Vukovar
Plovne rijeke
19.12.2013. 10:12:38h
Nakon ulaska u EU nema većeg interesa za korištenje ni teretnih ni putničkih luka
U putničkom pristaništu u Vukovaru u 2013. godini pristalo je 209 kruzera, odnosno brodova na kružnim putovanjima Dunavom, s ukupno 27.755 turista, dok ih je u Iloku pristalo 13 s 1.460 putnika. Najviše ih je bilo iz SAD-a (38 %) i Njemačke (24 %). To je manje nego godinu prije, no nikako se ne bi moglo reći da je zanimanje turista s dunavskih kruzera jenjalo, naprotiv. Naime, ovu je godinu obilježio visok vodostaj Dunava početkom ljetnih mjeseci kada je sezona pristajanja uobičajeno na vrhuncu.
Belhaven2011 / flickr.com

U putničkom pristaništu u Vukovaru u 2013. godini pristalo je 209 kruzera, odnosno brodova na kružnim putovanjima Dunavom, s ukupno 27.755 turista, dok ih je u Iloku pristalo 13 s 1.460 putnika.
Najviše ih je bilo iz SAD-a (38 %) i Njemačke (24 %). To je manje nego godinu prije, no nikako se ne bi moglo reći da je zanimanje turista s dunavskih kruzera jenjalo, naprotiv. Naime, ovu je godinu obilježio visok vodostaj Dunava početkom ljetnih mjeseci kada je sezona pristajanja uobičajeno na vrhuncu.
Prema riječima Božene Matoš, ravnateljice Lučke uprave Vukovar, zbog uvođenja mjera zabrane plovidbe i poplava na cijelom toku Dunava, broj pristajanja u 2013. godini manji je u odnosu prema 2012., kada je u vukovarskom i iločkom pristaništu pristalo ukupno 235 kruzera.
U sljedećoj je godini, za sada Lučkoj upravi Vukovar, najavljeno pristajanje 241 kruzera u Vukovaru i 20 u Iloku, što je značajno povećanje, ali ono ovisi o uvjetima plovidbe na Dunavu. Od proljeća ove godine otvoreno je i riječno kruzersko pristanište u Aljmašu, kojim također upravlja Lučka uprava Vukovar. Zašto u nju nije pristao ni jedan kruzer do sada te što glede toga valja očekivati u 2014. godini, Božena Matoš, pomalo pesimistički, ističe:
- Obveza Lučke uprave Vukovar je osiguranje sigurnog i nesmetanog pristajanja kruzera, evidencija dolaska i odlaska kruzera kao i vođenje statističkih podataka te održavanje same infrastrukture u pristaništu. Osim toga, u 2013. godini Lučka uprava je sredstvima državnog proračuna uvela videonadzor u svim otvorenim putničkim pristaništima na Dunavu, postavila kontejnere za selekciju otpada s brodova te infokioske s turističkim sadržajem namijenjene gostima s kruzera kako bi se na samom izlasku s kruzera bolje upoznali s turističkom ponudom u regiji. Infokiosk nabavljen za putničko pristanište Aljmaš na žalost još nije u funkciji jer operater još nije riješio zahtjev Lučke uprave za pokrivanje područja pristaništa internet-mrežom - kaže Matoš.
Na žalost, nakon ulaska Hrvatske u EU, nije porastao interes za korištenje ni hrvatskih dunavskih teretnih ni putničkih luka.
- Za sada ne primjećujemo razliku u brojkama ni kada je u pitanju teretni, a ni putnički promet. Kad je u pitanju putnički promet, Lučka uprava Vukovar je od Instituta za turizam naručila provođenje niza anketa i istraživanja koja bi nam ukazala na moguća poboljšanja same usluge u pristaništima, a što bi svakako trebalo pridonijeti i povećanju broja pristajanja - kaže Matoš.

Piše; Nikola Vukadinović

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved