Vojni turizam
23.4.2014. 6:31:51h
Mladi Danci u pulskoj školi preživljavanja u prirodi
Da su mogućnosti vojnog turizma u Hrvatskoj nedovoljno iskorištene, zapravo da su tek u povojima, svjesni su mnogi u turističkom, a možda i u vojnom sektoru. No, da se to u dogledno vrijeme mora promijeniti i da će vojni turizam dobiti zalet i značaj kakav zaslužuje, svjesni su u Hrvatskoj školi preživljavanja iz Pule te utiru put ovom obliku turističke ponude.
/ glasistre.hr

Da su mogućnosti vojnog turizma u Hrvatskoj nedovoljno iskorištene, zapravo da su tek u povojima, svjesni su mnogi u turističkom, a možda i u vojnom sektoru. No, da se to u dogledno vrijeme mora promijeniti i da će vojni turizam dobiti zalet i značaj kakav zaslužuje, svjesni su u Hrvatskoj školi preživljavanja iz Pule te utiru put ovom obliku turističke ponude.

Upravo je ovih dana, naime, završila desetodnevna avantura 20-ak mladih Danaca pod vodstvom profesora Torstena Rudda iz Odsherreds Efterskole iz Danske.

- U suradnji s tom danskom srednjom školom pokrenuli smo prvi centar obuke mladih kadeta u preživljavanju i urban combatu. Naime, prof. Torsten zastupa takav pristup odgoju i obrazovanju koji nalikuje na vojni, jer je zaključio da donosi nevjerojatne rezultate. Dakle, oni nisu vojska, ali se u svemu tako ponašaju: u učionicama primjerice dolaze obučeni u vojne uniforme, a tijekom edukacije i školskog odgoja primjenjuju se oblici vojnog drila, kaže nam Boris Stermotić, voditelj Hrvatske škole preživljavanja.

Unatrag dvije godine, dodaje, putem TripAdvisora, stupili su u međusobni kontakt i tada su Danci prvi put boravili u Puli i ovdašnjim napuštenim vojnim objektima.

- Tada su nas pitali možemo li im ponuditi specifičan program, kombinaciju urban combata, dakle preživljavanja u urbanoj sredini i preživljavanja na otoku. To smo im omogućili te ponovili i ove godine: boravak i "borba" u vojnim objektima, a tečaj preživljavanja na Fratarskom otoku. Podršku smo im dali s ukupno tri instruktora, a uključili smo i druge grupe poput Airsoft kluba Delta koji na Monumentima organizira natjecanja i svoj kamp, ali i druge, organizirali smo im prijevoz na Fratarski, potom hranu i pružili svu potrebnu logistiku, kaže nadalje Stermotić. 

Ovaj oblik vojnog preživljavanja na pulskim objektima obuhvaća svakodnevno ranojutarnje vježbanje na Ferijalnom, gdje su mladi Danci odsjeli, potom pješačenje do Monumenata u uniformama gdje slijedi "borba" softair puškama, vojni dril, vježbe…

- Otkrivaju pulsko podzemlje, uče kako dobiti pitku vodu iz mora, kako pecati ribu, izraditi zaklon, upaliti vatru "fire steelom" unutar dvije minute, i to takvu koju ni kiša neće ugasiti, kako se orijentirati i druge vještine. Sve ima naznaku vojnog drila, ali je cilj edukacija i timski rad. Podijeljeni su u četiri ekipe i svaka se bori zajedno ostvariti što bolji rezultat.

No, ono što nedostaje u gradu Puli je taj segment vojnog turizma, razgledavanje vojnih objekata, prvenstveno tvrđava kojih ima puno, ali i da se omogući ovakvim grupama da se "igraju" rata izvan sezone i na taj način pune kapacitete koji bi inače bili prazni, kaže Stermotić.

Piše: S. Zrinić Terlević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved