Prekogranična suradnja
17.4.2014. 13:14:16h
Friuli-Venezia-Giulia i Istarska županija u zajedničku turističku promociju
Danas izaslanstvo Autonomne regije Friuli-Venezia-Giulia boravi u uzvratnom dvodnevnom posjetu Istarskoj županiji. Izaslanstvo predvodi predsjednik Skupštine regije, Franco Iacop.
Andrey / flickr.com

Danas izaslanstvo Autonomne regije Friuli-Venezia-Giulia boravi u uzvratnom dvodnevnom posjetu  Istarskoj  županiji. Izaslanstvo predvodi predsjednik  Skupštine regije, Franco Iacop. U sklopu posjeta, goste su danas u sjedištu Istarske županije u Puli primili istarski župan Valter Flego, predsjednik  Županijske skupštine Valter Drandić i pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Oriano Otočan sa suradnicima.

Sastanak je bio vezan uz mogućnosti suradnje dviju regija, a prema riječima župana, tri su ključna područja u kojima bi Istarska županija i  regija Friuli-Venezia-Giulia mogle surađivati. To je prije svega turizam po kojemu su dvije regije potpuno suprotne. ‘Italija ima skijališta kamo odlaze naši građani zimi, a mi imamo ljetovališta koja posjećuju Talijani ljeti. Otuda je nastala ideja zajedničke promocije na trećim tržištima, jedni druge možemo promovirati, mi ljeti njihova skijališta, a zimi ćemo mi biti prezentirani kod njih. Važno je i da ćemo zajednički nastupati na drugim europskim i svjetskim tržištima. O tome će danas Iacop razgovarati s predstavnicima turističkih zajednica u Istri, a posjetiti će i Agenciju za ruralni razvoj AZZRI’, izjavio je Flego.

Dodao je i da su predstavnici Županije u posjetu talijanskoj regiji Friuli-Venezia-Giulia imali prilike razgledati takozvane difuzne hotele, vidjeli su kako isti funkcioniraju, tijekom posjeta su zaključili da se u tim objektima mogu prezentirati i istarski proizvodi, ali i kod nas u Istri pokušati implementirati isti model hotela. Treće područje suradnje dviju regija je zajednička priprema i konkuriranje za sredstva iz EU fondova, a na temu ruralnog razvoja, poljoprivrede i turizma.

‘Stvaranjem zajedničke šire regije i zajedničkim nastupanjem na trećim tržištima, smanjuju se troškovi marketinga i stvara se mogućnost dosega šireg opsega ljudi. Takve suradnje krenuti će već ovoga ljeta gdje ćemo mi oglašavati talijanska skijališta, dok će na zimu oni oglašavati naša ljetovališta’, najavio je Flego.

Iacop je istaknuo da dvije regije imaju mnogo zajedničkog na području povijesti i kulture, te kako bi trebale iskoristiti prednosti koje već postoje, a koje će omogućiti konkurentnost obiju regija na europskim, američkim i drugim svjetskim tržištima. ‘Raditi ćemo u tom smjeru koristeći sredstva fondova Europske unije. Ponajviše ćemo raditi u sferi turizma, te ćemo radeći zajedno biti u mogućnosti objedinjenom ponudom proširiti turističku ponudu prema vani.  Drago mi je i da će se i u Istri početi razvijati difuzni hoteli, a sve su to teme o kojima ću danas razgovarati s predstavnicima istarskih turističkih zajednica’, kazao je Iacop.

Piše: Doris Floričić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved