Za kampere
2.2.2015. 11:06:12h
Grade se kamper-odmorišta u unutrašnjosti Istre
Već godinama postoje brojne privatne inicijative u zaleđu Istre za otvaranjem malih kampova i kamper-odmorišta. Pa, iako se načelno svi slažu da takvi sadržaji nedostaju unutrašnjosti Istre koju je preplavila jednolična ponuda kuća i vila za odmor, ovakve inicijative u većini slučajeva ostaju samo mrtvo slovo na papiru.
Lovro Rumiha / flickr.com

Već godinama postoje brojne privatne inicijative u zaleđu Istre za otvaranjem malih kampova i kamper-odmorišta. Pa, iako se načelno svi slažu da takvi sadržaji nedostaju unutrašnjosti Istre koju je preplavila jednolična ponuda kuća i vila za odmor, ovakve inicijative u većini slučajeva ostaju samo mrtvo slovo na papiru. Glavni razlog je blokada općina ili gradova kod izdavanja građevinskih dozvola za ovakve oblike smještajnih kapaciteta koji se mogu graditi samo u građevinskim zonama.

Dok neki ne žele više kampova na svom području, drugi takve sadržaje nemaju definirane u svojim prostornim planovima, iako je primjerice za otvaranje kamper-odmorišta, kampova u domaćinstvu i kampova u seljačkom domaćinstvu dovoljno da se zemljište nalazi u građevinskom području. Šumu administracije ipak su uspjeli probiti tri investitora. Jedan u Pazinu kraj sela Škropeti, a drugi u Selini kraj Svetog Lovreča otvaraju kamper-odmorišta, dok treći investitor u Funtani kraj kampa Bijela Uvala gradi mali kamp.

Postoje svi preduvjeti, a nikako do dozvole
Ostalima bi proceduru oko dobivanja dozvola trebao olakšati projekt razvoja malih kampova kojeg provode Kamping udruženje Hrvatske (KUH), Udruga ruralnih kamper-odmorišta (URKO) te pulska tvrtka Communico. Njima je povjeren posao za koji je županijski Odjel za turizam prošle godine iz Fonda za turizam dobio 300 tisuća kuna, a sa županijskim novcem vrijedi 375 tisuća kuna. Cilj je projekta, koji će biti zgotovljen do travnja, potaknuti njihovo otvaranje jer ih u Istri gotovo i nema, a traže ih oni kampisti koje ne zanima boravak u velikim kampovima koji u Istri čine najveći dio kamping ponude. Ujedno kroz ovaj projekt pružila bi im se i marketinška podrška da krenu s poslom te da Istre postane poznata i po malim kampovima, kao što je to primjerice Francuska.

- Riječ je o strateškom projektu županije kojeg podržava naš župan. Nakon višegodišnjih individualnih i zajedničkih nastojanja da se probudi ideja oko razvoja malih kampova u Istri, krajem prošle godine udružili smo se i zajedno sa županijskom Odjelom za turizam pokrenuli strukturirano razvoj projekta malih kampova u Istri. Želimo na taj način razmrsiti zamršenu situaciju oko otvaranja malih kampova. Naime, zakonski postoje sve mogućnosti da se otvaraju, ali ih u stvarnosti nitko ne može otvoriti ili to mogu izuzetno teško. Pod malim kampovima mislimo na kamper-odmorišta, kampirališta, kampove u domaćinstvu i seljačkom domaćinstvu te doslovce male kampove. Ovi se oblici razlikuju u minimalnim tehničkim uvjetima koje investitor pri njihovoj gradnji mora zadovoljiti, tvrdi nam Marino Brečević iz tvrtke Communico.

Piše: Barbara Ban

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved