Zadar
Pustoš predsezone
1.5.2014. 8:03:11h
Turisti se žale na Zadar: Dosadni ste, idemo dalje
Vlatko (točni podaci poznati redakciji) privatni je iznajmljivač apartmana u staroj gradskoj jezgri Zadra na Poluotoku, još od 2007. godine, kada je krenuo “val“ pretvaranja stambenih prostora u ekskluzivne turističke kapacitete. Osim vlastitih apartmana, njegova agencija pokriva i tuđe smještajne kapacitete s kojima također posluje tako da se ukupno radi s 30-ak turističkih kreveta u strogoj povijesnoj jezgri Zadra. Pravi manji – hotel.
pa wolf / flickr.com

Vlatko (točni podaci poznati redakciji) privatni je iznajmljivač apartmana u staroj gradskoj jezgri Zadra na Poluotoku, još od 2007. godine, kada je krenuo “val“ pretvaranja stambenih prostora u ekskluzivne turističke kapacitete. Osim vlastitih apartmana, njegova agencija pokriva i tuđe smještajne kapacitete s kojima također posluje tako da se ukupno radi s 30-ak turističkih kreveta u strogoj povijesnoj jezgri Zadra. Pravi manji – hotel.

U zadnje vrijeme, u neposrednom kontaktu s turistima, susreće se sa znakovitim problemom na koji mu se žale:

Zadar je dosadan!

- Kada gost dođe, a radi se uglavnom o turistima koje u predsezonsko vrijeme dovode niskotarifne aviokopanije, nakon što se smjesti u naš apartman na Poluotoku, prvi je dojam Zadra odličan. Gosti su fascinirani čistoćom i urednošću grada i njegovom starošću i povijesnim naslijeđem. Nakon što obiđu gradske zidine, Forum, Pozdrav Suncu i Morske orgulje, drugoga dana, odnosno već te iste večeri – razočaranje.

Neće se vratiti

Gosti nemaju gdje izići i kvalitetno potrošiti vrijeme, a i novac, jer im se u predsezoni ništa ne nudi. Gdje ćemo i što ćemo, pitaju nas, a i mi ne znamo što bismo odgovorili. Za razliku od špice turističke sezone koja je nabijena događajima kao šipak, u predsezoni goste dočekujemo samo sa suncem i morem, što nije dovoljno, osobito jer je dobar dio dana i oblačan.

Zbog toga se susrećemo sve više s otkazivanjem već ugovorenih, pa i plaćenih aranžmana – kaže Vlatko dodajući da se ne bi trebali zavaravati statističkim povećanjima broja gostiju jer su one često rezultat gostiju u tranzitu koji uvečer dođu u hotel i ujutro nastave dalje, uz eventualno kraće razgledavanje grada.

Prije nekoliko dana primili su jedan 35-godišnji austrijski par, muža i ženu. Ono što je uslijedilo ozbiljno ih je zabrinulo.

- Platili su apartman za dva dana. Prvoga su dana obišli grad, posjetili muzeje i gradske znamenitosti, otišli na ručak. Te su večeri izišli van i stalno se vraćali u apartman, pa opet izlazili. Sutradan ujutro došli su na recepciju i rekli da nam vraćaju ključeve jer – odlaze.

- Zar nešto nije u redu? – pitali smo ih.

- Ne, sve je u redu, smještaj je savršen, usluga također, ali mi idemo dalje, ovdje nam je dosadno. Ne morate nam vraćati novac, mi smo odlučili jednostavno otići nekamo drugamo – kazali su nam. I otišli. Takvih primjera ima još puno.

Uvjereni smo da se 50 posto gostiju koji dođu u predsezoni, neće opet vratiti. Oni su došli, vidjeli što su imali, i to je to. Nema dodatnih programa i sadržaja koji bi ih privukli ili zbog kojih bi preporučili prijateljima da dođu.

To je veliki problem i mislim da bismo morali na to upozoriti jer će nam se dogoditi katastrofa. Umjesto produljenja sezone, mogli bi je svesti na samu špicu sezone koja je ionako uvijek puna. Za nju nije problem, ali predsezona i posezona nam vise. Doveli smo goste niskotarifnim letovima, izgradili apartmane, međutim ništa im ne nudimo kada dođu – kaže nam iznajmljivač.

Programa nema

Što su austrijski turisti mogli te travanjske večeri doživjeti u Zadru? Ako nije bio petak ili subota, kada se u nekoliko kafića i klubova organiziraju svirke uživo ili priređuju dj programi, mogli su eventualno posjetiti neki restoran i prošetati se gradskim ulicama koje još uvijek oko 20 sati izgledaju sablasno pusto.

- Nikakvi se se posebni programi ne osmišljavaju za predsezonske goste, nikakav spoj domaće gastronomije, kulture, zabave, domaćih vinara ili uljara. Ne može se reći da turističke zajednice u Zadru ništa ne rade, ali sve se uglavnom svodi na sezonu. Kao da se zabavni programi formiraju prema potrebama domaćih ljudi i njihovih godišnjih odmora, a ne turista koji dolaze u Zadar. Postanemo li dosadni, otići će nekamo drugamo gdje je zabavnije, a mi ćemo opet kukati o produženju sezone – kaže nam iznajmljivač iz Zadra moleći nas da mu ne otkrivamo ime.

- Još ću se zamjeriti nekome iz grada, a ja samo želim upozoriti na što nam se događa dok je još navrijeme – zaključuje.

Piše: Mišel Kalajžić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved