriti se s birokracijom u Hrvatskoj.

"Na Korčuli smo dobili poziciju, a od ureda za očuvanje baštine u Dubrovniku sugestije što i gdje napraviti. Napravili smo sve inženjerske planove, predali papire lokalnoj vlasti i onda su nas odbili oni koji su nam to sami predložili. Sve je otišlo na državnu razinu i - opet odbijeno. Stoga je za mene i ljude koji stoje iza investicije to teško razumjeti", žali se Martin.

Jedini u Evropi

Morski aerodrom u Kaštel Štafiliću jedini je ovakve vrste u Europi, a u Hrvatskoj će ih biti ukupno pet.

"Glavna svrha ovog projekta je povezati kopno s brojnim otocima, a u drugoj fazi povezati kopno i otoke s Italijom. Tako, naprimjer, putnike iz Italije do otoka možemo dovesti za 20 minuta, a do kopna za 40 minuta", objašnjava Martin.

Istraživanje je pokazalo da je na tržištu veliki interes za ovakvu vrstu avioprijevoza, jer je riječ o dugoročnom projektu, u koji investitori planiraju uložiti veliki novac.

"U iduće dvije godine planiramo uložiti 30 milijuna eura u infrastrukturu i opremu za prijevoz, dokove, luke i avione. U idućih pet-šest godina investicija bi mogla narasti do 60 milijuna eura, ali to ovisi i o podršci Vlade Hrvatske", navodi Martin.

Podršku zato imaju od lokalnog stanovništva, koje izgradnjom morske zračne luke vidi priliku za razvoj turizma i zaradu.

"Gledam na to apsolutno pozitivno. Čujem da je to prvi takav aerodrom u Europi i smatram da je to jedna od pozitivnijih stvari što se desila kod nas", kaže Ivan Bužančić, ugostitelj iz Kaštel Štafilića.

Više od 2.000 molbi za posao

Jedna od pozitivnih stvari je i zapošljavanje, javlja Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo, jer kompanija sada ima 46 stalno zaposlenih, a u iduće dvije godine namjerava zaposliti blizu 400 ljudi.

U proteklih nekoliko tjedana zaprimili su više od 2.000 molbi za posao, a jednu od njih poslao je i Duje, koji se upravo vratio s dvomjesečnog rada na brodu. Nada se poslu i ostanku u svom rodnom mjestu.

"Ispred kuće mi je. Volio bih to, tu živim, blizu sam i nisam daleko kao na brodu", kaže Duje.

Posla će biti, jer nije riječ o sezonskom radu, na što ukazuje i Ian Albers iz European Coastal Airlinesa, najavljujući kako će "letjeti cijele godine, svaki dan, minimalno dva puta dnevno, što je ljudima velika prednost".

Za desetak dana avionima koji polijeću s obližnjeg splitskog aerodroma pridružit će se tako i oni s mora.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved