Prevara
2.5.2014. 6:31:40h
Bez osnove iznajmljivačima naplaćuju milijune kuna za zdravstvene potvrde
Nije jasno propisano treba li potvrde uz naplatu izdavati medicina rada ili pak obiteljski liječnici.
Waldo Jaquith / flickr.com

Privatni iznajmljivači svakog travnja moraju izvaditi liječničku potvrdu da nisu duševni bolesnici, te da nemaju određene zarazne bolesti, što diskriminira dio poduzetnika koji s dijagnozama normalno funkcionira. Nadalje, nije jasno propisano treba li potvrde uz naplatu izdavati medicina rada ili pak obiteljski liječnici, što velik broj obiteljskih liječnika koristi te bez osnove potvrdu naplaćuje u iznosu od 120 do 200 kuna, i to često bez računa, upozoravaju udruge privatnih iznajmljivača.

Poduzetnici u turizmu godinama se bore da se navedene liječničke potvrde ukinu, a u međuvremenu od nadležnih službi uzalud pokušavaju dobiti tumačenja koja bi razrješila brojne nejasnoće u provedbi. Za početak, sporan je Pravilnik Ministarstva turizma o kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, prema kojem je iznajmljivač dužan "svake godine u travnju pribaviti potvrdu od ovlaštene zdravstvene ustanove, da oni ili netko od članova njihovog domaćinstva koji s njima žive u istoj zgradi, odnosno stanu, nisu evidentirani kao bolesnici...ili kao duševni bolesnici koji bi zbog svog stanja ili ponašanja mogli ometati, odnosno ugroziti okolinu".

Piše: Marija Crnjak
Link na puni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved