Dubrovnik
2.9.2013. 4:29:24h
Vlahušić najavljuje zračnu liniju Peking - Dubrovnik
Stanovnici najmnogoljudnije zemlje i druge ekonomije svijeta rijetko posjećuju Hrvatsku.
Thomas Fischler / flickr.com

Stanovnici najmnogoljudnije zemlje i druge ekonomije svijeta rijetko posjećuju Hrvatsku. Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, ove je godine u prvih sedam mjeseci u Lijepoj našoj ostvareno 21.173 dolazaka te 32.077 noćenja gostiju iz Kine, što je rast od 28,48 posto u dolascima te 20,32 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje u 2012. godini.

Unatoč rastu, ako uzmemo u obzir činjenicu da je Kineza više od milijardu, cifre i nisu neke. Dubrovnik, kao najpoznatiji hrvatski grad, uopće nije zabilježio rast posjeta. Prema podacima dubrovačke Turističke zajednice, jug Hrvatske posjetilo je u istom razdoblju 3145 Kineza koji su ostvarili 6206 noćenja, što su brojke približne lanjskima. Pitali smo HTZ što su učinili i što planiraju poduzeti kako bi privukli Kineze.

− Hrvatska turistička zajednica je, u suradnji sa Slovenskom turističkom organizacijom, 2012. godine sudjelovala na turističkom sajmu COTTM u Pekingu i organizirala poslovnu radionicu u Shanghaiju. U 2013. godini organizirali smo dvije poslovne radionice i prezentacije, u Shanghaiju i Guangzhou, te dva studijska putovanja kineskih novinara, kad su obišli Zagreb, Plitvice, Opatiju, Split i Trogir − kazali su nam.

Čini se da to ipak nije dovoljno. Vedran Perojević, Dubrovčanin koji godinama živi i radi u Kini, rekao nam je da nigdje nije vidio nikakvu marketinšku kampanju koja poziva Kineze u Hrvatsku.

− Osim toga, Kinezima ni na kraj pameti ne pada putovanje u Hrvatsku jer je vrlo komplicirano dobiti vizu. Naše je veleposlanstvo u Pekingu i tko će ići tamo rješavati papire. Sve to ionako predugo traje − kaže Vedran i ističe da su bogati Kinezi vrlo zahvalni gosti.

Prema informacijama iz MVEP-a, Sektora za konzularne poslove, zakonski rok za kineske državljane je 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, rok se može produljiti od 30 do 60 dana ako za to postoje opravdani razlozi, a prosjek je otprilike 5-10 dana, ovisno o sezoni.

Čini se da je to za Kineze ipak previše te da je to jedan od najvećih razloga zašto kineski turisti ne sudjeluju sa značajnijim postotkom u ukupnom broju naših gostiju. Perojević ističe da su Kinezi znatno bogatiji nego što zapadnjaci misle, no za sada ih ipak nismo privukli. Problema je svjestan i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, koji uskoro kreće u Peking kako bi se osobno uvjerio u nedostatke zbog kojih Kinezi ne posjećuju Jadran. Najavljuje da će učiniti sve kako bi se uvela zračna linija Peking − Dubrovnik.

Piše: Maro Marušić

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved