Osijek
Bolja povezanost
19.1.2015. 7:17:27h
Osijek zbog letova prema Londonu zanimljiviji i turistima i medijima
U razdoblju od početka travnja do početka studenoga zrakoplovi irske niskotarifne kompanije Ryanair prvi su put letjeli na liniji Osijek - London, a ukupno je prevezeno čak 18 tisuća putnika
David Precious / flickr.com

U razdoblju od početka travnja do početka studenoga zrakoplovi irske niskotarifne kompanije Ryanair prvi su put letjeli na liniji Osijek - London, a ukupno je prevezeno čak 18 tisuća putnika, dakle više od polovine cijelog prošlogodišnjeg prometa Zračne luke Osijek, koji iznosi gotovo 30 tisuće putnika.
Odgovorni su zadovoljni popunjenošću linije od otprilike 80 posto (ona se i nastavlja od kraja ožujka), a sa stručnjacima smo provjerili kakvi su praktični efekti tih letova na turizam Osijeka, ali i cijele Slavonije i Baranje.
“Radili smo istraživanja i evidenciju broja i strukture putnika i dobili smo reprezentativan uzorak na više od 2000 ispitanika, odnosno putnika na tim letovima. Zanimljivo je objaviti da oko 25 posto putnika ima britansko državljanstvo, više od 20 posto je Osječana, devet posto putnika stiglo je iz Zagreba, što je dobro za nas, po sedam posto putnika iz susjednih Srbije i Mađarske, oko četiri posto iz Bosne i Hercegovine, a ostalo su putnici iz drugih inozemnih zemalja ili iz drugih dijelova Slavonije i Baranje. Ni u snu se nismo nadali da će biti toliko Britanaca, mislili smo da će privlačenje njih biti mukotrpan višegodišnji posao. Siguran sam da je to imalo konkretne pozitivne posljedice na turizam i ugostiteljstvo na ovom području”, govori Domagoj Marinić, direktor ZL Osijek.
Potvrđuje to i Saša Uranjek, direktor Ureda Turističke zajednice grada Osijeka. “Ova je linija rezultirala nizom vrlo korisnih što izravnih, što neizravnih efekata na području turizma u gradu Osijeku i njegovoj okolici. Primjerice, evidentan je i porast noćenja u osječkim hotelima u kojima su odsjeli strani gosti iz udaljenih zemalja, primjerice iz SAD-a, Brazila ili Indije, a njihov se dolazak također može povezati s navedenom zrakoplovnom linijom London – Osijek”, nabraja Uranjek, uz napomenu kako je ovom zračnom linijom prevezeno puno posjetitelja u širu regiju. “Osječka je zračna luka nakon dugo vremena oživjela kao prometno čvorište, a samim time je i grad Osijek postao turistički zanimljiv, bez obzira na to je li riječ o tranzitu, jednodnevnim dolascima ili medijskoj promociji. U prilog tome govore činjenice kako je u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom od otvaranja ove linije u samo nekoliko mjeseci u Osijek došlo desetak engleskih novinara i snimatelja te nekoliko predstavnika turističkih agencija. U nekoliko britanskih časopisa i internetskih izdanja mogli su se pročitati afirmativni tekstovi o dojmovima koje su stekli tijekom svog boravka u Osijeku, odnosno Slavoniji i Baranji. To je zasigurno još jedan od doprinosa promociji i PR grada Osijeka, koji se ostvario tijekom samo nekoliko mjeseci. Sukladno tome Hrvatska turistička zajednica i lokalne TZ s područja Osječko-baranjske županije u sklopu projekta 'PPS destinacije Hrvatska 365' organizirale su tijekom listopada prezentaciju u Londonu. To što je tijekom prve godine zračnom linijom Osijek – London ipak najviše putnika došlo i otišlo iz šire regije donosi brojne koristi za nastavak međunarodne, posebice prekogranične suradnje”, procjenjuje Uranjek. Naime, kaže, osječka je zračna luka najbliži aerodrom u radijusu od nekoliko stotina kilometara za šire regije gradova Pečuh, Novi Sad, Tuzla. “Osim toga, interes turističkih agencija za Osijek također je porastao otkako je zračna luka postala aktivna u letovima u domaćem prometu, a u 2015. očekujemo daljnji napredak”, zaključuje Uranjek.

Piše: T. Levak

Više inozemnih gostiju u hotelima i restoranima
“Iako sustav evidencije gostiju nema podatke kojim je prijevoznim sredstvom neki gost došao u neki grad, hotel ili restoran, neslužbeno smo dobili vrlo dobre komentare vezane uz posjetitelje iz Velike Britanije od voditeljice hotela Maksimillian u Tvrđi, Jasmine Poznić, te od voditelja restorana Kod Ruže, Borisa Kočiša, koji se također nalazi u Tvrđi. Budući da navedeni objekti značajno koriste internet kao oblik oglašavanja, očito je da su korisnici avionskog prijevoza iz Londona pri izboru destinacije za boravak ili prehranu informacije o smještaju i restoranima pronašli na web stranicama”, ističe Uranjek, uz dodatak kako je posjećenost zacijelo povećana i u još nekim smještajnim i ugostiteljskim objektima, ali za njih nemaju podatke.

SLJEDEĆI KORAK – OSIJEK KAO "CITY BREAK" DESTINACIJA
Uranjek kaže kako je za turističke aranžmane (jednodnevne ili dvodnevne izlete) interes već pokazala turistička agencija Gulliver travel iz Dubrovnika, čiji su predstavnici održali nekoliko višednevnih studijskih putovanja u Osijeku i okolici. Marinić, pak, smatra kako će daljnji razvoj donijeti uvođenje planiranih charter letova za Muenchen, Frankfurt i Beč od travnja.
“Sljedeći je korak to iskoristiti, isprofilirati Osijek kao 'city break' destinaciju te pojačati turističku ponudu u gradu i okolici”, naglašava.
18
tisuća putnika prevezeno je od travnja do studenoga 2014. godine na liniji Osijek - London
25
posto putnika ima britansko državljanstvo

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved