Osijek
Veliki uspjeh
18.11.2014. 6:24:22h
Zračna luka Osijek ostvarila najbolji promet u posljednjih 30 godina
Iz Slavonije se leti prema četiri domaće destinacije - Zagrebu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku te jednoj međunarodnoj - Londonu
Aero Icarus / flickr.com

S gotovo 30.000 putnika koji su prošli kroz terminal, ovu bi godinu trebala završiti Zračna luka Osijek (ZLO). Samo u prvih deset mjeseci ovaj aerodrom koji je do rata služio kao sekundarna luka Aerodroma Surčin, odnosno današnjeg Nikole Tesle u Beogradu, registrirao je više od 27.000 putnika. Najviše ih je, čak 18.000 koristilo međunarodnu liniju Osijek - London.

- Nadam se da će u iduća dva do tri tjedna Vlade obje države potpisati sporazum o zračnom prometu koji će omogućavati lakši dolet zrakoplova u Osijek, odnosno da mogu koristiti dio zračnog prometa koji kontrolira Srbija. To će doprinijeti boljoj konkurentnosti ove zračne luke - istaknuo je prilikom današnjeg posjeta ZLO-u ministar Siniša Hajdaš Dončić. Po njemu je najveći doprinos izrada marketinške studije tvrtke Intervisitas koja predlaže, kako je rekao, upravo ono što sadašnja Uprava ZLO i radi - pozicioniranje kroz niskobudžetne prijevoznike.

- Prema istraživanju kojega smo proveli, čak 25 posto putnika na toj međunarodnoj liniji bili su državljani Velike Britanije, što je možda najveća dobit za ovu zračnu luku i čitavu regiju. To je pokazatelj kako smo pogodili s ovom linijom te da se ovdje razvija turizam - rekao je direktor ZLO-a Domagoj Marinić.

Inače, najbolji su to rezultati prometa kojega su Osječani ostvarili uposljednjih 30 godina! Iz Slavonije se leti prema četiri domaće destinacije - Zagrebu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku te jednoj međunarodnoj - Londonu.

- Pored postojećih, radi se na otvaranju novih linija u Njemačkoj. To su svakako Frankfurt i München, a zanimljivi su nam Beč i Zurich - nastavio je.

Osječani svoje ambicije u pregovorima s prijevoznicima potkrepljuju izrađenim studijama i konkretnim podacima.

- S gravitacijskog područja ZLO-a u 2012. godini bilo je 1,7 milijuna putovanja naših građana s nekih drugih aerodroma. To je jasan pokazatelj da ovdje ima potencijala - dodao je on.

Pregovara se i s jednom cargo kompanijom koja je pokazala interes da u Osijeku otvori svoju zrakoplovnu bazu.

- Ne ide ništa preko noći, ali mislim da ćemo uspjeti - poručuje Marinić.

Piše: Ivana Barišić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved