Zadar
Ryanair Zadar
24.2.2014. 13:32:10h
Manji broj rotacija Ryanaira - panika turističkih djelatnika
Zadarska se Zračna luka tijesno vezala uz Ryanair i zahvaljujući udruženom oglašavanju kojim je privukla niskotarifne letove iz europskih destinacija, uspjela je ostvariti velike skokove u broju putnika. Na taj se način, posredno, i zadarski turizam vezao uz Rynair, osobito u predsezoni kada je zbog značajnog broja letova porastao i broj turista.
Paolo Margari / flickr.com

Zadarska se Zračna luka tijesno vezala uz Ryanair i zahvaljujući udruženom oglašavanju kojim je privukla niskotarifne letove iz europskih destinacija, uspjela je ostvariti velike skokove u broju putnika. Na taj se način, posredno, i zadarski turizam vezao uz Rynair, osobito u predsezoni kada je zbog značajnog broja letova porastao i broj turista.

Ove je godine taj "ružičasti bal", obilno potpomognut i sufinanciranjem od skoro 1,5 milijuna eura godišnje kroz udruženo oglašavanje hotelijera, turističkih zajednica i lokalnih sredina, u stagnaciji, odnosno prvi put u zadnjih nekoliko godina neće biti značajnijeg rasta. Naprotiv, moglo bi se dogoditi da zbog manjeg broja rotacija dođe i do pada broja putnika, ali ono što se već sada zna je da neće biti "obećanog" 25-postotnog povećanja putnika kako je najavljivao prošle godine Ryanair.

Razlog je pomanjkanje dovoljnog broja aviona za veći broj letova, ali pravi razlog je zapravo poslovna politika Ryanaira koje se vodi strogo i isključivo profitom i ako procijene da negdje neće dovoljno zaraditi, tamo neće niti letjeti ili barem ne u željenom broju naleta.

Iako zadržavanje 475 tisuća putnika zapravo znači uspjeh, izostanak povećanja za 25 posto kod nekih je turističkih djelatnika ove godine stvorilo laganu paniku, jer im je broj naleta Ryanaira predstavjao osnovno mjerilo u planiranju vlastitih investicija i izgleda u turističkoj sezoni.

Drugim riječima, izostane li Ryanair, izostaje i (pred)sezona. Dok raste broj letova kompanije, raste i zadarski turizam, no što ako izostane interes jedne dominatne kompanije. Je li se bilo pametno vezati samo za Ryanair, pa ovisiti o poslovnoj politici samo jedne niskotarifne kompanije.

Mada u zadarsku Zračnu luku slijeću i avioni drugih kompanija, upravo je Ryanair najzastupljeniji u Zadru i najzaslužniji za ostvarena povećanja svih prošlih godina.

Vršiteljica dužnosti direktorice Zračne luke na Zemuniku Irena Ćosić primjetila je u razgovoru prije nekoliko dana neugodnu "podudarnost" u kojoj je rast Ryanaira izostao nakon što je ona preuzela zadarski aerodrom od smijenjene Katice Pupić Bakrač, napomenuvši kako to ne može imati nikakvu vezu jer aviokompanije imaju vlastite planove neovisne o promjenama na čelu zračnih luka.

Čak se i koordinator Ryanaira za ovaj dio Europe promijenio pa se sada pregovora s drugim ljudima te tvrtke, dodala je Ćosić istaknuvši i kako je nakon godina velikog rasta morala uslijediti i godina stagnacije.

A za godine koje dolaze, bilo bi se dobro značajnije interesno vezati i još ponekom kompanijom. Tada bi se i stagnacija lakše prebrodila i ne bi ovisila o nečemu na što se zapravo i ne može utjecati, a to je poslovna volja niskotarifnih kompanija, prevrtljiva poput vremenske prognoze u veljači.

Piše: Mišel Kalajžić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved